Coach Stresscoach Aarhus og Randers

Går du og stresser i en urolig tid?

Vi er alle under pres lige for tiden. Hvem kan snart sige sig fri for ikke at bekymre sig om verdens fremtid, ens familie og økonomi. Vi er lige kommet ud af en Coronatid fuld af frustrationer, hvor vi med et trylleslag, skulle ændre vores vaner, holde afstand til dem vi holder allermest af, lukke forretninger, miste arbejde osv., listen er lang.

Nu bliver vi så tæppebombet med krig, høje energipriser, inflation, og en aggressiv Putin, som truer hele verdensordenen.

Før Corona og Putin var stresstallene allerede at for høje for mange danskere. Der var det et stort problem, som havde enorme store omkostninger. I dag har vi så oven i dette: Putin, Corona og en usikker fremtid at forholde os til.

Derfor er der alt god grund til at vores nervesystem konstant er overbelastet.  

Vi kommer i en overbelastningstilstand da nogle af vores mest basale behov er truet, så som ”Shelter”, ”at Jage” og ”Formere os”. Ganske kort kan det oversættes til dagligdagen på denne måde:

Shelter: Kan vi blive boende? Eller mister vi vores trygge hjem/rammer?
Jage: Kan vi få mad på bordet?
Formere os: Kan vi passe godt nok på vores børn? Beskytte dem og give dem tryghed?

Men hvad kan vi så gøre for ikke at drukne i angst, frustrationer, stress og dårlige nerver? Hvordan kan du find ro i coronakrisen?

Vores nervesystem kan være ”hyper-aktiveret”. Dvs. det er hele tiden i kamp/ flugt tilstand. Det kan nogle gange mærkes som en meget svag let strøm eller summen i vores sener, som kan mærkes ud i armene, i nakken eller i dine skuldre. Det får dit system til at over-organisere, løbe endnu hurtigere, panikke, have kort lunte. Det er bl.a. med til, at du hurtigere bliver træt uden at kunne finde hvile. Det kan ødelægge din nattesøvn, appetit og dit overskud generelt.

Vælger vi at sige ”pyt”, og det hele så forsvinder på magisk vis, ville jo bare være optimalt. Desværre er det bare ikke altid så nemt.

Gør vi alt for at ignorere vores frygt og bekymringer kan det i sidste ende gå hen og påvirke nervesystemet så det bliver ”hypo-aktiveret”. Dette betyder at der er mindre aktivitet end normalt. Dette begynder med en følelse af at gerne ville trække sig ind i sig selv., lige som at gå ind i en mørk grotte og bare forsvinde. Dette er et behov for at flygte fra det pres som livet kommer med.  Det kan også komme til udtryk som en følelse af at have 1000 tåre inde i sig, og at du ville kunne græde uafbrudt i et helt år. Du kan også gå med en uhørt indre stemme, som kalder efter en eller anden som kan komme og  hjælpe dig og give dig styringen tilbage.

Når et af disse systemer er aktiveret og overgearet, har vi en tendens til at gå og holdevejret og derved holde fast i traumet. Dvs. ignorerer vi bare problemet uden at ændre vores ilt tilførsel til kroppen og ud i vores system, vil traumet blive ved med at dukke op igen og igen, og du vil opleve at det hele tiden kommer tilbage og får overtaget over dig.

Der er flere effektive måder at trække vejret på. En af den er at du forestiller dig dit nervesystem som et stort finmasket gitter, som fylder hele din krop. Træk vejret dybt ned i maven og forestil dig luften bliver trukket ind i gitteret og ud igen, så nervesystemet bliver ventileret godt igennem.

Dette bringer flere gode ting med sig. Du giver kroppen den ilt som den ellers ikke går og får. Udover at give dig ro, så er det også med til at slippe alle mulige spænderinger som kroppen har bygget op. Har du f.eks. opbygget en seriøs skulderspænding, så prøv at forestille dig, at det er selve spændingen som får lov til at trække alt den luft ind i sig som den har brug for, for så at give slip, og puste det hele ud igen.

Herved aktiverer du vores fantastiske evne til at komme i indre balance og opretholde stabile indre forhold. Et fænomen som også går under navnet homøostase.

Ud over dette, så bliver din frygt og frustrationer også modtaget af din bevidsthed, men som en rolig forælder, som lader barnet føle sig set og hørt uden dog dette får sin vilje, eller i dette tilfælde, at få lov at gå i panik.

En anden brugbar ting du kan gøre for at finde ro, er at tillade dig at give dig selv kærlighed. Faktisk har vi et program som når vi bekymrer os, så skal vi ikke give os selv kærlighed, da dette kan ødelægge egoets trang til at styre dine følelser. Egoet forsøger altid at kæmpe sig frem, da den ved at den forsvinder over i ren bevidsthed hvis den ikke får opmærksomheden.

Det kan godt være kroppen er ved at låse dig fast i angst og bekymringer, men den skal ikke få lov til at bestemme at du ikke må være god ved dig selv i en tid hvor der er allermest brug for dette.

Gør noget godt for dig selv. Tag modet til at give slip og give dig selv noget luksus tid så ofte du nu kan. Du ved selv hvad der kommer op i dig når du tænker ”luksus tid”. Gør det! Tag action og deaktivere det program, som stopper dig i at mærke livet. Det er jo netop når vi giver os selv og andre kærlighed at vi virkelig lever.

Hvis du konstant bekymre dig om de ting du ikke kan gøre noget ved, sluger det energi. Lige som en alarm som bare får lov til at hyle uden at blive afbrudt. De ting du derimod så kan gøre noget ved, sætter du et tidspunkt for hvornår du kan lave en handlingsplan for dette.

Lader vi os bare styre af den energi som vores tanker kommer med, kan vi ende med, at bare lade os drive med strømmen af angst frustrationer, og kan helt ubevidst, begynde at finde bekræftelse i alt det negative, som derved får få svære og svære ved, at kunne se os ud af problemerne.

Husk at turde elske dig selv i de svære tider!

 

 

 

 

 

__________________________

Jakob Panduro, Coach i Aarhus
http://coachandcare.dk

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Corona, krig og inflation stress. Hvordan kommer du igennem?