Får du nok kalk?

Kroppen indeholder ca. 1 kg kalk og ca. 99% findes i tænder og knogler, og gennem hele livet har vi brug for kalk, som voksne ca. 800 mg/d, til opbygning og opretholdelse af knoglestrukturen og til andre vigtige processer i kroppen. Mange tror at mælk og mælkeprodukter er den eneste kilde til kalk - og ja det er en god kilde - men der er nogle, der af forskellige årsager vælger mælkeprodukter fra. Jeg indtager ikke mælkeprodukter grundet lactose-intolerance, og derfor må jeg få min kalk andet steds fra.


800 mg kalk findes blandt andet i:

200 g kørvel eller

250 g selleriblade eller

300 g mandler eller

350 g spinat (frossen) eller grønkål eller

400 g tørrede figner eller

430 g persille


Hvis du spiser mælkeprodukter kan du få dagens dosis ved at spise ca. 85 g ost 40+ eller drikke 700 ml mælk.

Andre kilder er hytteost, kvark og fisk.


Da du nok ikke spiser 430 g persille eller spiser 300 g mandler på en dag, bør du blande disse madvarer, så du samlet kommer op på de ca. 800 mg kalk. Ellers er en mulighed at tage et kalk-tilskud - vælg et med D-vitamin, da det er nødvendigt for kalkens optagelse i kroppen.

D-vitamin finder du i fødevarer som fede fisk, fiskeolie, æg, kylling, indmad og kød.


I næste blog vil jeg komme mere ind på D-vitamin og dens vigtighed - især i den kommende tid, hvor vi går efterår og vinter i møde og dermed færre solskinstimer. Hvad har det nu med D-vitamin at gøre? Det kan du læse om næste gang :-)

Følg med på min blog på mit website: http://evatorgersen.dk/Sted/Blog/Blog.html

Kilder:

Nordic Nutrition Recommendations 2004

Fødevaredatabanken på http://www.foodcomp.dk

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kære Eva, Godt med nogle naturlige kilder til kalk. Ser dog at din kilde er fra 2004: Ikke for at hælde malurt i bægeret, men nye undersøgelser viser faktisk det stik imodsatte af hvad vi tror: kalk og især kalk tabletter kan i svær grad øge risikoen for blodpropper. Du kan finde indslaget på DR update og som artikel her: http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1383673.ece De bedste hilsner Frk. Fortuna __________________________

Frk. Fortuna

Kære Frk. Fortuna! Tusind tak for din kommentar! Jeg er opmærksom på den nylige undersøgelse, (hvor de i øvrigt kun brugte kalk uden d-vitamin - jeg anbefaler med) - og jeg har også læst andre artikler fra læger og professorer, der maner skrækken i jorden og som siger at hvis man nærlæser undersøgelsen, er det ret sandsynligt, at den lille øgede risiko for blodpropper er opstået ved et tilfælde. Så jeg vil stadig anbefale kalktilskud (tilsat D-vit) til mennesker der ikke spiser mælkeprodukter eller af andre årsager ikke får deres daglige kalk gennem kosten. Kh Eva
Får du nok kalk?