Coach og Mentor Helle Laursen

Kan du holde motivationen for det nye år? Hvad gør du, når du svigter dig selv?

Er du holdt op med nytårsfortsæt, fordi de ikke virker? Der er én grund til at vi ikke altid kommer i mål med dem: at vi ikke kommer op på hesten, når vi falder i.

For det gør vi. Falder i, altså. Falder af hesten. De dage hvor vi ikke fik løbet/ spiste for meget / var for trætte til at gennemføre – de dage er ALTID en del af et helt almindeligt liv.  Og ALTID en del af processen i de forandringer vi ønsker.

Hvordan forholder du dig til dig selv og dine ønsker og mål når du ikke gør det du havde sat dig for? Når du svigter det du havde lovet dig selv?

Det er sjældent  målet der er noget i vejen med. Snarere det brændstof som motivationen lever af, der er ødelæggende.

 Når du ikke ved hvor dit egentlige brændstof til motivationen kommer fra, er det meget sandsynligt at du svigtiger dig selv. Du kommer nemlig til at tappe motivation fra den underliggende frygt og ønsket om at andre accepterer dig, snarere end fra det modige sårbare og åbne hjerte.

Vi kan få brændstof fra to kilder.

Den første af dem kender du bedst, da den er vores automatik: den indre kritiske stemme der kan camouflere sig godt!  Den kan også lyde som noget umiidelbart posistivt, a la ’det vil jeg virkeligt gerne’ eller som ’det er vigtigt for mig’.

Dykker vi lidt ned under dens overflade er det imidlertid ofte et par generelle steder det her selvkritiske brændstof egentlig kommer fra:

a. Det kan komme fra en burde eller skulle der ligger bag.  Som f.eks. i ’Jeg bør vide hvad jeg vil med mit arbejde, nu hvor jeg er over 40! Jeg må hellere tage mig sammen.’  Eller som i ’de andre kan jo tabe sig, så skal jeg jo også kunne gøre det’.

b. Eller det kan komme fra et længsel efter at blive accepteret og elsket som vi er. Vi er sociale dyr, og vi har brug for at være en del af en gruppe , og at blive set og elsket. Vores dybeste ønsker er være accepterede og elskede som dem vi er. Det betyder at vi let kommer til at gøre meget for at passe ind. For at blive set. For at føle os værdige og NOK til at være en de af gruppen – ligemegte om det er familien, arbejdet, i sportsklubben eller den frivillige organisation. Vi søger de venskaber der kan bekræfte vores identitet. Ikke dem der udfordrer os og får os til at føle os mærkelige eller udenfor.

Det betyder, at
meget af den motivation vores selvkritik kommer med, faktisk er ubevidst. Det er en overlevelsesstrategi som vi træner fra barnsben – at være nogenlunde som de andre eller være speciel eller anderledes: men vi relaterer ALTID i vores mål til hvordan de andre ser os.

DERFOR kan det lyde som noget umiddelbart positivt, feks. 'jeg vil det virkelig gerne'.

 Er der nu noget i vejen med den slags motivation? Det er vel rigtigt nok gerne at ville tabe sig eller bliver mere sund eller få et andet arbejde?

 Selvfølgelig er det ok. Der er ingenting i vejen med den. 

Men der kan være nogle bagsider, der er vigtige at kende:  På sigt der kan den dræne dog og gøre dig hård ved dig selv og din manglende evne til at GØRE det du besluttede dig for.

Fordi der i den her type motivation ikke kun er den positive motivation til at ændre noget der er vigtigt – der er også den mere ubevidste og underliggende søgen efter at passe ind. Vores søgen efter at være NOK , at være accepteret, at få succes.

Det betyder kort sagt at det er meget meget lettere at fastholde motivationen når det går godt fremad. Når vi når de mål der gør det lettere for os at være succesfulde eller passe ind eller se godt ud i andres øjne.

Og dermed, at det er meget meget sværere at fastholde motivationen når det går op af bakke. Når vi falder i  og ikke gør det vi besluttede os for. Fordi det ikke blot er en tilfældig ikke vigtig ’’ups, jeg glemte at  holde min diæt’’ – den underliggende frygt der kommer op, er vores frygt for IKKE at være NOK i andres øjne.

Og den frygt, den dræner os. Den motiverer ikke noget som helst. Den er ubevidst, den stopper os – det er den der oftest er årsagen til at du ikke kommer i mål med nytårsfortsæt. Eller andre beslutninger og mål du sætter.

Så alternativet: Træn din indre venlighed. Få motivationsbrændstof fra venlighed!

Venligheden, er dér hvor vi kan søge tilflugt når vi mislykkes. Venligheden over at vi IGEN faldt af hesten. At vi IGEN blev fanget af håbet om at kunne handle os til at føle accept.

Venligheden og medfølelsen er den der kan titte frem når vi fejler. Den der kan få os op at stå igen.  Den der kan minde os om at vi er blot mennesker, og derfor kommer til at tage beslutninger der ser rigtige ud, men som måske bunder i vores ønske om accept og anerkende øjne fra andre.

Venlighed er alt andet end blødsøden. Akt andet end at være svag og umotiveret. Fordi venligheden kommer af et åbent og modigt hjerte. Det kan trænes og læres.

Venlighdeen siger 'jeg ved det er svært, men prøv igen, jeg ønsker jo det bedste for dig!'

Lyt til lydfilen og prøv selv at skabe dine 2017-mål, baseret på venlighed og medfølelse, snarere end på selvkritik. Du vil få endnu mere succes med dine mål jo mere du inddrager venlighed som motivation.

Alt godt til 2017!

mvh

Helle Laursen

PS

Se mit online kursus om at gå fra Selvkritik til Selvaccept der starter den 8 januar!

 

 

__________________________

Helle Laursen, Coach og Mentor samt grundlægger af Nordic Compassion
Se mere på: https://nordic-compassion.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Motivation er langtidsholbar når den kommer fra venlighed - ikke kritik!