Coach og Mentor Helle Laursen

Din selvkritik lever af to store løgne!

Du kender godt den indre selvkritiske stemme der hvisker alt det du burde have gjort - eller ikke gjort. Sagt eller ikke sagt.  Den kan køre enhver ned i en negativ spiral af manglende energi og overskud. Den er altid og helt automatisk på spil når vi møder udfordringer i livet, især dem der gør ondt og dem vi ikke selv havde bedt om.

Den opstår som en almindelig del af enhver opdragelse, fordi vi bl.a. lærer at se os selv udefra, så vi kan opføre os pænt når vi er hjemmefra. Der er jo forskel på at smide en kartoffel på gulvet i vrede derhjemme, eller når jeg er på restaurant med tante Toves fine familiefødselsdag.

For langt de fleste af os bliver selvkritikken blot meget andet end en social evne til at begå sig. Det bliver et anker der tynger. Når økonomien halter, vennerne forsvinder og stressen indtager hverdagen og æder alt overblik og energi som var det morgenmad – der er selvkritikken i sit es. Der har vi ikke kræfter til at modstå dens stille hvisken at der må være noget basalt vi mangler (som de andre har) og at der sikkert også er noget i vejen med os.

Jeg husker hvordan jeg som teenager gik på strøget i den lokale provinsby og besluttede mig for at prøve at gøre alt perfekt, for så ville jeg ikke have den der negative indre stemme hele tiden. Hvis bare jeg gjorde det hele godt nok ville den nok stoppe. Men det lykkedes aldrig for mig, for ligegyldigt hvor godt jeg gjorde, var der altid noget der ku være bedre.

Selvkritikken bliver ved, lige meget hvad du gør. Den giver aldrig slip og den bliver aldrig tilfreds. Du kan ikke spare godhed eller dygtighed nok op, til at ha' det godt - det er selve mekanismen bag selvkritikken du skal kende for at kunne blive venner med den. Ja, venner! Vi kan nemlig aldrig få den helt væk, men vi kan mindske den markant og vi kan stoppe med at blive overvældet af den og tro på den.

Så hvorfor bliver din selvkritik ved? Fordi den lever at to store løgne:

  • at der faktisk ER noget i vejen med dig og at du bliver nødt til at forbedre dig for at kunne blive bedre og få det godt
  • at du ikke kan blive god nok uden at lytte til den. At den er nødvendig. Ellers ville du sikkert bare skeje helt ud på en  eller anden mærkelig måde (fyld selv ind hvad du er mest bange for at komme til at gøre/sige/være).

Men begge argumenter er store løgne!

For det første:
Der er ingenting i vejen med dig og du behøves ikke forbedre dig! Selvkritikken er der fordi den er et udtryk for ”KAMP –delen” i vores kamp/flugt system.  Altså nervesystemets automatiske forsvars og beskyttelsesmekanisme. Det der aktiverer kamp-delen i dag er hverken løver eller hungersnød. Men det er vores konstante kamp for at finde en plads i verden, vores konstante vurderen af vores egen identitet, og vores tro på at vi selv skaber vores liv – både det gode og det svære.

Er jeg god nok til mit arbejde, så jeg ikke bliver fyret? Hvordan skal være være for som mor, for at mine børn kan være små perfekte poder der fungerer i skolen og har masser af venner?  Hvad gjorde jeg forkert siden jeg fik kræft?  Hvordan kan jeg bliver rask og vise at jeg kunne ændre det der skabte kræften? Vi sammenligner hele tiden os selv med andre – på facebook, på arbejde, medierne fortæller hvordan vi burde se ud eller hvor succesfulde/ tynde/ fyld selv i, vi ku’ være hvis bare… Kampen er flyttet indeni os.

For det andet:
Du tænker måske at den indre pisk er nødvendig for at få gjort det du skal. Nødvendig for at motivere dig? Det passer ikke! Faktisk viser al forskning med tydelighed at det at være venlig og medfølende overfor dig selv, er en større og mere langvarig motivation! Forskningen er baseret på Mindful Self-Compassion (MSC), som er hjertet i mindfulnes og en modig og meget ærlig måde at møde følelser på. MSC består af tre elementer: venlighed, opmærksomhed og en fornemmelse af fælles menneskelighed.

Det betyder at hvis jeg gerne vil i gang med motionen, er resultatet påviseligt bedre og mere langvarigt, hvis jeg husker at møde mig selv med venlighed (f.eks. når jeg ikke har lyst til at løbe fordi det regner), når jeg er opmærksom på hvad jeg egentlig har brug for (f.eks. at være god ved min krop, at tage tid til mig selv) og når jeg minder mig selv om at det er alment menneskeligt at f.eks. ikke gide alligevel, at fejle, at glemme. Ikke som en undskyldning, men for at komme tilbage til dig selv og hvad du egentlig har brug for lige nu. Det kunne f.eks. være at være god ved din krop.

MSC forskningen viser at løgn nr 2: at den indre selvkritiske stemme er nødvendig for at du får lavet det du sætter dig for, faktisk er løgn. Tværtimod. Du når dine mål og dine ønsker og du kan tage bedre vare på dig selv, når du møder alt i dig med venlighed og medfølelse.

Så vær god ved dig selv. Også når selvkritikken banker på. Husk at det gør den for os alle sammen, især når vi er udfordrede. Vid at du godt kan være god ved dig selv og nå det du gerne vil ændre  - faktisk når du længere når du er god ved dig selv. Fordi det også indebærer at være god ved dig selv når du har fejlet, misset træningen, skældt ungerne ud eller spist for meget.

mvh

Coach og mentor Helle Laursen. Læs flere af mine indlæg ved at klikke her: Helle Laursen blog på Levlykkeligt.dk

www.hellelaursen.dk

Læs mere om Mindful Self-Compassion (MSC)  og medfølelse her

og mere om effekten af Mindful Self-Compassion her

Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin. 

 

 

 

__________________________

Helle Laursen, Coach og Mentor samt grundlægger af Nordic Compassion
Se mere på: https://nordic-compassion.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selvkritik lever af løgne! Læs mere her