Bliver du drænet af andre?

Der er en del mennesker i dit liv, som du ikke selv har valgt skulle være der, men du vælger selv, hvordan din relation til dem skal være.

Jeg oplever mange, der bruger alt for meget energi på at ”holde nogen i familien ud”. Især lige nu, hvor vi netop er på den anden side af jul og nytår. Der er der virkelig nogle relationer, der har måttet stå deres prøve, fortæller mine klienter mig. Nogle fortæller mig også, at de mener, at ”blodets bånd forpligter”, og at man må slå krølle på sig selv for at klare samværet.

Det behøver man altså ikke. Der findes ikke nogen love og regler for, hvem vi skal bruge vores liv sammen med, andet end dem vi laver for os selv.

Der er i det hele taget en del mennesker omkring os, som vi ikke selv har valgt til, men har mulighed for at vælge fra. Hvor vi selv kan bestemme, hvor meget vi vil være sammen med dem, og hvordan vi vil være sammen med dem. Det gælder ikke kun for familien, men også for kollegaer, naboer, venner og bekendte. Mange gange tænker vi bare ikke så meget over det, men bruger måske kræfterne på at ærgre os og være irriterede på dem i stedet. Vi retter vores opmærksomhed udad mod dem, i stedet for at kigge indad i os selv.

Vi prøver måske at være pæne og høflige. Vi indordner os, uden at tænke over om det kunne være anderledes. Vi lider i stilhed - eller giver dem en ordentlig omgang, når de ikke hører det, eller netop når de gør. Vi tænker mere i, hvad vi ”bør” gøre, end i hvad vi har lyst til at gøre. Og nogen gange kan vi måske ligefrem føle, at der er noget galt med os selv, når vi ikke kan holde andre ud, for hvem vil ikke gerne være rummelig og overskudsagtig?

Der vil altid være nogen, vi har lyst til at give noget, selvom de ikke giver noget tilbage på samme måde, men hvor det giver os noget andet, og det skal vi også gøre, hvis det føles godt og rigtigt.

Vi kan også godt vælge at være sammen med nogen, vi har svært ved at omgås, men så må vi finde en måde at være sammen på, der ikke dræner os. Måske skal man kun være sammen i kortere tid og ikke så tit? Måske behøver man ikke ligefrem at sætte sig ved siden af den, der altid får én op i det røde felt til festen, men skal holde lidt afstand? Måske skal man holde sig helt ude af den snak, man har erfaring for tager en retning, man ikke har lyst til at være med på? Vi må selv tage ansvaret for den part, vi har i relationen..

Men så er der også bare mennesker, vi ikke har godt af at være sammen med, overhovedet, og som vi må vælge helt fra, fordi de trækker for meget energi ud af os. Det føles som om de stjæler vores overskud, men i virkeligheden giver vi det selv til dem, fordi vi giver dem lov. Vi tager ikke det fulde ansvar for, hvordan vi har det, og plager os selv. Det kan være svært at gøre op med, men det kan være nødvendigt og godt, når vi når ud på den anden side. Det er noget, vi må gøre for vores egen skyld. Så vi bevarer vores integritet og selvværd, og har overskud til os selv og dem, som vi oprigtigt ønsker at være sammen med.
 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Og når jeg bevidst vælger at være sammen med mennesker, der dræner mig for energi, fordi jeg har et højere formål med det - så sørger jeg for, at have et par dage fri bagefter til at komme til mig selv igen. Lige som at restituere efter en fysisk sygdom, der tager min energi, så skal jeg også restituere fra mental belastning.

Godt indlæg, tak for det.

Tak Dorte, og i lige måde

Kh

Charlotte

 

Virkeligt godt indlæg, meget vedkommende og aktuelt i dagens dage!
Bliver du drænet af andre? Læs Psykoterapeut Charlotte Palm på Levlykkeligt.dk