Psykoterapi og coaching af dit indre barn i København

Genfind troen på dig selv og lev et liv uden selvkritik

Vi tvivler alle sammen på os selv fra tid til anden. Årsagen bag tvivlen er, at din indre kritiker er på spil! Din indre kritiker får dig nemlig til at tvivle på dig selv igen og igen. 

Det er en frygtelig destruktiv og ødelæggende kraft, da den tynger dig og forhindrer dig i at være hele det fantastiske menneske du er. Årsagen er, at du inderst inde ikke tror på, at du er god nok præcis som du er. 

Men det er du.

Måske har du det som mange andre mennesker, der lever et liv, hvor de stresser sig selv med indre kritik, konstant travlhed og følelsen af ikke at slå til. Lige meget hvad du gør, føler du aldrig, at det er godt nok. At du er god nok. 

Som du allerede ved, er det er et meget smertefuldt sted at være og desværre følger der ofte flere smertefulde følelser med. Mange sammenligner sig selv med andre. Kritiserer sig selv og antager, at andre mennesker tænker dårlige tanker om dem. Det frembringer et ønske om kontrol og en antagelse om at skulle være på en bestemt måde for at blive anerkendt og elsket. Man kan nemlig sagtens tvivle på sit eget værd selvom man har et godt job og en fin karriere eller andre succeser.

Hvorfor gør så mange alt dette mod sig selv, tænker du nok? Hvorfor gør du?

Svarene vil du ofte finde i din tidlige barndom.

Barndommens effekt

Inden barnet fylder fire år, har mange undersøgelser vist, at barnet allerede har fået grundlagt en masse overbevisninger, roller og måder at være på. Alt sammen for at få anerkendelse, ros, kærlighed, omsorg og påskønnelse.

Barnet har lært hvad det skal gøre og ikke gøre for at få kærlighed eller opmærksomhed og hvad det skal undgå for ikke at få kritik, afvisning eller misbilligelse af dets forældre eller andre omsorgspersoner.

Barnets behov for at blive set hørt og elsket gør, at det er meget påvirkeligt over for omgivelsernes holdninger, forventninger eller krav.

Børn er på en måde ren kærlighed og ønsker helt naturligt at gøre deres forældre glade og tilpas. F.eks. hvis moderen er ked af det eller depressiv, vil barnet gøre hvad det kan for at glæde moderen og hvis moderen og faderen skændes, vil barnet gøre alt hvad det kan for igen at skabe en god stemning. 

Hvis det lykkes, kan barnet slappe af, men lykkes det ikke, vil barnet oftest opleve sig selv som forkert og føle skyld eller skam over at det ikke lykkedes eller endnu værre; Barnet kommer til at tro, at det er dets egen skyld at forældrene skændes. 

Logik og skyld

Barnets hjerne er ikke så udviklet, at det kan forstå omstændighederne ud fra en logisk betragtning. Det drager tværtimod en masse konklusioner som for barnet bliver til entydige sandheder.

F.eks. "De har ikke tid til mig, så ergo er jeg ikke værd at være sammen med. De skændes, så det må være min skyld. De har ikke tid til at lege med mig, så alt andet er mere interessant end mig."

Barnet påtager sig ofte både skyld og ansvar for al hvad der sker. 

Barnets grundlæggende behov

Barnets grundlæggende følelsesmæssige behov er at blive elsket, set og hørt.  Når disse behov ikke bliver dækket, får barnet dybe ar på sjælen.  Det er meget ensomt og smertefuldt og derfor vil barnet gøre alt for at få dets behov dækket. Også selvom det må give afkald på sig selv og på en måde blive en anden end det er.

Hvis f.eks. ens forældre ønsker sig et stille barn, vil barnet lukke ned for sin kraft og livsglæde for at tilpasse sig forældrenes ønsker. Barnet vil opleve sig forkert og begynde at skamme sig over sin egen kraft og livsglæde og derfor begynde at adskille sig mere og mere fra den del af sig selv. Barnet vil forsøge at tilpasse sig forældrenes normer (fordi børn i bund og grund gerne vil gøre sine forældre glade) og vil derfor blive mere stille.

Angst, usikkerhed og vrede

Hvis vi ikke får arbejdet med os selv som voksne, så vil sådan et dybtgående mønster fortsætte med at leve sit eget liv inde i os og vi vil blive ved med at være ”den stille kvinde eller mand,” som holder sig selv tilbage og som har svært med at fylde og udtrykke sig, være glad, spontan og kraftfuld, da disse sider blev lukket inde bag en uigennemtrængelig mur som barn.

Lære at elske 

Fællestrækket ved de fleste, der tvivler på dem selv er, at de i bund og grund tvivler på om de er værd at elske eller holde af.  At leve med denne livssmerte skaber for de fleste et stort sår i sjælen. I de fleste tilfælde er det et symptom på en gammel overbevisning fra den tidlige barndom, hvor de ikke har følt sig gode nok, elskelige eller ok, som dem de var.

For ikke at mærke dette kompenserer vi som voksne med forskellige overlevelsesstrategier

(Så som shopping, misbrug af forskellig art, sex, mad, arbejdsnarkomani, eller ved altid at være den stærke, den perfekte eller den der behager andre)

Det gode ved dette er, at intet er statisk. Du kan lære at elske dig selv og tro på dig selv. Og dét vil jeg gerne lære dig

Gennem terapi og coaching kan du lære at genfinde troen på dig selv og leve et liv uden selvkritik. Jeg afholder løbende meget givende kurser. Læs mere om dem og mig på min hjemmeside. Linket finder du lige nedenfor.

Kærlig hilsen
Kasha Hansen

__________________________

Kasha Hansen
Psykoterapeut (MPF), NLP træner, ID-Life Coach, Stress Coach & MFN-Instruktør
https://www.terapidervirker.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Barndommens indflydelse på logik og skyld