Coach og Mentor Helle Laursen

Nyd at du er et medfølende rod indeni

Et godt mål for dit liv: Vær et fuldkomment medfølende rod indeni. Stræb efter Kærligt Forbundet Nærvær. Med os selv. Med hinanden. Med livet. Fordi det er relationerne der skal til at gøre vores planet et bedre sted at være.

Det man sige at det man træner, når man træner selv-medfølelse, er Kærlig Forbundet Nærvær. Du husker de tre elementer i selv-medfølelse:venlighed (det kærlige), opmærksomhed (nærværet),  fælles menneskelighed (det forbundne), ikke?

Kærlig kommer af venlighed, af medfølelse, af at række ud til den smerte som alt det svære giver os.
Forbundet kommer af fælles menneskelighed, og af at se alt det svære som noget der er en automatisk del af det at være menneske, snarere end noget der gør mig særligt uheldig. Nærvær kommer af opmærksomhed og mindfulnes.

Har du oplevet situationer med kærligt forbundet nærvær? Det gætter jeg på. Måske ikke så mange som du gerne ville, men du har oplevet det, for det er en del af vores helt automatiske reaktion overfor næste generation. Som barn har du helt sikkert oplevet det. Om ikke andet, så i små portioner. Vores krop har brug for varme, for berøring, for følelse af at være knyttet til nogen og noget. Undersøgelser med rotter og aber viser at væksten går i stå hvis ikke det er der. Kroppen reagerer simpelthen hormonelt når vi mødes med medfølelse.

Så det kærlige, forbundne nærvær er noget af det der kendetegner menneskeracen. Vores evne til at række ud, mærke andre, mærke os selv, forbinde os med hinanden.

Den evne har skabt stammesamfund, bysamfund, lande, og bliver ved at være en del af alle de sociale grupper og relationer vi befinder os i - fra fodboldklubben til familien, fra opgangen til kollegafællesskabet på arbejdet. Kærligt kan være et stort ord i almindelige sociale sammenhænge, men vi er i hvert fald mere venlige, mere hjælpsomme, støttende og medfølende overfor dem vi føler os forbundne med.

Mulighederne i kærligt forbundet nærvær er store og vigtige. Både for os selv og for vores fælles fremtid.
Kærlig forbundet nærvær med os selv er evnen til at hele følelsesmæssigt. Evnen til at turde være med vores fejl, med den sårbarhed der kommer når tingen falder fra hinanden eller hverdagen ikke er som vi havde ønsket. Kærligt forbundet nærvær er modgift til hele den selv-udviklingsindustri der fokuserer på præstation som vejen til mere glæde og mere frihed.

Siden hvornår er fokus på vores egen godhed og præstation blevet  sikkerhed for succesfuldt liv? Nej, vel? Det er den skjulte aggression i selvudvikling, der har taget overhånd og kun får os til at løbe hurtigere og hurtigere. Tiden er inde til et skifte.

Kærligt forbundet nærvær er startstedet for mere følelsesmæssig frihed og mere overskud og motivation til at gøre de rigtige ting, for både mig og de andre. Ikke bare gøre ting.

Kærligt forbundet nærvær gør os mere menneske. Mere fuldt menneske inkl. alt hvad det indebærer af fejl, af modgang, af smerte, såvel som alle de sjove gode vidunderlige muligheder. Et komplet, perfekt, fuldkomment rod, der reagerer med medfølelse når der er behov herfor.

Vi er alle lidt rodede indeni.  Vi er alle vrede eller sure på de forkerte tidspunkter indimellem. Lad os tage skridtet til at blive hele mennesker. Hele fuldkomne medfølende rod.

Kærligt forbundet nærvær med andre er evnen til at finde det der er fælles i stedet for at fokusere på det der adskiller os. Evnen til at føle fælleskab selv med dem der er i andre sociale grupper, i andre lande, andre religioner, andre lande, andre politiske tilhørsforhold. Det er ikke at acceptere alt og lade stå til. Tværtimod er det at se alle handlinger i perspektivet om det øger og støtter mennesker i at udfolde sig. Så medfølelse overfor ham der slår andre ihjel eller overfor den pædofile? På det sociale plan er medfølelsen at stoppe dem – hurtigt og effektivt -  for medfølelse er aldrig at lade stå til eller finde undskyldninger. Medfølelse er at mindske smerte. Mennesker der sårer eller ødelægger andre, øger smerte og derfor er det medfølende at stoppe dem.

Kærligt forbundet nærvær - og alle gode relationer - er det der skal til for at gøre verden et bedre sted at bo. Tror jeg.

Ved at møde os selv  og hinanden med fokus på vores menneskelige forbundethed, med kærligt forbundet nærvær, med fokus på det at vi alle er mennesker, alle møder sjove og svære ting, alle har brug for rent luft, vand og mad – der kan vi nå længere end noget andet.

Jeg er mere og mere overbevist om at vi ikke ændrer verden gennem politiske initiativer, men gennem måden vi relaterer til os selv og hinanden på. Vi må start med os selv, starte med at hele vore evne til at være nærværende med os selv, ellers kan vi ikke møde andre med kærligt forbundet nærvær.

kærlig hisen

Helle Laursen
coach og mentor og cand.mag.

__________________________

Helle Laursen, Coach og Mentor samt grundlægger af Nordic Compassion
Se mere på: https://nordic-compassion.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Godt at være et medfølende rod