Sådan lægger du fortiden bag dig

Jeg oplever, at mange –især de følsomme perfektionister- bruger rigtig meget energi på at slå sig selv oven i hovedet over hændelser fra fortiden. De negative tanker kredser rundt omkring det, der er sket og mennesket kæmper en evig kamp for at glemme eller holde de grimme tanker og følelser om sig selv på afstand, hvilket jo er ganske naturligt. Selvfølgelig ville det være rigtig rart lige nu og her at kunne slette et dårligt minde, der indeholder et fejltrin.

Ikke desto mindre synes dette ikke at kunne lade sig gøre, hvilket frustrerer personen yderligere. Frustrationen gør kampen endnu mere indædt og den negative spiral kører! Snart kredser tankerne i en uendelighed, og det er som om, at personen efterhånden identificerer sig med oplevelsen og hermed gør selve fejltrinet til det tungeste karaktertræk.

Jeg oplever i mit arbejde som coach, at de mennesker, der er kørt fast i fortidens selvbebrejdelser, virkelig lider under det. Deres selvværd tynges virkelig. De føler sig simpelthen som dårlige mennesker.

Hvis du er et af de mennesker, så skal du selvfølgelig have hjælp og støtte til at opbygge et stærkt og robust selvværd gennem fokus på alle dine unikke og positive personlighedstræk og evner, som du indeholder. Og tro mig; de er derinde godt gemt bag ved den dårlige samvittighed og selvbebrejdelsen.

Nu og her skal du arbejde på at acceptere det, der er sket! Og det kræver både vilje og fastholdelse af fokus. Livet er ikke perfekt. Ingen mennesker er perfekte; heller ikke dig. Og det er helt ok!

For at acceptere og kunne leve med det, der er sket må du slutte fred med det og tilgive dig selv og lægge det bag dig.

Den øvelse, som jeg opfordrer til, er:

Når de grimme tanker og følelser vælter ind over dig, skal du ikke starte din kamp mod dem op. Du skal så at sige ”se dem i øjnene” og højt (eller indeni dit hoved) sige til dig selv med ord: ”Jeg accepterer dét, der er sket. Og nu lægger jeg det bag mig, så det er i min fortid”. Forestil dig evt. at du efter accepten skubber det om bag din ryg. Nu ligger det bag dig. Foran dig ligger fremtiden. Bag dig ligger fortiden. Du tager ved lærer af det, der er sket og tager læren med videre ud i fremtiden, men lægger fortiden bag dig.

Øvelsen skal gentages mange gange. Men vær tålmodig, den virker! Du får intet konstruktivt eller positivt ud af at trampe rundt i de dårlige minder. Tag ved lære af det og så kom videre ud i livet. Du er helt ok, lige præcis som du er. Det er menneskeligt at fejle!

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sådan lægger du fortiden bag dig. De følsomme perfektionisters selvværd lider under dårlig samvittighed pga fortidens fejltrin