Coach og Mentor Helle Laursen

Stop med at sammenligne dig selv med andre

Måske er det facebook og alle de elektroniske steder vi mødes, måske er det vores kultur? og måske er det bare vores evige søgen efter at være gode nok?

Men det, som vi alle gør, og som har fatale negative konsekvenser, er at:
Vi sammenligner os med hinanden. Og for det meste vinder de andre. Indimellem vinder vi selv den usagte sammenligningskonkurrence. Men ingen af delene giver ro i sindet. 

F.eks. når vi ser venners statusopdatering på facebook at de laver grønne smoothies, løber halvmaraton eller mere,  har smukke yndige børn og er til festival med vennerne eller på romantisk dinner med kæresten…. vi lægger særligt mærke til alt det gode og smukke andre har som vi selv savner.

Og Jo, vi bliver ofte glade på vennernes vegne, samtidig med at vi overvejer hvad vores næste opdatering skal være for at være ligeså god/lykkelig/sej/smart/whatever vi beundrer hos de andre. Eller mens vi ville ønske vi havde et liv som dem.  Eller vi melder os ud af kapløbet om de smukke opdateringer, og vurderer og dømmer alle dem der har behov for at vise sig… det har vi i hvert fald ikke selv.

Medierne gør det samme – udnævner alle til enten helte eller skurke eller fantastiske enere eller de største. Vi er enige i hvem der er de gode og hvem der er de onde, og vi leder efter dem der er værre end os, for så kan vi føle os lidt lettede et øjeblik.

Vi placerer med andre ord os selv enten over eller under andre, igen og igen. De fleste gange ser vi især alle dem der er bedre, dygtigere, smukkere, heldigere end os selv.

Og føler os lidt deprimerede. Er der mon noget jeg mangler for at kunne have det godt som de andre?

Indtil vi endelig finder nogen vi med rette kan vurdere som mindre pæne end os selv. Mindre standhaftige, ikke helt så gode kærester, mødre, ikke helt så god en stilling som os.

Så får vi selv lige lidt opløftning for en stund.

Men det varer ikke ved, vel? Der er jo altid nogen foran der har lidt mere styr på verden og livet og lykkes lidt bedre end dig.

Løsning: Kom hjem til dig selv, vend opmærksomheden mod dig selv og bliv ven med den del af dig der kan titte frem og føles og ikke god nok eller tro at den er forkert og ikke er nok til at navigere i den her verden.

Der er ingenting i vejen med dig, og du ER god nok præcis som du er.

Jo bedre vi bli’r til at møde os selv med venlighed og medfølelse, jo mindre bli’r vi fanget i en negativ spiral hor vi er kritiske – enten overfor os selv eller andre omkring.

For hey – vi kan jo godt være selvkritiske, men gemme det skidegodt og i stedet være den der ser ud til at have fod på alt. Og vide bedre om det meste.

Vil du være glad, være tilfreds med livet og have overskud og handlekraft og mindre depression, mindre stress og angst og mere sundhed på alle planer?

Så stop med at sammenligne dig selv med andre. Mød dig selv med venlighed og kærlig opmærksomhed i stedet. Så kan du komme tilbage til dig selv i stedet for at blive fanget i sammenligningsland hvor du enten er bedre end andre eller dårligere end andre. Når du er hjemme hos dig selv kan du få dine behov opfyldt, og måske allervigtigst: møde andre i deres fejl og uperfektheder. Minde dig selv om at det er menneskeligt at være uperfekt.

Det ændrer ikke på det der er svært eller uperfekt i dit liv, men det stopper den negative spiral der dræner al energi og handlekraft ud af dig.

Hvorfor vi sammenligner os med hinanden er ikke så vigtigt som at stoppe det og finde ærligt fællesskab med os selv.

Kærligt forbundet nærvær kalder man det i træningen af selv-medfølelse. Med dig selv vel at mærke. Som en forudsætning for at føle sig forbundet med andre.

mvh

Helle Laursen, mentor.

__________________________

Helle Laursen, Coach og Mentor samt grundlægger af Nordic Compassion
Se mere på: https://nordic-compassion.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stop med at sammenligne dig selv med andre