Har du en bog i dig?

Min 3-årige datter sidder og leger på gulvet. Hun kan ikke finde sin dukke, og tager en pind i stedet for. Nu er den dukken. Hun ved, at jeg ikke vil have vand i stuen, men den skal bade, så hun tegner en vandpyt til den. 

En anden dag spurgte hun en time over sengetid, om jeg ikke nok ville fortælle en godnathistorie til. ”Bare med din mund mor?” Jeg ryster på hovedet.

”Så fortæller jeg bare for mig selv. Den skal være sjov!”, sagde hun.

”Der var engang en tissemand, der hoppede ud i haven og plukkede en blomst og slog hæk. Så … slog den en prut, så skyerne blinkede.” Hele Cirkeline-dynen rystede af grin.

Vi er kreative af natur

Vi er født som kreative væsener. Når vi som voksne siger, at vi ikke kan finde på historier, skrive eller tegne, så er det ikke sandt. Vi har alle tegnet, og leget med historier og virkeligheden, da vi var børn og ikke tænkte på folks domme.

Så lagde vi låg på. Måske fordi det gik op for os, at vores bil ikke rigtig lignede en bil, som sidemandens fine BMW med røde sæder – eller måske på grund af nogle sårende kommentarer. Pludselig blev det mere vigtigt, om det var gjort ’rigtigt’, end om det var sjovt i processen.

Giv dig selv lov til at skrive

Det betyder ikke noget, om du bliver optaget på Forfatterskolen, udgiver på Gyldendal og får anmelderne til at dåne af begejstring i forfatterslagter-feltet i Weekendavisen – eller om du skriver en 30 siders bog om din slægt til dig og moster Inge. Men hvis du savner at skrive og at være kreativ, så håber jeg, at du giver dig selv lov til at skrive historier. 

Jeg tror på, at det er sjovt at skabe, og at vi skal finde ind til den nerve igen. Mange i dag taler om at miste sig selv i voksenlivets alvor og tidspres. Men vi har alle sammen en kæmpe skattekiste af historier og oplevelser i os, og som forfatter har man mulighed for at opleve alt flere gange eller at tage noget, der inspirerer os og bruge det til noget andet.

Jeg tror på, at vi kan vende tilbage til skaberkraften. Alle har en bog i sig, men meget få sætter sig ned og gør det, der skal til. Skriver.

Skriv ... ofte 

Bare skriv. Lad være med at tænke for meget, stol på dig selv og skriv et ord ad gangen. For mig handler skrivning om at give slip og lade kreativiteten tage over. At lade ordene fylde, uanset hvad der kommer ud af historier. Om det som hos min datter handler om prutter, der får skyerne til at blinke, om det er en sang til et bryllup, et digt eller en dagbogstekst. 

Hvis du har en forfatterdrøm, så start i dag. Og start igen i morgen. Og dagen efter. Bare fem minutter. Hvis lysten er der, hvis kreativiteten kradser for at komme ud, så leg med den. Du må godt. Det er faktisk sjovt.  

I de næste par blogindlæg vil jeg komme med tips til at komme igang og til at holde fast, sådan at 2017 bliver det år, hvor du tager din forfatterdrøm alvorligt - på den legende måde.   

__________________________

Charlotte Heje Haase, Skrivementor og forfatter

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Har du en bog i dig? Læs mere