Coach og Mentor Helle Laursen

Sådan gør du dit ego blødt - eller hårdt

”Jeg har lidt mere plads til at være mig. Som om jeg nu ved at jeg har min indre honningkrukke med, altid kan tanke op og finde den her plads til at være mig, også når jeg er blandt andre mennesker.” Ordene faldt for et par dage siden, sagt stille af en kursist på Mindful Self-Compassion kurset. Ordene viser præcist hvad der sker når vi begynder at opbløde grænserne til os selv og andre, og derved til vores ego. Der bliver mere plads, mere lethed, mere rum til både dig og mig.

Når vi bløder vores ego lidt op, bliver der lidt mere plads mellem dig og mig. Mere plads til at være mig fordi jeg ikke er så hård ved mig selv. Meget mere plads til at være dig, fordi jeg ikke forventer at du skal klare mig og fixe mig, og fordi jeg derfor ikke har så meget brug for at dømme og vurdere dig. Det er de dage hvor der er plads indeni, ro og tillid til verden og du ikke tager andres fejtrin så nært. Hvor du husker at andre blot er mennesker som du, og at alle laver fejl, at vi alle møder modgang og at vi blot skiftes til at have brug for knus og et smil.

Modsætningen? De dage hvor du kæmper dig igennem. Enten fordi hverdagen bare driller eller fordi den indre selvkritik arbejder for fuld udblæsning. Du prøver sikkert at gøre dig god nok til ikke at falde i gamle tanker og mønstre med lavt slevværd og fuld tryk på selvkritikken. Prøver at tale positivt til dig selv i et håb om at et mirakel vil ændre alt der blæses til modgang. Og hvordan går det lige med de andre de dage? vi sammenligner os. Vi vurderer os selv ift. hvordan de andre ser ud, hvor tynde de er, hvor mange spændende opdateringer de har på facebook. Vi taber for det meste den sammenligning, det er alt for let at opdage alt det de andre kan som vi selv er langt fra de her dage. Når vi har været hårde nok ved os selv til at der ikke er mere energi nogen steder indeni, bliver de andres fejl og mangler helt umulige at acceptere. Så hvis ik vi dømmer os selv, dømmer vi de andre.

Når vi prøver at blive god nok eller stærk nok, eller at nå vores mål nok, så er vi i en konstant sammenligningsproces med alle dem omkring os. Fordi vi dømmer os selv og derved dømmer i alle andre. Vi laver målestokke der skal vise om vi er gode nok eller ej.  vi øger vores selvtillid og selvværd ved at sætte nye mål eller ved at finde de områder vi er gode nok på.

Det er der blot en pris ved.  En vigtig pris.

Vi glemmer at vi alle blot er mennesker. Vi glemmer det fælles udgangspunkt. At vi alle fejler. At vi alle møder udfordringer og problemer på størrelser med Mt. Everest og at vi alle har brug for venlighed og medfølelse. At vi aldrig kan blive ”gode nok” til at undgå smerte i livet.

Som om du underskrev en kontrakt inden du blev født, hvor der stod at bare du opførte dig godt og ordenligt, så ville du ikke møde store udfordringer i livet. … siger hvem? Nej vel?

Opfører du dig som om du kan rende væk fra smerte og det at lave fejl, så kæmper du sikkert en brav kamp for at gøre dig selv og dit ego hårdt nok til at kunne modstå livet.

Men det alder sig ikke gøre. Ikke i længden. Prøv bare, men du vil opdage at ikke nok så stor selvtillid, eller nok så meget tiltro til egne evner, er en vaccine mod smerte.

Vi møder alle smerte og har alle brug for venlighed og medfølelse. Fra os selv og hinanden.

Bringer din selvudvikling mere fred indeni dig og mellem mennesker?  Mere plads og rum til at være og ånde midt i lige det der er i dette øjeblik? Så er det metodemæssigt ”blødt ego”.

Så vil der også være en understregning af alt det vi som mennesker har fælles i smerten, fælles i at det der virkeligt er vigtigt for os er udenfor vores kontrol. Med et fælles behov i at blive mødt midt i det der er svært, mødt med kærlig opmærksomhed.

Ikke for at dyrke smerten, men for at dyrke blidheden, venlighed, kærligheden, medfølelsen. Jo mere vi møder af medfølelse, jo blødere bliver vores ego og mere kan vi række ud mod dem der også har brug for os og den venlighed vi kan møde dem med. Blot fordi både de og jeg er mennesker.

mvh Helle
https://nordic-compassion.dk/

__________________________

Helle Laursen, Coach og Mentor samt grundlægger af Nordic Compassion
Se mere på: https://nordic-compassion.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sådan gør du dit ego blødt eller hårdt. læs mere