Fibre for fordøjelsen

Du har sikkert ofte hørt, at kostfibre er vigtige, og at du altid skal vælge fuldkorn. Men ved du egentlig hvad fibre er og hvorfor det er så godt for dig?

Kostfibre er en del af komplekse kulhydrater, der ikke kan nedbrydes af fordøjelsessystemet. De passerer således ufordøjet gennem fordøjelseskanalen ned til tyktarmen, hvor de er med til at skabe optimal fæces og et gunstigt tarmmiljø. Fibrene hjælper alle de vigtige næringsstoffer passere ned gennem tarmene i et passende tempo for at kunne blive optaget i cellerne, og for at giftstoffer ikke bliver optaget i kroppen.

Undersøgelser viser at kostfibre sænker risikoen for bl.a. tyktarmskræft, giver større mæthed og er en essentiel del af en sund kost - både for at holde vægten eller til vægttab. Fibre ER altså super vigtige for dit helbred, og du har brug for ca. 25-35 g/dag. Du finder kostfibre i grøntsager, bær, frugter, bønner, fuldkorn, nødder, og frø.

En rigtig god måde at få mange fibre ind i kosten er, at drysse frø og kerner på dine grøntsager, salater og på morgenmaden, at erstatte pastaen med bønner en gang i mellem og at spise frugt og grønt med skal, da skallen er spækket med kostfibre. ØKO selvfølgelig :-)

Min morgenmad indeholder ALTID en masse fibre (og proteiner der holder blodsukkeret stabilt). Fx. denne morgen hvor jeg spiste røræg med drys og smoothie:

2 æg med lidt urtesalt og peber scramblet på panden

En håndfuld blandede hakkede nødder drysset ud over æggene

Smoothie:

Frosne jordbær og blåbær

Grøn te (super antioxidant)

Et stykke ingefær

Et lille drys af hhv. hørfrø, græskarkerner, solsikkefrø, mandler

Kanel, kardemomme, vanillepulver (ikke at forveksle med vanillesukker)

Revet skal og saft af en halv øko-citron

Lidt basilikumblade (kan udelades, men giver en fantastisk smag)

En halv avocado eller en halv banan

Et skvæt tidsel- eller hørfrø olie

Vand eller mandelmælk til det dækker

BLEND til en skøn konsistens og NYD :-)

(afvej selv hvor meget af hver - det er op til appetit og smag)


Bon appetit og så ses vi næste gang, hvor det kommer til at handle om, hvorfor jeg anbefaler at spise godt med protein om morgenen. Hav en dejlig dag :-)


 

Kilder:

Nordic Nutrition Recommendations 2004

http://www.foodcomp.dk

Wardlaw, Gordon, M., Hampl, Jeffrey, S., (2007) ‘Perspectives in Nutrition’, McGRaw-Hill Companies, 7th Edition

Slavin, J. Klosterbuer, A. Willis, H. (2007). How fibre affects weight regulation. Food Technology. IFT Annual Meeting & Food Expo, Chicago, ill., July 28-August 1. Pp. 35-41. __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Fibre for fordøjelsen