Hvordan kroppen & sindet er forbundet

 Der er forbindelse mellem kroppen og sindet, Fx når du bliver nervøs eller ophidset og bliver våd af sved og får kvalme. Eller når du har lavet motion og efterfølgende bliver følelsesmæssigt høj af energi og euforisk opstemt.Men er det ikke også vigtigt når det gælder mere komplicerede følelser eller sygdomme? 

I denne skrivelse vil jeg prøve at sætte ord på hvordan kroppen og sindet arbejder sammen. Jeg vil sætte ord på hvordan sindet påvirker kroppen og skaber ubalance og dermed skabes sygdomme. 

Følelserne påvirker nerverne, og hvordan er det relevant, når det gælder ”rigtige” sygdomme? Det er ingen overraskelse at rødme når du bliver flov eller, at en skræmmende tanke kan få hjertet til at slå hurtigere. Sindets måde at vise hvordan kroppen bliver påvirket i negativ retning, er gennem stress.Hvis du fx prøver at presse tandpasta ud af tuben men ikke har taget låget af, vil tandpastaen prøve at komme ud af tuben gennem bunden eller hvor der er svagest.Hvis tandpasta tuben er dig, og du begynder at opleve psykiske stress, ”men du ikke tager låget af”, dvs. ikke kigger på hvad det er der sker. Hvad sker der så med det tryk der ophober sig inde i dig?Det skal ud af kroppen, og hvis ikke det kommer ud ved at blive udtrykt og afklaret, vil det finde et andet sted at komme ud. Det svageste punkt på kroppen, fx dit fordøjelsessystem, dine nerver, gennem immunsystemet eller ved at forstyrrer din søvn. Når det bliver presset ned, ophober det sig og bliver til sygdomme, depression, misbrugsproblemer eller angst.  

Fortrængte følelser har en stressende virkning. Fysiske symptomer der tyder på stress kan være hovedpine, forhøjet blodtryk, hjertebanken, vejrtrækningsproblemer, forstyrrelser i søvnen, mindsket appetit, kvalme, mavesår, diarre, ryg og nakkesmerter og svedproblemer. 

Stress er hverken godt eller dårligt. Men hvordan vi håndterer stressen der gør forskellen.Nogle bliver ”høje” af stress og føler en stærkere målrettighed og får større selvtillid. For andre medfører stress panik, depression eller frygt, og den kan være skadelig for helbredet.Stress har direkte indvirkning på dit immunsystem, og den gør kroppens immunforsvar svag overfor virus, bakterie og sygdomme.Immunsystemet kan bedst forklares som en ”hær”, fordi den beskytter os mod sygdomme.I forbindelse med en eksamen, kan stress svække immunreaktionen, og det kan føre til en forkølelse eller influenza.  

 85 % af alle sygdomme skyldes livsstil.De sidste 15 % har miljøfaktorer. Selvom det ikke er bevidst, er det vigtigt at se på den måde vi vælger at leve vores liv på.De fleste foretrækker selvfølgelige at tro at enhver sygdom der opstår, kun skyldes det ydre og ikke har noget at gøre med tankerne, følelser eller adfærd. Vi formoder at sygdom er arvelig, forårsaget af fremmedlegemer eller forurening. Når vi bliver syge, er det ikke noget som vi har kontrol overfor og vi bliver hjælpeløse ofre for sygdommen. En kvinde som lever i et langt uudholdeligt ægteskabs stress, ryger for at mindske hendes smerte. Hvad er ”årsagen” til at hun får lungecancer?Selve rygningen, hendes ægteskab, genetisk? Hvor god er helbredelsen, hvis hun får fjernet sin ene lunge, men ikke ændrer på sit ægteskabelige forhold eller ser nærmere på de personlige lidelser der holder hende fast i sin langvarige elendighed? 

Du bliver som du tænker! Den livsstil du har valgt at leve, afslører en masse om dig. Hvor meget du motionerer, om du passer på din kost, om du ryger eller drikker, hvor meget du slapper af og holder fri og nærer dig selv, og om behandler dig selv med eller uden respekt.Alt dette kan mindske eller øge modstandskraften overfor sygdomme. Din livsstil afspejler hvordan du har det med livet.Følelserne om dig selv er vigtige.. Gør du alt det ”rigtige”- jogger 10 km om dagen, spiser fedtfattigt og mediterer? Men hvis du ikke kan lide dig selv, hvis du føler dig grim, skyldig, skamfuld, eller ikke værd at elske, vil de negative følelser du har overfor dig selv have en negativ virkning på dit helbred.Dine inderste følelser omkring dit udseende, præstationer og værd kan ødelægge dit helbred.Vi bliver som vi tænker. Tanker og ord er som frø der spirer og vokser. Dit helbred viser hvad du har tænkt. Frøene slår rødder og begynder at påvirke dine muskler, hormoner, nervesystem og kredsløb.Tænker du ”dårlige” tanker om dig selv, nærer du ikke dig selv og dit inderste.

 Fuld kropstilfreds stillelse? Er du fuldt ud tilfreds med din krop?Det er de færreste der er! De fleste ville ønske at de var slankere, højere, mindre, havde større bryster eller færre fregner.Denne følelse er ikke uden virkning. Tankerne er energi der bliver udsendt i hele kroppen.De sidste 20 år, har du ikke kunne lide dine lår, du ville ønske de var anderledes, slankere, fastere, mindre appelsinhud. Hver gang du ser dig selv i spejlet, ser du ikke andet end grimme, fede lår.Forstil dig at du var dine lår…De sidste 20 år har du ikke hørt andet, end du er fed og grim! Du kæmper for accept og kærlighed og alt hvad du får er afvisninger.Forestil dig hvor ensomme og forsømte dine lår har det.Selvom det lyder fjollet, men i livet kan problemet være meget alvorligt.Følelserne bestemmer om vi er anspændte og sammensnørede eller åbne og afslappede. De afspejler vores følelsesmæssige historie.  

 Kilde: Din krop spejler dit sind  

Skrevet af Evy Sampson

www.evysampson.dk

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvordan kroppen & sindet er forbundet