

Du har
sikkert ofte hørt, at kostfibre er vigtige, og at du altid skal vælge
fuldkorn. Men ved du egentlig hvad fibre er og hvorfor det er så godt
for dig?
Kostfibre er en
del af komplekse kulhydrater, der ikke kan nedbrydes af
fordøjelsessystemet. De passerer således ufordøjet gennem
fordøjelseskanalen ned til tyktarmen, hvor de er med til at skabe
optimal fæces og et gunstigt tarmmiljø. Fibrene hjælper alle de vigtige
næringsstoffer passere ned gennem tarmene i et passende tempo for at
kunne blive optaget i cellerne, og for at giftstoffer ikke bliver
optaget i kroppen.
Undersøgelser
viser at kostfibre sænker risikoen for bl.a. tyktarmskræft, giver større
mæthed og er en essentiel del af en sund kost - både for at holde
vægten eller til vægttab. Fibre ER altså super vigtige for dit helbred,
og du har brug for ca. 25-35 g/dag. Du finder kostfibre i grøntsager, bær, frugter, bønner, fuldkorn, nødder, og frø.
En rigtig god måde
at få mange fibre ind i kosten er, at drysse frø og kerner på dine
grøntsager, salater og på morgenmaden, at erstatte pastaen med bønner en
gang i mellem og at spise frugt og grønt med skal, da skallen er
spækket med kostfibre. ØKO selvfølgelig :-)
Min morgenmad
indeholder ALTID en masse fibre (og proteiner der holder blodsukkeret
stabilt). Fx. denne morgen hvor jeg spiste røræg med drys og smoothie:
2 æg med lidt urtesalt og peber scramblet på panden
En håndfuld blandede hakkede nødder drysset ud over æggene
Smoothie:
Frosne jordbær og blåbær
Grøn te (super antioxidant)
Et stykke ingefær
Et lille drys af hhv. hørfrø, græskarkerner, solsikkefrø, mandler
Kanel, kardemomme, vanillepulver (ikke at forveksle med vanillesukker)
Revet skal og saft af en halv øko-citron
Lidt basilikumblade (kan udelades, men giver en fantastisk smag)
En halv avocado eller en halv banan
Et skvæt tidsel- eller hørfrø olie
Vand eller mandelmælk til det dækker
BLEND til en skøn konsistens og NYD :-)
(afvej selv hvor meget af hver - det er op til appetit og smag)
Bon appetit og så
ses vi næste gang, hvor det kommer til at handle om, hvorfor jeg
anbefaler at spise godt med protein om morgenen. Hav en dejlig dag :-)
Kilder:
Nordic Nutrition Recommendations 2004
Wardlaw, Gordon, M., Hampl, Jeffrey, S., (2007) ‘Perspectives in Nutrition’, McGRaw-Hill Companies, 7th Edition
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer