Coach Stresscoach Aarhus og Randers

Hvorfor dog bekymre sig om medarbejdernes sind?

Hvorfor skulle chefen dog bekymre sig om sine ansattes sindstilstand!?!

De fik jo jobbet i tidernes morgen for at løfte opgaven! - og plus så får de jo en god løn!!!

Det handler jo bare om at levere!

Men jo! Her er der netop nogle gode grunde til at din Chef bør bekymre sig om stress og sine medarbejderes sindstilstand.

Lad os tage det op i helikopter perspektiv og se på mennesket. De kan meget mere end robotter kan. De kan udvikle sig konstant, lære nye ting, og altid få nye erfaringer, og derved konstant udvikle, og vedligeholde organisationen. Mennesket/sindet kan også tænke kreativt, opfindsomt, spontant, empatisk, agressivt når det gælder m.m.

Charles Darwin er blevet misforstået utallige gange i citatet ”The survival of the fittest”. Mange tror fejlagtigt, at det betyder ”Den stærkeste overlever!” Men i virkeligheden mente Darwin at ”Den der tilpasser sig bedst og udvikler sig, overlever!” En evne vi mennesker har adgang til i stor grad. Oftest i lang større grad end vi tror. Den kan bare være blevet dæmpet af vores egen begrænsede overbevisninger, livstolkninger, opvækst og usundt arbejdsmiljø m.m..

Vores sind har også en afsmittende effekt på andre mennesker. For eksempel: et varmt smil smitter, forelskelse, humor, empati, anerkendende spejling af dem vi er, og hvem kan ikke nikke genkendende til at glæde og optimisme skaber den gode stemning? Alt sammen noget, der giver et godt arbejdsmiljø og, er med til at holde os sunde og raske som mennesker. Handler det kun om at ”levere” så kan man blive ved med at levere indtil man enten har slidt sig selv ihjel, eller bliver fyret, da man begynder at lave alt for mange fejl pga. overbelastning. Det er dyrt og en uheldig strategi for arbejdspladsen. Men desværre nok en af de fejltagelser, der kommer fra ledelsen, da hver femte leder i dag føler sig stresset.

Det er i vores sind vi ofte skal finde løsninger på komplekse problemer.

Virksomhedens fremtid og vitalitet afhænger af den mængde sind den består af, og får hjælp og inspiration af.

De helt rigtige strategiske beslutninger, læring og succeser, kommer fra vores sind.

MEN slides man på sindets indre ressourcer, skyder virksomheden sig selv i foden. Jeg oplever f.eks. flere virksomheder, hvor man løser tungt slid med bonusser og højere lønninger.

Men ”Jo tak da!”, hvem vil sige dog sige nej til anerkendelse via mere i løn, eller en attraktiv bonus??? Jeg sender da gerne mit konto nummer!

Problemet er bare, at man ikke kan behandle stress/udbrændthed i sindet med mere i løn. Det er et fysisk fænomen. Lige som at man heller ikke kan helbrede et brækket ben med en højere løn.

Hvis man f.eks. gav en mand en sky høj bonus for at gennemføre et maraton på to brækket ben. Kan man næsten sige sig selv, at han vil få alvorlige skader og mén for resten af livet. Her er der også risiko for at virksomheden kommer til at betale ved kasse 1 langt ud i fremtiden.

Derfor mener jeg, at en af de største bonusser man kan give en medarbejder i virkeligheden er et super sundt og stærkt sind! Når vi bruger vores bonus, bruger vi så den alligevel ikke på større hus, tryghed eller ferie – noget der glæder langt ind i vores sind!?

Prøv bare for sjov, prøv at forestil dig, at løn i penge ikke fandtes. Og hvad skulle du så betales med i stedet? Hvilke ting vil du så have tilgengæld for det arbejde du udføre? Helt sikkert, spiller de fleste ting, du vælger ind i, at skabe glæde i dit sind også selvom det er materielt.


Den Robuste medarbejder

Mange steder søges der ”Robuste” medarbejdere. - Og hvor mange steder dyrker man så seriøst robuste medarbejdere?

Robusthed kan og skal dyrkes i dag i langt større omfang, hvis vi skal have de 35.000 dagligt stresssygemeldinger ned på et lavere niveau. (Der er f.eks 35.000 indbyggere i Køge og Holstebro)!

Selv den ”robuste” hårdt prøvede medarbejder, kan ubevidst overhøre kroppen og sindets Stresssignaler. Bagatelliseres de for tit, hober stresshormonerne sig op, og skaber små vulkaner inden i dig af stresshormonudbrud. Kroppen er desværre fløjtende ligeglad med, hvor robust du selv mener du er, eller om du har en militær baggrund.

Stresshormonerne lukker ned for vores dømmekraft, hukommelse, logik og kreativitet. De spontane uovervejede, impulsive reaktioner forstærkes, og her sker der mange fejl og dumheder.

Det lumske er, at vi nemt kan vende os til belastningerne, så vi overhører vitale informationer og alarmsignaler fra kroppens antistresskorps.

Tilgengæld er vores hjerne så smart indrettet, at den er ”plastmatisk”. Hvilket vil sige at den rent fysisk kan udvikle sig selv ved den rette stimulering. Ret vildt hvis du spørger mig:-) Vi kan med vores sind og tanker påvirke hjernen, så den danner nye forbindelser og ændre sig.

Det er sindene, der driver og planlægger virksomheden så den udvikler sig, langt ud i fremtiden, så der er alt mulig grund til at styrke og vedligeholde dem.

Derfor er det en særdeles god ide at være opmærksom på medarbejdernes sindstilstand.

 

 

 

 

 

 

 

__________________________

Jakob Panduro, Coach i Aarhus
http://coachandcare.dk

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Medarbejdernes sind - hvorfor bekymre sig om det? Læs mere