Giv slip på fortidens spøgelser

At have en samvittighed er en god egenskab….i moderate mængder! Men hvem får egentligt noget som helst ud af, hvis du lagrer din dårlige samvittighed i et indre rædselskabinet?! Den, du føler, du har gjort ”fortræd” gør ikke. Vedkommende har sikkert for længst glemt episoden og også tilgivet dig din fejl. Eller også har personen aldrig opdaget, hvad der skete dengang. Og måske er dét også det bedste for alle parter. Måske er det i virkeligheden kun dig selv, du har gjort fortræd?!

Så hvilke konstruktive grunde er der til at slæbe rundt med den dårlige samvittighed i bagagen? Det er både energidræbende og nedslående at gå en tur i sit indre rædselskabinet. Samvittigshedskvaler kan i sin værste afskygning kaste skygger over alt, hvad du foretager dig, så du faktisk begynder at opfatte dig selv som et frygteligt menneske, hvilket højst sandsynligt er en meget stærk forvrængning af virkeligheden, og som er stærkt krænkende for dit selvværd og livsglæde.

Jeg tror derfor, at det kunne gavne dig rigtig meget at arbejde på at lægge den dårlige samvittighed fra dig, smide den over bord, vinke farvel til den; eller måske acceptere den og blive gode venner med den!! Dårlig samvittighed er vel en indikator til dig om, at du har overskredet en grænse på en måde, der strider imod dine værdier eller mod samfundets normer/værdisæt. På den måde er dårlig samvittighed en kærkommen ven, der advarer dig om, at du har trådt forkert, og at du skal træde mere varsomt næste gang, du befinder dig i en lignende situation. Den dårlige samvittighed kan på den måde give anledning til at se dybere ind i dig selv og prøve at finde ud af, hvad der egentligt lå til grund for din adfærd. Og dermed kan du måske gøre noget ved problemets kerne. På den måde kan den dårlige samvittighed hjælpe dig til at foretage dig noget konstruktivt. Eller måske finder du ud af, at den dårlige samvittighed er opstået pga. nogle tillærte overbevisninger eller fordomme, som du egentligt ønsker at gøre op med!

Det nemmeste –på den korte bane- er, lynhurtigt at fortrænge både oplevelsen og den grimme følelse. Risikoen for, at følelsen dog kommer op til overfladen igen og siger ”bøh” er dog nok ret stor. Og især, hvis du foretager dig samme fejltagelse gang på gang. Til sidst er det indre skab så sprængt fyldt, at døren springer op. Og så gør det for alvor ondt!

Derfor er du bedst tjent –på den lange bane- med at se din dårlige samvittighed i øjnene med det samme -også selvom det kan være yderst ubehageligt- når den opstår, så du bruger den til noget positivt.

Jeg tror, at alle mennesker begår fejl i større eller mindre grad. Det er vist en del af dét at være menneske. Og et af de vilkår og risici, man må løbe, når man springer ud i livet. Det er rigtig vigtigt at bede om tilgivelse fra andre, men mindst lige så vigtigt at kunne tilgive sig selv, lære af fejlen, lægge det bag sig!

 

                                                                                                                                                                

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lader du dig tynge af fortidens fejltagelser, som du bitterligt fortryder? Og kan du til stadighed slå dig selv oveni hovedet over ting, du har gjort for måske årevis siden?