Forfatterdrøm? Giv slip på forhindringerne

Hvis du har en forfatterdrøm så vågn op og skriv

Jeg har lige været på BogForum, og selvom messer er meget overvældende, så er der alligevel noget, som er helt magisk ved denne. Nok fordi at man kan mærke det, når så mange mennesker, der interesserer sig for at skrive og læse samles et sted. Man kan mærke de gode fortællinger, der brænder for at blive skrevet eller for at komme med nogen hjem.

I år var der lavet et stort Skriv Selv område, fordi interessen for at skrive er så stor - og muligheden for at selvudgive har gjort forfatterdrømmen mere virkelig for mange. Det var super arrangeret, og jeg elsker, at det er blevet lettere at udgive i dag.  

Derfor skriver folk ikke en bog

Saxo Publish havde en stand og saxo.com´s data og brugerundersøgelse med 2.200 deltagere år 2016 viser, at:

33 procent drømmer om at skrive en bog. Men meget få kommer i mål.

Det, der holder folk tilbage, er ifølge undersøgelsen: 

  • 28 % ved ikke, hvor de skal starte.
  • 21 % har ikke tid til det.
  • 19 % mangler erfaring.
  • 7 % mangler inspiration.

Jeg kender alle forklaringerne indefra. Her er mine råd til at komme ud på den anden side, så det. der holder dig tilbage, ikke kvæler kreativiteten og drømmen om at skrive en bog:

Tips: Begynd nu, prioriter skrivningen og hold fast  

1. Hvor skal du starte med at skrive?

Hvad med at starte ved din interesse. Hvad har du på hjertet? Hvilket tema interesserer dig dybt lige nu? Hvad er det, du vil fortælle? Kan du gøre det til en fortælling, en klumme eller en opfordring til andre? Sæt dig ned og begynd med at skrive. Et ord ad gangen. Giv slip på at vide. Bare begynd. Lige nu. Stop med at læse dette indlæg. Bare skriv.  

Når så mange ikke ved, hvordan de skal starte, så tyder det på, at vi er blokerede på et højere plan. At selve tanken om at skrive en bog eller indtage betegnelsen forfatter er forbundet med en lammende ærefrygt. Måske kan en idé så være at snyde dig selv lidt. Forfatter Majbritte Ulrikkeholm har fx fortalt mig, at hun leger, at hun er forfatter, når hun skriver. Det sætter hende fri til at skrive.  

Det er virkelig godt at have en plan for, hvor du vil hen, men jeg har mødt mange, der strander i et struktur-fængsel og bliver ved med at rette synopse eller bagsideteksten - og ikke får skrevet. De ved måske, hvor de vil hen, og præcis hvad rejsen skal rumme, men kan ikke finde motivationen til at fortælle og gå igang, fordi det virker så stort.

Hvis du tænder på struktur, så kan en oversigt over din bogs indhold selvfølgelig være et super fint sted at starte, men hvis du ligesom jeg, hurtigt bliver overvældet - så start med at skrive. Jeg opdager altid, at vejen viser sig, når lysten er vagt. Og så kan jeg meget lettere kigge på strukturen, når jeg har fået det ned, jeg virkelig gerne vil sige. Men det er ikke altid, at man kan tænke og planlægge sig til det.

2. Hvad hvis du ikke har tid til at skrive?

Jeg oplever faktisk, at flest strander her, og jeg kan virkelig godt forstå det. Mange lever et vildt travlt hamsterhjuls-liv - med arbejde, familie osv. Vi lever i en sindssygt travl tid og mange af os logger aldrig af. 

Men har du tid til Netflix og Facebook? Måske du kan starte med at skrue lidt ned for din tilstedeværelse online (du læser det her, så ved du er på) og istedet for bruge tiden på at skabe. Den amerikanske forfatter og tv-vært Maria Folio siger 'always create before you consume´, og det er et godt råd.

Skru også ned for ambitionerne. Du behøver jo ikke afsætte en hel uge på et skriveretreat, lidt er bedre end ingenting. Jeg skrev min seneste bog, 'Mit livs største tigerspring - en barselsdagbog', på fem minutter om dagen under min barsel. Og efterfølgende under fuldtidsjob og med fire børn i familien, så skrev jeg på den to timer hver lørdag under den mindstes lur.

Tiden er der, hvis du tager den. Husk at have det sjovt, når du skriver og vælg noget, du brænder for og har lyst til at dykke ned i, så det ikke bliver en ekstra 'burde'-ting. 

3. Hvad hvis du ikke har erfaring i at skrive?

Hvordan får du erfaring, tror du? Det er noget mærkeligt noget, at vi tror, at vi skal skrive perfekt fra første linje. Hvorfor må vi ikke opvarme som alle sportsfolk gør før en kamp. Opvarmning gør, at de får færre skader. Sportsfolk eller musikere ved, at de skal i form og øve sig for at blive bedre. Der hersker en myte om, at vi som forfattere, bare sætter os ved computeren og skriver perfekt fra første linje. Det gør vi ikke.

Hvis du synes, at det er for svært at skrive dig til erfaring, så søg skrivefæller, der kan bakke op om din skriveproces. Det er en kæmpe støtte og hjælp at møde ligesindede og inspirere og motivere hinanden. Der findes masser fantastiske grupper og sider på Facebook. Du kan også gå på skrivekurser og få tips og tricks. Bare huske at vælge et skrivekursus, der har lagt tid ind til skrivningen, så det ikke bare handler OM at skrive. Det vigtigste for at få erfaring er, at du skriver.  

4. Hvad hvis du ikke er inspireret? 

Jeg prøver lige forgæves at huske, hvornår jeg sidst var inspireret til at skrive. Inspirationen kommer ofte først, når jeg skriver og har skrevet mig igennem modstanden. Nogle gange udebliver den helt, men jeg skriver alligevel.

Og igen hvis du lever et travlt liv, så er det ikke sikkert, at du kan smide alt, hvad du har i hænderne, og skrive løs, når du bliver inspireret. Det kan ske, når du cykler på vej til barnets vuggestue, på motorvejen eller under en begravelse.

Og når tiden så er der, så kan du omvendt være helt tom for inspiration og måske ikke huske, hvilken genial idé det lige var, der greb dig i Føtex. Jeg bærer altid en notesbog med mig, så jeg kan skrive en overskrift eller stikord til det, der inspirerer mig i nuet. Når jeg så sidder foran computeren og har tiden, så kan jeg slå op bagerst i notesbogen, hvor jeg skriver mine lister og se, om der er noget, jeg har lyst til at skrive på. (Du kan også skrive eller indtale på din mobil).

Please... vent ikke med at skrive, til du er inspireret. Hør meget apropos  Forfatterhjørnets podcast episode 'Jeg behøver ikke at være inspireret for at skrive' med bestsellerforfatter og psykoterapeut Lizl Rand. Hun fortæller også om at skrive, selvom der egentlig ikke er tid til det. 

Vi glemmer den største modstand - frygten

Hvis du har en forfatterdrøm, der skal gå i opfyldelse, så vågn op og skriv. Tag små skridt, øv dig, prioriter det og hold fast. Du kan godt. 

Jeg synes nu, at der er andre punkter og grunde til at ikke at få skrevet, som ligger inde under alle disse grunde, men som vi ikke nødvendigvis er bevidste om. 

Noget som SAXOs undersøgelse tilsyneladende glemte at spørge om. Jeg tror nemlig, baseret på egne erfaringer og kursisters grunde, når man kradser lidt dybere, at den store grund, den største, handler om noget helt andet: FRYGT. 

Frygten for at blive afvist, frygten for ikke at have noget at sige, frygten for ikke at skrive godt, frygten for at blive bedømt osv. For det er pokkers sårbart at tage fat i kreativiteten og skabe noget, og det er sårbart at vise det til andre. 

Men det skriver jeg om en anden dag.

Hvis du skriver, eller drømmer om det, hvad holder dig så tilbage? 

God skrivelyst
Charlotte Heje Haase

__________________________

Charlotte Heje Haase, Skrivementor og forfatter

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Forfatterdrøm? Giv slip på forhindringerne