Coach Stresscoach Aarhus og Randers

Vi er sat her i livet for at fejle

Her er en af menneskets største misforståelser her i livet!

Fejl er noget skidt og noget vi skal undgå.

Jeg har her prøvet ud fra mit eget syn at ”Reframe” de overbevisninger, i håb om at det kan give stof til eftertanke plus mod og nyt syn på modgang.

Vi er sat HER i livet for at fejle!!!

Mange af os har den følelse, at vi skal undgå det ubehagelige. Livet vil være helt optimalt, hvis vi ikke mødte modgang, angst, stress, og alt vi ønskede kom til os helt automatisk.

Det ligger i vores ur-instinkter, at være tiltrukket af det behagelige og at undgå det ubehagelige. F.eks.: Er vi fra naturen mere draget af ”Sex”, ”Mad”, ”Kærlighed”, ”Velvære”, ”Komfort” og ”Glæde” end ”Sabelkatte”, ”Sygdom”, ”At komme tilskade” og gå på ”kompromis med os selv” mm.


Men prøv at leg lidt med idéen at ”Vi er sat her for at fejle!”. Fejl er det der skubber os frem! Det er universets hjælpende, udviklende og kærlige feedback for os alle her i livet.
Vi har bare lært af vores samfundskultur og fra generation til generation, at vende os væk fra fejlen, undgå fejl, skamme os over fejl. Det har sat sig så dybt i vores overbevisning, at det er blevet en slags lov på lige fod med tyngdeloven. En lov vi bedømmer os selv på, og drager falske konklusioner på bare for at skabe simpel, men fordrejet mening for os selv.
Det handler ikke om at drage en eller anden logisk konklusion om os selv, men hvordan du behandler fejlen. Talent-forskerne siger det tager 10.000 timer for at opnå at blive talentfuld. Her er det min påstand, at er du skarp og trænet i at modtage og handle effektiv på dine fejl (/feedback), kan du begynde at barbere en del af de 10.000 timer. Væk. Jo bedre du bliver til det, jo mere bliver det en naturlig del af din personlighed. Til sidst vil folk sikkert se dig som et naturtalent, inden for det du har valgt at fokusere på.


Meget kreativitet og innovation og personlighed er gået tabt i frygten for at fejle. Mange mennesker er gået ned med stress i frygten for at fejle. Nogle er lige frem blevet førtidspensioneret på den bekostning.

De ting der sker i livet er neutrale. De sker bare. Det er os, der skal bedømme, om det er godt eller skidt det, som skete. Det gør vi enten ved at sammenligne situationen/præstationen med en anden begivenhed af samme karakter eller via vores indre overbevisninger om hvordan vi er.

F.eks.: Jeg er umusikalsk det ligger i familien, Jeg kan ikke tegne, jeg forstår mig ikke på tal, Jeg er ikke god til sprog , jeg er ikke kreativ osv. osv.

Lad os se på nogle af udsagnene:

Jeg er umusikalsk det ligger i familien!” Sammenlignet med??? Når du kan høre at du er umusikalsk, må du have sans og øre for det musikalske, ellers kunne du ikke høre hvad der er musikalsk og umusikalsk!
Hvad er dit kriterier for at være musikalsk? Og er det en universal lov? Når du høre en Ambulance siger den så ”ba ba ba ba…?” eller kan du høre den siger ”Ba buu ba buu ba buu”! Eller er man først musikalsk når man kan spille en Rakmaninoff klaverkoncert?

Jeg kan ikke tegne!” Sammenlignet med hvad og hvem ???

Jeg er ikke god til sprog!” Er det sammenlignet med 4 klasse niveau eller med en indfødt Franskmand?
Hvis nu du var medlem af et samfund, og du var den eneste der kunne sige 5-10 ord på et andet sprog, ville du nok anses for at være den bedste i dette samfund til fremmedsprog!

Vi konkludere selv situationen ud fra os selv og vores umiddelbare følelser. Derved konkludere vi også om vi har fejlet eller sejret. Så fortæller vi os selv en historie vi kan forholde os til. Det giver os en form for overblik og dermed en slags ro. Også selvom vi vælger en negativ historie. Det gælder også når andre bedømmer os.

Men 3+1 er jo = 4!” - og skriver du ”3”, er det jo en FEJL!..... Ja! Det er ikke det korrekte facit hvis man skriver ”3”. Men der ligger en fortælling bagved. En fortælling om hvad du har fokuseret på, en fortælling om hvor du i din fremgangsmåde skal justere, en fortælling om hvor meget tid du syntes var fornuftigt at bruge på opgaven, og ikke mindst en fortælling om, at her kan du komme fra et matematisk niveau til et andet og højere, hvis du finder forhindringen i at få det rigtige resultat.

Vil du gerne opnå noget du drømmer om, vil du gerne kunne noget eller bare være noget, så vi du møde situationer, som vil flytte dig fra et niveau til et andet niveau. Det er ikke alt man kan læse sig fra i en bog. Afprøver du ikke eller benytter din viden i frygten for at fejle, flytter du ikke til et andet niveau.

Måske skulle du netop dumpe til en tysk eksamen for at blive en god tysklærer!!!.Igen det at dumpe er en neutral situation. Men derimod handler det om, hvordan du kan tackle dig selv og udfordringen, der flytter dig. Det er i og for sig ligegyldigt, om det er godt eller skidt. Det handler om, at du i virkeligheden får løsningen i form af et skjult budskab på, hvad du skal gøre for at komme i mål.

VIL du være f.eks. Tysklærer (eller hvilket som helst andet job), så er fejlene i mine øjne stærke effektive fokuspunkter, som VIRKELIG flytter dig, hvis du tackler dem.

Der ligger meget fortælling i en ”fejl” – eller modgang om du vil. Den fortælling indeholder præcis dét, du mangler i din rygsæk for at kunne komme i mål. Man kan også kalde det en facitliste over, hvor der skal sættes målrettet ind. Om jeg så har gjort det godt eller skidt, eller været uheldig, om jeg er god eller dårlig er ligegyldigt. Det er kun historier du kan vælge at fortælle til dig selv, eller andre fortæller dig så du kan skabe et overblik, få forståelse og dermed RO. Det ændre ikke ved din situation. Situationen er ligeglad den er bare neutral. Men lærer du, at kunne se løsninger og muligheder i fejlene og suge erfaring og udvikling til dig, ligger du dig i overhalingsbanen på vej mod dit mål.

Det er min klare overbevisning, at mange af os kan virkelig blive specialister inden for et område. Vi kender bare ikke det præcise antal forhindringer, vi individuelt skal igennem hver især. Vi har alle vores forskellige fokuspunkter, der skal justeres og arbejdes på. Nogle har få punkter, andre har mange punkter, og nogle har måske ét punkt, som skal arbejdes på, som pludselig er afgørende for nemt at kunne klare alle de andre punkter.

Har vi en forventning om at gøre det perfekt eller en anden specifik forventning, så er det en forventning der bygger på en sammenligning, og en overbevisning.
Er forventningen eller den historie vi vælger at fortælle os selv, derimod:"udforske, lære eller opdage noget nyt", så er den fejl, vi før konkluderede over for os selv, pludselig en succes i at opdage noget nyt eller blive stærkere og klogere.

Her bliver det også sjovere for koncertpianisten, lige inden han skal ind og spille for 200 mennesker. Han kan tænke ”bare jeg nu ikke spiller fejl, fordi så……”  - MEN derimod har en klar overbevisning om at, hvis der kommer fejl, kan det komme til at flytte ham op til et endnu højere niveau, oghan vil måske spille for 1000 mennesker næste gang, eller bare for 50 totalt begejstrede mennesker, som blev taget med storm af hans klaver spil.

Så: UD OG LAV FEJL - OG RYK SOM MENNESKE!

Af: Jakob Panduro

Coach and care.dk
Stresscoach/ personlig coach i Aarhus

 

__________________________

Jakob Panduro, Coach i Aarhus
http://coachandcare.dk

 

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Fejl er udviklende og kærligt feedback. Læs hvorfor