Skyld, skam og forkerthed - om grænsesætning, ønsker og behov

Set i bakspejlet er jeg dybt taknemmelig for min barndom. Mine forældre blev skilt, da jeg var 4 år, men min barndom var stadig tryg. Min mor er også introvert, så det var helt naturligt at have brug for alenetid.

Min far og hans nye kone var meget udadvendte. Det havde jeg det også fint med, for de gjorde mig aldrig forkert. Tværtimod syntes de, at det var sjovt, at jeg var så dygtig til at samle komplicerede puslespil, komme med spøjse bemærkninger og vide alt muligt mærkeligt.

Men så startede jeg i skolen og mødte en anden verden. Jeg var glad for at gå i skole og lære at skrive, regne osv., men jeg lærte også om skyld, skam og forkerthed. På det tidspunkt vidste jeg naturligvis ikke, hvad det var, men jeg huskede dem - følelserne.

Da mine egne børn startede i skole, mødte de det samme.

Som forældre bliver man så bekymrede, i tvivl og somme tider magtesløs. Skal man beskytte sit barn? Det kan vi jo ikke. Skal man stå på sidelinjen og være klar til at samle op?

Der er tonsvis af bøger, blogs, hjemmesider, eksperter osv. til at fortælle os, hvad der er rigtigt og forkert. Men er det vejen frem? Det tror jeg ikke.

Det er på tide at lære at følge sin egen indre GPS og lære vores børn det samme. For det er kun os selv, der helt præcis ved;

 

  • hvem vi er
  • hvor vores grænser er
  • hvad vores behov/ønsker er
  • hvad vi har lyst til
  • hvad vi vil være med til

 

Men mange af os har glemt os selv. Vi er blevet så vant til at ignorere vores grænser, at vi ikke længere stoler på det, vi mærker. Vi er blevet ydrestyret og har nærmest ofret os selv. Men vi mærker altid grænsen og begynder måske at dulme os selv. Et glas rødvin, en pose slik, en cigaret, en shoppingtur...

Ikke fordi der er noget forkert i det, men prøv at lægge mærke til, om du tager et glas rødvin for nydelsens skyld eller fordi, det har været en hård dag på arbejdet.

Der er ingen, der har lyst til at være skyldige, skamme sig eller være forkerte, så det går vi og gør en masse for at undgå.

Du kender måske til det at miste dig selv i dine relationer. Du ”pleaser” andre og siger nej til dig selv. Du vil ikke være skyld i, at andre bliver kede af det, hvis du ikke opfylder deres behov. Du skammer dig, hvis du tager hensyn til dig selv.

Ja, du overtager nærmest andres logik. Du bliver nødt til at retfærdiggøre dig, forklare og forsvare dig, hvis du alligevel siger ja til dig selv først. Dog stadig med en dårlig smag i munden af skyld og skam.

Nu når vi kommer ind på smag, så gør vi også en masse for at passe ind. Selvom noget ikke lige er din smag, så smiler du glad for ikke at føle dig forkert i andres øjne. Ja, du begynder måske ligefrem at tage en særlig maske på for at fremstå helt rigtig, men du mærker den alligevel – grænsen. For andre kan ikke definere vores grænser.

Forestil dig, at alt er okay. Det er okay at være uenige. Det er helt fint, at hvad der er godt for mig, er ikke nødvendigvis godt for dig.

Du er behøver ikke at diskutere med andre, hvad der er rigtigt, for det er blot et spørgsmål om smag. Sådan er det bare. Dét føler jeg og dét føler du.

Det interessante er, at når vi møder mennesker, der tager ansvar for egne behov, så står de stærkt i sig selv. Ja, de virker nærmest inspirerende og opløftende. Vi mærker, at vi ikke behøver at gøre noget bestemt eller at være på en bestemt måde. Vi kan få lov at blive hjemme hos os selv og bruge vores energi dér.

Ja, det er faktisk endnu smartere. Når vi bliver hjemme hos os selv, så befrier vi andre for at føle skyld, skam og forkerthed ;-)

Mange kærlige hilsner fra

Charlotte Djurhuus, NLP & Enneagram Master Coach 

Dette blogindlæg blev udvalgt af Levlykkeligt's samarbejdspartner Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin. 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Skyld, skam og forkerthed - læs mere