Kom igennem - uden bitterhed

 

Mentaltræner og coach Anina Fryd har speciale i skilsmisser.

Få hendes 10 gode råd til, hvordan du giver slip på sorgen og når ud på den anden side – uden, at blive bitter.  

 

Mange mennesker skaber ikke et lykkeligt liv efter deres skilsmisse af 4 grundlæggende årsager: 

·         Manglende accept af, den situation der er skabt og det liv der ER levet.

·         Manglende tro på, de KAN lykkes og opnår succes med deres liv igen.

·         Tvivlen på, hvad livet SÅ skal indebære, hvis ikke det var det, der VAR skabt. 

·         Tvivlen på hvem de selv er, hvad de vil og ikke mindst hvad de tør. 

Det kan ubevist virke lettere at forblive i offerrollen og dyrke bitterheden end, at turde begynde at skabe sit eget nye liv. Mange mennesker forbliver ved deres drømme om, hvordan det kunne være frem for at begynde at skabe det liv de inderst inde ønsker at leve. Ved at blive i drømmen bevarer de håbet, hvilket kan virke trygt.

    

 • Tal ordentligt til dig selv
 Når du banker dig selv oven i hovedet, fordi du kunne have gjort alting anderledes, eller for tiende gang fortæller dig selv, at du ikke er noget værd, så stop op og spørg dig selv: ” hvordan ville jeg reagere hvis andre talte sådan til mig?” Du vil nok blive gal på dem. Derfor er det vigtigt at ændre tankegang og fokus, så du lægger mærke til og fokuserer på alle de gode ting i dit liv.  
 • Slip offerrollen

Det er vigtigt ikke at skabe hele din identitet omkring dit ”nederlag”. Også selv om du syntes det er synd for dig. Det koster lige så meget blod, sved og tårer at fastholde dig selv i offerrollen som at træde ud af den. Vælg den model der bringer dig videre i livet. Opsøg og opbyg nye succeshistorier i dit liv, så du den vej rundt igen beviser at du ER noget værd – fokuser på det frem for bitterheden over dit forliste forhold. Måske kræver det et spraglet udvalg af selvhjælpsbøger og –film, et coachingforløb eller en sparringspartner, men det er både vigtigt og sundt. 

 • Lyt til dig selv- ikke til de andre  

De vil dig naturligvis kun det bedste. Hvis du begynder at lytte for meget til familie, venner og bekendte, kan du hurtigt miste overblikket over dit nye liv. Husk alle hjælper dig ud fra deres model af verdenen. Mærk og lyt til dig selv – det er dit liv der skal skabes!  

 •  Tag springet ud i dit nye liv

Når de værste dønninger efter skilsmissen har lagt sig, er det vigtigt at turde tage springet ud i dit nye liv igen. Hav tillid til fremtiden – også selv om du ikke ved hvad den bringer. Det kommer til at ske et skridt ad gangen, nogen gange kvantespring og andre gange bitte små. Forestil dig at du kører i en bil på en mørk motorvej. Du kan sagtens køre 120 km/t selv om du ikke kan se hele vejen hjem. Du kan hele tiden se nogle meter foran dig og det er nok. Det er det samme når du bevæger dig ud i tilliden til dit nye liv. Du behøver ikke at kunne se det hele for at begynde at skabe det.

 

 

 • Tjekliste på natbordet
Et helt konkret tiltag, som kan være med til at ændre dit fokus fra ” hvor er jeg ensom, forladt og bitter” til fremadrettet positiv tænkning, er at have en liste liggende på natbordet, hvor du har formuleret 3-5 fokus spørgsmål. Et sæt til om morgenen og et sæt til om aftenen. Eks. til morgenspørgsmål kan være ” hvad vil jeg have fokus på i dag?”og ”Hvilken handling vil bringe mig tættere på mit mål, at skabe mit fantastiske liv igen?”  Om aftenen laver du et tjek om du har gjort de ting du ville have fokus på. Integriteten i processen er vigtig, du skal gøre det du siger du vil – walk the talk! Slut dagen af med at skrive hvad du er mest taknemlig for.  

 

 

 • Sig farvel til din fortid
Lav et positivt farvel til din fortid med alt hvad den nu indebærer af frygt, sorg og gammelt nag. Et ritual, som i al sin enkelthed minder dig om alt det svære, du har været igennem, nu er en del af din fortid og din historie. Ritualet skal være positivt formuleret, det er det eneste krav. Det kan være en flaskepost, et brev til din ex. you name it, bare det er positivt.  

 

 

 • Vær tro mod dig selv
Mærk efter hver gang du tager en beslutning om det er godt for dig. Det er dig der skal i fokus nu og kun dig. Har du levet et liv på andres præmisser kan det hjælpe dig, at finde, købe en ting der kan minde dig om det du er ved at skabe. Jeg fik i en visualisering et tydeligt billede af en ring og købte derfor en ring med et lille hjerte. Hver gang jeg ser den, tager den af eller på minder jeg mig selv om MIG! Har jeg svært ved at træffe en beslutning tager jeg kontakt til den del af mig. Følger du dit hjerte tager du ikke fejl!  

 

 

 • Få dit liv til at fungere
Hjælp dig selv, før du hjælper andre! Det er naturligvis nemmest hvis du bor alene. Men hvis der er børn involveret i jeres brud er det stadig DIG først! Uden dig er du intet. Det er ikke for sjovt man i flyveren bliver bedt om, at tage iltmasken på før man hjælpe andre. Samarbejdet med din ex. Omkring børn kan kræve en hel del energi. Har i fokus på børnene som fællesnævner og ser jeres fremtidige partnerskab som en forretningspartnere vil det hjælpe jer.  

 

 

 • Sæt nye mål i livet
Når du starter et nyt liv som single, åbner en helt ny verden sig for dig. En verden fyldt med muligheder og nye chancer for at følge dine drømme – også selv om du sidder tilbage med et knust hjerte. Derfor er skilsmissen en god anledning til at skabe sig nye mål. Den vision der en gang hed happily ever after trænger til en renovation. For at komme videre skal du skabe dig en ny vision der kan tage over, hvor den gamle slap. At prøve at skabe et nyt liv efter en skilsmisse uden en vision, er som at samle et kæmpe puslespil uden at have låget at se på.  

 

 

 • Nye vaner tager tid

Vis tålmodighed over for forandringer! Typisk prøver vi voksne 3-4 gange før vi konkludere om noget virker eller ej (heldigt vi ikke havde den som lille da vi skulle lære at gå) Som tommelfingerregel tager det 21 dage at få opbygget nye vaner ind i dit liv. Så uanset om det handler om at sætte skub i løbetræningen eller genfinde troen på egen intuition, så forvent at du må tage en dyb indånding og holde fast.  

Til gengæld kan du også se fremtiden i øjnene – på dine præmisser

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kom igennem - uden bitterhed