Coach Stresscoach Aarhus og Randers

Søvn, Stress og coaching

Har du nogensinde fået det råd: Du skal bare bande dig i søvn?

En stor årsag til stress og sygdom er manglende søvn. Men hvad skal vi gøre når vi ikke kan sove.

“Hjælp! Klokken er 3:34. Mine tanker flakker rundt. Jeg har nu ligget og været vågen i 1 time og 23 minutter. Dvs. at jeg nu har 2 timer og 21 minutter tilbage at sove i, da vækkeuret vil ringe kl.5:45.

Arrrgh. Hvorfor ikke bare falde i søvn nu, den kommende dag bliver jo helt ødelagt. Det bliver mega hårdt og fuldt af stress m.m.

Hvorfor kan jeg ikke sove? Jeg burde da kunne sove? Grrrrr. Hov! Nu er der gået 27 minutter. Jeg troede kun der var gået lidt over 10 minutter.”

Kan du genkende disse tanker?:

Nu har jeg været vågen i 23 minutter!

Jeg har nu kun 2:13 minutter at sove i!

Jeg må prøve at sove!

Hvorfor kan jeg ikke sove!

Hvad er der mon galt?!

Nu bliver det jo en dårlig dag i morgen!

Det er pi***irriterende det her!

Hvordan skal jeg overhovedet kunne klare det i morgen. (som nu kun er 3:17 minutter borte).  

-Og så starter det hele igen forfra. -Igen og igen og igen, indtil du enten falder i søvn, eller til du vågent slår vækkeuret fra. 

Konklusion: ”Møg nat!”, ”Natten har ødelagt hele den kommende dag!”, ”Det (mit liv) er hårdt!”

MEN er dette i virkeligheden den ”tale”, du har brug for at høre når du ikke kan sove? –Og hjælper det dig?
“Har du nogensinde fået det råd, at du bare skal bande dig selv i søvn?”

Nej vel. Og tænk på at kører i bus 14 timer med en sidepassager, som kun kan snakke sådan et negativt sprog. Det vil give stress.


Så er der alle tanke-tricksne F.eks. at tælle baglæns ned fra 1000, for så at holde en lille kunstpause efter hvert syvende nummer o.s.v. 

De er ellers et udmærket råd, som jeg med succes, selv har benyttet mig af. Men der er et ”Men”!

Efter noget tid bliver den metode, for mit vedkommende, tung og forudsigelig. Jeg mister ganske enkelt motivationen til at gå i gang med de monotome tal-remser, da jeg ikke er det store tal-menneske. Det bliver lidt ligesom, at skulle spise kold havregrød for hundredeogsyttende gang. Denne indre modstand er i sig selv nok til at holde mig vågen.  

Mit bedste her og nu-og gerne-hurtigt-trick er fokus på min vejrtrækning. Især den øvelse, hvor man trækker vejret ind fra sit sakralchakra og op til 3rd eye chakraet, for så på udåndingen, at trække det tilbage ned til sakralchakraet igen. Det stimulerer dit søvn hormon ”melantonin”. 

Men når quick fixes ikke virker, og du har ligget i en time og trukken vejret, hvad så?
Lad os så se lidt på dine tanker.

De historier/tanker som kører i ring, er det virkelig dem har brug for nu? Mon ikke der er andre ”kanaler” man kan zappe over på i ens tanker, som er mere spændende at høre på?

Lad os lige slå fast: Der er tanker og så er der historier. Tankerne er en autonom handling, dvs. noget vi ikke er herre over, men, som bare sker. Prøv f.eks. bare at sidde og stirre ind i en hvidvæg. Der gå ikke langtid, før den første tanke dukker op. Og den ene tanke tager den anden. 

Og så er der historierne i tankerne. Hvad er kvaliteten af historierne? Hvordan påvirker de dig? Hvilken kvalitet af livet giver de dig? 

Du har faktisk mere end de 24 kanaler, som er på dit kabel TV. Lad mig anbefale en ”kanal” som er specielt god når du ikke kan sove om natten: Den hedder: (dit navn)’s Luksus tid!

I stedet for at ligge og bekymre sig, ærgre sig, være bitter over at du ikke kan sove, er der en anden mulighed. 

En ting er nu sikkert: Du kan ikke sove! (lige nu) Du kan MÅSKE være heldig at falde i søvn igen og måske ikke. 

Hvis du skulle falde i søvn, kan du ikke med sikkerhed vide præcis, hvornår det sker. Så det du nu ved er:
Du kan falde i søvn, men har ikke 100% kontrollen herom. 

Godt så! 

Skal vi ”ævle” om hvor skidt det er ikke at kunne sove? Eller er det nu du kan være god ved dig selv, og måske give dig selv den gave?

Stå op! Lav en kop te! Eller som jeg gør, en kop varmmælk med honning og en skvis rom i. Lad fjernsynet være slukket. Sid ikke ved din Computer! Med andre ord. Undgå nogen form for skærm. Skærme laver lys, og lys bremser dit søvnhormon ”Melantonin” og starter ”Kortisol” (dit ”vågn op hormon”). Det var jo ikke meningen kl.3:34.

Sæt dig i sofaen, tænd et stearinlys (Beskyttet i glas hvis du pludselig skulle falde i søvn) og læs i en god bog. Gerne sådan en gammeldags en med papirsider og ikke skal sluttes til en oplader.  En god lydborg gerne med en afspiller, som har en ”timer” så den automatisk går i dvale efter 30 minutter.

Du må ikke lave noget arbejdsrelateret, da det automatisk opstarter kroppens energi. Og klar-til-action er ikke lige den tilsand du har brug for at være i når du skal sove.  Har du mange tanker, som snurre rundt, så skriv dem ned på papir. 

Hvis du finder det svært ikke at lave noget arbejdsrelateret, er det måske derfor du ikke har roen til at kunne sove!

Fokuser på at lave noget enkelt og roligt. Noget hvor du kan sidde og nyde det du gør. 

Pointen er derfor: Kom i en ”væren” tilstand, hvor du ikke er styret af dine tanker. En tilstand af accept og kærlighed. Kærlighed og forkælelse til dig selv. Accept at du ikke altid er herre over din søvn.

Bare tænk på når et barn ikke kan sove. Så giv det hygge, ro, kærlighed og nærvær. Fremfor ”jamen så kan du jo bare lave dine lektier, eller spille playstation”. Det samme gælder for dig.

Får du ikke sovet så skal du vide, at kroppen får hvilt og sovet langt mere end vi er bevidste om, da vi ikke altid registrere de gange kroppen har fået sovet lidt. Den kommende dag kan sagtens blive god. Det er ikke kun din søvn, som afgør dette.

Jakob Panduro
Coach and Care

__________________________

Jakob Panduro, Coach i Aarhus
http://coachandcare.dk

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Søvn, stress "and how to fix it". Læs mere