Coach og Mentor Helle Laursen

Vær god ved dig selv og nå mere

Udfordring for de fleste af os: Vi udsætter, laver overspringshandlinger, føler os dovne, tror vi skal være mere hårde ved os selv for at få gjort det der er vigtigt for os.

Forskningsresultaterne:  Forkert! Mange undersøgelser peger på at hvis du er venligere mod dig selv, når du mere og kan give mere til andre!

Løsningen: Træn din evne til self-compassion. Spørge dig selv hvad du virkelig har brug for… Det giver mere motivation på den lange bane!

Når jeg fortæller at jeg underviser i self-compassion, får de fleste et lidt undrende ansigtsudtryk… og den aller typiske reaktion er  noget i retning af:“….medfølelse, er det ikke noget man har for andre?” og nogle går videre med et “…er det vel lidt selvoptaget at træne self-compassion?”

Er du som de fleste tror du måske også at din indre dommer er nødvendig for at du kan nå dine mål og være et godt menneske? Det er faktisk HOVEDÅRSAGEN til at de fleste ikke er mere self-compassionate – fordi vi er bange for at blive for selv centrerede, egoistiske, bange for at glemme at vi skal være gode ved andre og hjælpsomme overfor andre.

Sagt med andre ord, så forveksles  self-compassion med selv-centrethed.

Så lad mig fastslå lidt fakta her:

Self-compassion består af:

1) at være venlig og medfølende i stedet for hård og kritisk

2) At se fejl og uperfektheder som uundgåelige for alle mennesker

3) At se og opdage hvad der virkeligt sker i stedet for at undgå eller forstørre problemer

Self-compassion giver mere motivation
Det kan virke en anelse selvmodsigende først, men bliver lettere at se hvis vi ser på en mor eller en lærer der reagerer på en teenager der har fået dårlige karakterer i en prøve .  Vil det virke bedst at sige “Din dovne idiot, du bliver sgu’ da aldrig til noget, HVis du bliver ved på den måde kommer du da aldrig ind på det studie du vil!”
eller hvad med  “Åh nej, det er du skuffet over kan jeg se, men alle laver fejl eller bliver nervøse ind imellem. Hvordan kan du lave nogle rutiner der kan støtte dig fremover?”

Din selv-kritik og din egen motivation
Der sker nøjagtig det samme når du prøver at motivere dig selv. Den kritiske stemme bliver drænende at høre på i længden. Den støttende stemme giver mulighed for at lade op og se situationen på ny.
“Hvad har jeg egentlig brug for lige nu, for at kunne _______?”   er det spørgsmål der mest effektivt peger på hvad self-compassion egentlig er.

Self-compassion gør det lettere at hjælpe andre
Kender du det at blive drænet af andre, og samtidig søge efter anerkendelsen ved at være den der kan gøre en forskel…? Sådan lidt på skift det ene eller det andet. Især kvinder falder i gruppen her.
Vores kultur portrætterer kvinder som nogle der kan og burde kunne give evigt, ellers er de selv centrerede og hårde og kolde. F.eks. Mother Teresa, Maria. Alle mødre bør have overskud, bage speltboller og lave sukkerfri fredagsslik og have masser af tid til børnene.
Samtidig har vi en kultur med stress og udbrændthed og tæt på uopnåelige krav til alle der arbejder i omsorgs-fag: lærere, pædagoger, SOSU området, sygeplejersker, you name it.

Self-compassion giver succes
Undersøgelser viser  at dem der er bedre til self-compassion, også har lettere ved at nå deres mål, lettere ved at tackle udfordrende relationer, lettere ved at blive i jobs og situationer hvor de er omsorgsgivere – fordi de kender til dét at mærke egne behov, og derfor kan støtte andre i det samme.
Er du god til self-compassion har du også større tiltro til egne evner og til hvad du kan klare. Vel at mærke uden at det bliver på bekostning af andre, eller ved at sammenligne dig selv som bedre. Du bliver bedre til at se og indrømme egne fejl og har lettere ved at “komme op på hesten igen” når noget er svært eller du lavede fejl. Dig med høj evne til self-compassion har lettere ved at klare de krav der kommer fra omverdenen, og lettere ved at gennemføre ændringer – holde din diet, lave din motion osv. Fordi det er ok at fejle, og du ved hvordan du kan støtte dig selv når du gør det.

Self-compassion er simpelthen at blive bedre til at være menneske.  Med alt hvad det indebærer. Af styrke, af fejl, af uperfektheder, af ønsker og mål for fremtiden. JO bedre du er til at være DIG, jo flere af dine ønsker når du!

mvh og god arbejdslyst

Helle

 

__________________________

Helle Laursen, Coach og Mentor samt grundlægger af Nordic Compassion
Se mere på: https://nordic-compassion.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Bliv mere effektiv jo bedre du er ved dig selv.