Beskyt dig selv med denne simple handling

Det handler om utilstrækkelighed. Din og andres. Andres kan du ikke gøre noget ved, men du kan vælge hvordan du reagerer, og du kan lære at forstå.  

Måske har du undret dig over hvorfor andre reagerer helt anderledes end dig, eller har opfattet præcis samme handling eller spørgsmål helt anderledes end dig selv.  At andre finder selv samme besked, som du opfatter som positiv, negativ. Måske undrer du dig over hvordan dit spørgsmål bliver modtaget meget anderledens end din intention? Der kan være store forskelle på dine intentioner i kommunikationen og den effekt den har på andre. Det samme gælder den anden vej.

Vi har alle forskellige oplevelser og hændelser med os fra tidligere i livet, som giver præferencer, holdninger og værdier senere i livet. Dette giver forskellen i reaktioner på det vi oplever, ser og hører. Vi opfatter forskelligt. Og du tolker ofte forkert. Ligesom andre også gør det.

Utiltrækkelighed

Måske har du før hørt, at det ikke har noget med dig at gøre, men med den der sender eller modtager budskabet? Jeg kalder det, at vi reagerer på vores egne tilstrækkeligheder. Måde du og jeg. Både når vi modtager og selv kommunikerer noget ud. Og det er det, som gør at vi kan opfatte den samme sætning, hændelse, spørgsmål så forskelligt. 

Vores utilstrækkeligheder stammer fra oplevelser, miljø og erfaringer. Vores familiers holdninger fx. Jeg er fx opdraget til at man ikke står sent op, da det er viser man er doven, man skal op og udrette noget, og det gør man fra morgenstunden. Så det har taget mig tid at være ok med at sove til jeg vågner og fx ikke nødvendigvis sætte vækkeuret søndag morgen. Og det er ok at dalre rundt i morgenkåbe så længe jeg har lyst. 

Vi opfatter hele tiden andres signaler, ord, ansigtsudtryk og kropssprog og tolker på det. Nogen mere end andre. Og der tolker vi på vores egne utilstrækkeligheder. Kan han lide mig, er jeg ved at blive fyret, synes de jeg ser dum ud, er de afvisende osv.

Lær at beskyt dig selv 

Det er hårdt hvis man hele tiden har brug for at tolke på andres reaktioner. Du kommer hurtigt til at tolke forkert, og samtidigt skal du også lige huske på at andre også, har deres utilstrækkeligheder. Så reaktion eller budskab kan lande meget forkert, og det er på ingen måde nødvendigvis sandheden man har tolket. Så husk på at det du dømmer, langt fra er sandheden. Og på den måde kan vi komme ud i at kommunikere forbi hinanden meget ofte, og føle utilstrækkelighed på begge sider. Tænk fx på dit forhold eller et tidligere forhold, hvor kommunikationen ofte gik galt. 

Når først du lærer at huske dig selv på det her, så går du langt mindre bekymringsfrit igennem livet. Når du først lærer ikke at tolke hele tiden på andres utilstrækkeligheder, meninger og holdninger, og på din egne, fordi du ved at de har en helt anden opfattelse af situationen, og at den der står overfor dig, selv har utilstrækkeligheder, så beskytter du dig selv. Fordi du nu ved hvad det drejser sig om, og du kan få sagt fra, på de rigtige tidspunkter og på den gode måde.

Det handler i høj grad om at blive i sig selv. Og vide hvad det drejer sig om for dig. Det er en fordel at arbejde lidt med, og finde ud af hvad der er dine utilstrækkeligheder, så finder du også ud af hvad det er der får dig til at reagere voldsomt på andre. Det betyder ikke at du ikke skal sætte dine grænser og sige fra. Det er ligeså vigtigt du gør. Men du vil opleve at du ikke får behov for at sætte dem lige så ofte, da du nu ved hvad det drejer sig om. Og at andre har deres utilstrækkeligheder. Og at I opfatter forskelligt. Du vil også være bedre til at få sat dem på en god måde, da du kan fortælle hvad de gør ved dig i stedet for at angribe tilbage med dine utilstrækkeligheder. Og du ved at afsender højest sandsynligt ikke gør det med vilje.

Så der er et kæmpe kløft eller måske snare en åbning i kommunikationen – du IKKE behøver reagere på, misforstå, tolke på. Bliv i dig selv, og lær hvad din utilstrækkelighed handler om. 

Kh, Jane 

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Coach Hillerød. Utilstrækkelighed og mindreværd. Beskyt dig selv