Gør dine børn en tjeneste med et ”NEJ”

Kalenderen kan hurtigt blive fyldt, hvis du har børn i indskolingsalderen. Ikke mindst med fritidsaktiviterer og legeaftaler. Er du én af de velmenende forældre, der altid siger ”Ja”, når børnene vil tilmeldes nye fritidsaktiviteter eller vil have legekammerater med hjem, når du henter dem i SFO´en, hvis bare kalenderen er tom den pågældende dag? Grunden til dette er højst sandsynligt, at du gerne vil tilgodese dit barns behov og ønsker både socialt og interessemæssigt. Og dét er selvfølgelig også rigtig godt langt hen ad vejen. Nogle gange siger du måske også ”Ja”, fordi du føler, at det kan kompensere for, at du ofte henter dit barn senere i institutionen, eller også øjner du måske en kærkommen mulighed for, at barnet bliver underholdt, mens du så kan rette fokus på noget andet…??

Under alle omstændigheder oplever jeg, at mange børn vil kunne have rigtig stor glæde af ikke altid at have et totalt booket skema fra morgen til aften. Børn kan nemlig også blive stressede! Den tid, hvor barnet bare er hjemme uden planer, er måske noget af den allermest værdifulde tid for dem. Medmindre barnet konstant hænger alene foran computeren, TV´et, nintendoen el. lign.!!

Det er her i den uplanlagte tid, du har mulighed for at vise dit barn, at du har lyst til at være sammen med det, tale med det, bruge tid sammen med det. Og det er også her, de kan bruge deres fantasi i selvopfundne en-mands-lege (eller sammen med søskende, som barnet har en anden rolle overfor end over for klassekammerater), hvor de ikke skal præstere noget selv eller vurderes, hverken af kammerater eller lærere eller trænere. De kan her i ”den uplanlagte tid” dels gennem deres oplevelse af, at du bruger tid på dem –altså de er vigtige for dig- og dels gennem dét ”bare at være hjemme” danne et fundament for, hvem de er uden direkte påvirkning udefra. Fundamentet, der rummer ”Hvem er jeg, og er jeg noget værd?”, tages med, når barnet så skal indgå i sociale sammenhænge og kan give barnet øget selvværd.

Barnet er selvsagt ikke opmærksom på, hvor vigtigt det er -for alle mennesker- bare at kunne koble fra og samle kræfter til hverdagens udfordringer. Og netop derfor er det ekstra vigtigt, at du som forælder tør tage dit ansvar som værende den voksne person i barnets liv, der skal træde til og træffe –ofte upopulære beslutninger- der er til barnets bedste. Det kan især være svært, hvis du i forvejen føler, at du svigter dit barn, hvis du f.eks. evig og altid skynder på barnet, henter sent, bruger alt for meget tid foran computeren el.lign.

Måske kunne løsningen findes i, at du i samarbejde med en coach kunne udarbejde en handlingsplan for, hvad du skal ændre i din hverdag for, at du kan undgå det, der er grunden til, at du ”ikke kan sige nej”….   

 

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Giv dine børn øget selvværd ved at sige ”Nej”!