Når angsten tager over

 Angst er mange ting. Den kommer snigende, den paralyserer, den fremmedgører, og den æder energi.

Og angst fremkaldes af mange ting: Angst for ikke at være god nok, angsten for ensomheden, angst for døden, angst for at tage det forkerte valg, og nogle gange angsten for at tage det rette valg!

Når angsten kommer, stopper alt andet. Al energi – både den fysiske og den psykiske, bliver drevet mod én ting: At overleve. Ikke bare at overleve på bedste beskub – nej, at overleve i den reneste form: Så man ikke mister sig selv. Denne misten kan være den helt fysiske som at dø eller blive handicappet. Det kan også være at miste sit jeg, sin inderste kerne, sin autonomi. Små børn vil hellere miste lidt af sig selv end at miste deres forældres kærlighed. De skubber gerne noget af deres kerne til side, for at beholde det eneste vigtige i livet: Kærlighed.

Når vi som voksne rammes af samme angst – nogle vil kalde den eksistentiel – kan vi med fordel kigge på, hvilken del af os vi skubber fra os. Og når vi er blevet opmærksomme, kan vi – uden farer for at miste livsvigtig kærlighed – ændre dét, der skaber angsten. Vi kan tage små skridt og genvinde vores kerne, vores autonomi.

Det tager måske tid, men det er ikke målet der er vigtigt – det er vejen derhen.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Når angsten tager over