Man ændrer ikke vaner med vilje

Hvis du går og bilder dig ind, at du har for lidt viljestyrke til at nå dine mål, så trøst dig med, at det har de andre heller ikke. Så hvad skal der så til?

Drømmer du om at ændre på nogle vaner, men kan ikke få det til at lykkes, kan det være fordi du løber tør for vilje. Det er nemlig lige præcis det, mange af os gør. Vi løber tør. Nogle mere end andre, men det er de færreste, der har fuld knald på viljestyrken altid.

Vilje er ikke langtidsholdbar. Vi kan samle mod til os, vi kan psyke os op, vi kan motiveres og inspireres til at sætte i gang. Og så springer vi ud i det. Fuld knald på, og klapper os selv på skulderen. Og det er også superflot og fint, hvis det du skal gøre, er at hoppe ud i faldskærm eller noget andet, du kun gør én gang.

Med hvad med de vaner og den adfærd, du gerne vil lave om på. Kost, motion, søvn og så videre. Ting, der kræver en daglig indsats. Det er der, hvor vilje alene ikke går det. Vilje til at sætte i gang, ja, men hvordan fortsætter man så?

Det gør man først og fremmest ved at indse, at man løber tør for vilje. At der skal mere til.

Det er de små ting i hverdagen, der får dig til at nå dit mål, når du vil ændre vaner – og ikke falde tilbage igen. Det er fokus og vedholdenhed. Og det er planlægning. Du skal simpelthen indrette dig på, at du på et tidspunkt kommer til at mangle noget vilje, og så skal du have en slagplan klar!

Hvis det for eksempel handler om, at du skal løbe hver anden dag eller i motionscenter, så find én, der kan trække dig op af sofaen den dag, du ikke gider. Lav en aftale med en anden om, at I ”holder hinanden i ørene”. Hvis det handler om, at du har besluttet dig for ikke længere at spise sukker, kager eller slik, så lad være med at købe det. Fald ikke for fristelsen til for eksempel at ”have det på lager til gæster”. De overlever en aften uden, mens du derimod har adgang til det, når din vilje vakler. Og det kommer den til, medmindre du er gjort af et stof, som de færreste er gjort af.

Gør det nemt for dig selv. Indret dit liv og din hverdag efter det, du gerne vil. Og hvis du nu sidder og tænker ”ja, ja, det er meget godt, men det er så svært at lave om på vaner”, så tænk på eksempler, hvor du var nødt til det, og det derfor lykkedes. Har du for eksempel prøvet at skifte bil, hvor bakgearet sad anderledes end i den gamle? Så har du sikkert også tænkt, at du aldrig vænner dig til det, og så i øvrigt glemt alt om det efter nogle dage. På samme måde indretter du dig ud af dine gamle vaner. Du finder måder, der gør, at du ikke kan vende tilbage til den gamle model.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Ja det er viljen ! Den hjælp jeg fik ..for længe siden..jeg har arbejdet i jobtræning på et plehjem/dagcenter og vidste da jeg mødte de `gamle mennesker`.JEG vil aldrig blive gammel og ikke vide jeg har gjort alt hvad jeg kan ..ikke ende hverken psykisk eller fysisk som det jeg mødte.. Det hjalp omgående ! Med hensyn til træning ! jeg har løbet 6 km jævnligt og de dage jeg ikke løb, strækøvelser Jeg blev påkørt for 3 år siden mine fødder slap ikke..så nu har jeg 2 cykler .en `normal`og en i en lidt åben garage ,den er sat til at cykle lidt op ad bakke, cykler ½ time og så spurter jeg de sidste 5 m.Jeg får stadigvæk min puls op KUN lørdag/søndag har jeg fri :-) Stadigvæk..jeg vil gøre alt hvad jeg kan, jeg vil blive gammel, frisk og mit hoved kan tænke too Nu er jeg så heldig at jeg er ikke er så slik/ kagesyg, men når jeg får lyst til en kage, køber jeg en lækker en..og nyder den.Life is Good

Dejlig feedback, tak for den! KH Charlotte
Sådan kan du ændre vaner - ikke med vilje. Der skal mere til. Læs Charlotte Palm på levlykkeligt.dk