Coach Stresscoach Aarhus og Randers

JA-hatten? eller Nej-Hatten? Den nye hattemode

Her i eftertiden af krisen fra 2008 oplever mange medarbejdere at blive kastet rundt fra afdeling til afdeling. Vi skal spare, effektivere, være fleksible og helst arbejde i projekter, så vi hurtigt kan trække os ud igen. Medarbejderne oplever konstant krav om at være omstillings parate. De oplever ofte nedskæringer, omstruktureringer samt nye kollegaer de skal forholde sig til.

 

Ikke at vide hvad, der sker med ens arbejde samt ikke vide, hvad der nu kommer til at ske, er en af de store stressorer i dag. Den reaktion, der her sker i hjernen kan sammenlignes med at blive forfulgt af en ukendt fare – noget, der får os til at stor-producere stresshormonet Kortisol. Det er ikke noget under, at der er så mange, der bliver ramt af stress i dag!

Men!: Tag dog nu Ja-hatten på og se det positive! Sig pyt! – bid det i dig - og forsæt.

Den hat oplever jeg, at der er flere og flere, der er ved at være godt træt af at have på. De har gået med den i lang tid, og den er begyndt at stramme.

Derfor er der nu kommet en ny hat! Den sidste nye hotte mode er ”NEJ-Hatten”.
Den er højeste mode på lederkurser og i medarbejder udvikling. Noget jeg oplever mere og mere i min coaching at folk har været i gennem.

JA-hatten” stressede os, og nu håber vi så, ”Nej-hatten” kan rette op på det hele igen.

Jeg er personligt lunken ved tanken om ”Nej-hatten”. Der er ikke meget dialog og konstruktiv feedback i et NEJ!.

Vores hjerne lærer her mere og mere at tænke i sort og hvidt. I "JA eller NEJ" eller "Jeg burde i hvert fald sige nej". Men det virker meget sort og hvidt. Mange situationer er i virkeligheden meget mere nuancerede end dette. Derfor har jeg nu opfundet en ny mode hat:

"HVIS-hatten".

Jeg har flere gange oplevet folk, som er fanget i dilemmaet om at skulle sige Ja eller nej. Men ofte vil den, der giver spørgsmålet gerne have den optimale løsning på noget, og har brug for feedback. F.eks.:

>>Ja da, jeg kan godt tage flere arbejdsopgaver ind HVIS….(f.eks, afklaring af arbejdsprioriteringer, klarere informationer, fritid, arbejdsfordeling, opgaver overdrages til andre, ny kontrakt, forfremmelse, transporten betalt, afspadsering, mere løn m.m.). <<

Disse eksempler skal ikke læses som krav, vi bare skal stille, men en realistisk løsningsmodel for os selv i en given situation. Måske vil netop én af disse ting kunne forhandles med lederen, og begge vil kunne gå derfra med en win-win, og måske med en forbedring af hele idéen.

Resultatet bliver, at vi mindsker vores Kortisol-stress-hormon og starter vores Oxytocin hormon - et hormon vi producerer i tryghed og forståelse. Et hormon forskningen siger, får os til at producere og arbejde på det allerbedste niveau. Oxytocin reducerer også det sejlivede Kortisol-hormon, som lægger 450.000 dansker ned med stress.

Vi får her en mulighed for ikke at skulle frygte en uforudsigelig fremtid, men tage ejerskab og være medskabende gennem feedback og dialog.

:-) Jakob Panduro

CoachAndCare.dk

Personlig Coaching og Stresscoaching

 

 

__________________________

Jakob Panduro, Coach i Aarhus
http://coachandcare.dk

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ja hatten og nej hatten - den nye hattemode