Coach og Mentor Helle Laursen

Selv-medfølelse er vigtigere end et højt selvværd

På vej ud af døren kigger jeg mig hurtigt i spejlet, og min hjemmeboende teenager siger ”Du ser fin nok ud, mor” - lidt sødt, men også udtryk for hele vores kulturs (min egen med) søgen efter at være særlig og speciel. Og ærlig talt: hvem har lyst til at være ”Fin nok”?!

Vi har alle lyst til at være specielle, særlige, se bedst ud eller være dygtigst til et eller andet. Problemet er blot at vi jo ikke alle kan være over middel. Pr. definition kan det bare ikke lade sig gøre. Selv om vi har områder hvor vi er særlige eller kan noget særligt, vil der altid være nogen der er smukkere, hurtigere, dygtigere mere succesfulde end os.

Hvordan håndterer vi egentlig den sandhed? Ikke særligt godt, for det meste.  For at se positivt på os selv, har vi ofte tendens til at  puste os lidt op,  og nedgøre andre lidt, så vi kan fastholde et glimt af at føle os lidt mere værd. Lidt bedre, om ikke andet så i korte øjeblikke eller på et enkelt område.

Men denne strategi har en stor pris. At sammenligne os selv for at fastholde en positiv opfattelse af os selv, hindrer os samtidigt i at blive mere autentisk, og hindrer os i at bruge og anerkende vores egentlige potentiale.

Vi kan ikke vokse og udvikle os , hvis vi ikke tør opdage og anerkende vores svagheder. Vi får det kortvarigt lidt bedre når vi ignorerer vores fejl og svagheder, eller når vi tror at problemer og udfordringer er andres fejl. Men i længden låser vi blot os selv fast i en negativ spiral.

At  vurdere os selv positivt sammenlignet med andre er som at spise sukker – en kortvarig mæthedsfornemmelse, hvorefter irritationen kommer igen.  Resultatet af sammenlignings konkurrencen er for det meste, at vi bliver enormt hårde ved os selv.  Vores mål om at være nok og god nok bliver ved at være for langt ude i fremtiden eller for urealistisk til at det nogensinde kan nås. Og når vi endelig opdager at vi ikke kan komme forbi vores fejl og svagheder, bliver de til et bevis på at vi ikke er gode nok eller ikke kan nok.

Så løsningen?

Stop med at vurdere og dømme dig selv. helt. Stop med at vurdere dig selv om god eller dårlig eller i det hele taget ”nok”. Accepter den og det du er og det du oplever og møder i din hverdag. Og allervigtigst:

Forhold dig til dig selv som du ville til en god ven du holder af.

Selv-medfølelse har samme positive effekt som stort selvværd – men uden bagsiderne. Samme beskyttelse mod det mindreværd, den stress og tendens til depression man kan få af hele tiden føle sig under middel.  Men uden de potentielt negative følger der kan ses af at ville træne selvværdet ( større fordømmelse af andre, større narcissisme, større ego).

Selv-medfølelse giver et blødere ego. En forståelse af os selv og af andre som mennesker der uundgåeligt er er fejlbarlige, sårbare og let bliver fanget af vores egen smerte.

Aller vigtigst giver selv-medfølelse en vej ud af smerten. En vej ud af det lave selvværd eller følelsen af at være en fejltagelse, at mangle noget de andre har.

Selv-medfølelse består af tre elementer:

1: Opmærksomhed, mindfulness, som modgift til at blive overvældet og fanget af følelser,

2: Venlighed og medfølelse, som modgift til den selvkritik vi ofte bringer på banen så snart vi møder svære følelser

3: Fælles menneskelighed, som modgift til den automatik der går i gang for os alle: at vi oplever os alene og separeret fra andre når vi er fanget af svære følelser, eller er i en udfordrende periode af livet.

Tilsammen er de 3 elementer effektive til at mindske følelsesmæssig smerte og hjælpe os tilbage til os selv, åbne vores hjerte for det vi dybere set har behov for ellersom kan lindre og støtte os i det enkelte øjeblik.

Selv-medfølelse er evnen til at tage vare på mig selv, som den der oplever. Ikke for at ændre mig eller gøre min oplevelse anderledes end den er. Men tage vare på mig, lige præcis som mit liv er lige nu.

At kunne møde os selv med medfølelse, opmærksomhed og huske på at vi alle møder udfordringer og smerte uden at det gør os særligt specielle, er langt vigtigere end at vurdere os selv højt.

VIl du se mere om HVORFOR det er så effektivt? Jeg ahr lavet en video der forklarer det enkelt og dybt:http://levlykkeligt.dk/derfor_er_selfcompassion_effektivt

Kærlig hilsen
Coach og Mentor Helle Laursen

Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.

__________________________

Helle Laursen, Coach og Mentor samt grundlægger af Nordic Compassion
Se mere på: https://nordic-compassion.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selvværd er godt - selv-medfølelse er bedre. Læs hvorfor