Coach og Mentor Helle Laursen

Accept kan mindske negative følelser på 3 måder

At byde de svære følelser velkommne – i stedet for at skubbe dem væk -  er nøglen til at mindske dem.

Det virker umiddelbart lidt modsat. Vi har jo ikke lyst til at lade de trælse, svære eller negative følelser fylde, vel?

Accept er et af de begreber og tilgange som ofte bliver diskuteret ivrigt i de grupper hvor jeg underviser i Mindful Self Compassion (MSC). Fordi det virker umiddelbart modsat det vi har lyst til. Vi vil hellere have de negative, svære følelser væk, end vi vil lade dem være.. Men det at vende os væk fra dem, er godt nok instinktivt, men hvis det virkede, var der vel okke nogen problemer ?

Vi har alle en umiddelbart oplevelse af at det er let, instinktivt og ønskværdigt at vende sig bort fra de svære følelser. Det er derimod lidt bagvendt og nærmest ubehageligt bare at tænke tanken om at acceptere følelser.

Der er et par enkle pointer der er vigtige at minde sig om, og som kan gøre det lettere at begynde accepten når noget er svært.

1.    

At tillade de svære følelser at være i vores liv, betyder ikke at vi mister handlekraft og energi til at ændre noget.

At tillade er ikke det samme som at være hjælpeløs, iigeglad, passiv eller at resignere.

Det er pointen i accept er snarere at få en ande  relation til det der er svært. En relation der er båret af støtte og venlighed overfor dig selv – fordi du oplever det der er så svært.

2.    

At benægte at du kan blive fyldt af svære og negative følelser, er faktisk det modsatte af sundt.

Benægte følelser, er det modsatte af at tillade dem. Benægtelsen er altid en del af de gamle uhensigtsmæssige mønstre eller reaktioner. Benægtelse er altid startstedet for tanker som ’jeg burde ikke gøre det her’ eller ’hvorfor føler jeg de (trælse) følelser igen og igen?’

At tillade i stedet for at benægte giver en lille smule mere plads indeni. Lidt rum til at kunne forholde sig anderledes til de følelser der er . Benægtelse sikrer kun at du fortsat bliver styret af følelserne.

3.

Accept hjælper dig igennem følelserne.

Det vi træner i MSC er de konkrete måder at tillade følelser at være, uden at blive styret af dem, overvældet af dem eller fanget af dem. 

Det kan kun ske når vi kan opdage dem. Når vi kan anerkende at de er der. OG når vi kan tage vare på os selv, blot fordi det er svært at opleve de følelser.

Så accept er ikke at lade følelserne tage over, men snarere at komme tilbage til dig selv, tilbage til jordforbindelsen, handlekraften. Accepten er startstedet for styrke og følelsesmæssig frihed.

Du kan træne accept og få mere følelsesmæssig frihed, f.eks. i et koncentreret 2 dages kursus i Kbh eller i et audiokursus du selv kan lytte til i eget tempo. Se mere her:
https://nordic-compassion.dk/find-indre-ro-med-compassion/
https://nordic-compassion.dk/msc-kurser/

 

mvh

Helle Laursen

Dette blogindlæg blev udvalgt af Levlykkeligt's samarbejdspartner Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.  

__________________________

Helle Laursen, Coach og Mentor samt grundlægger af Nordic Compassion
Se mere på: https://nordic-compassion.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Accept kan mindske negative følelser. Læs her hvordan