Kys sorgen

Da jeg var meget ung, hørte jeg ofte en popsang, hvor noget af teksten lød ”better to have lost in love, than never to have loved at all”. Det forstod jeg simpelthen ikke. Det gav ingen mening for mig i den alder. At det skulle være bedre at have haft og mistet sin kæreste, end slet ikke at have haft ham. Ellers tak, tænkte jeg.

I dag ser jeg helt anderledes på det.  Jeg har oplevet stor kærlighed og stor sorg i mit liv. Og jeg ville ikke være nogen af delene foruden. Det er livets fantastiske kontraster. Og netop kontrasterne sætter livet i perspektiv.

For at kunne føle, virkelig dybt og oprigtigt at kunne mærke kærligheden, må du også have oplevet det modsatte: den tunge sorg. Og for at kunne give dig selv lov til at opleve den store kærlighed, må du også være villig at tage mod sorgen, hvis eller når den kommer.  

Det kan være en skræmmende tanke, og ikke så underligt, at nogen vælger at stå af på forhånd. Aldrig er man så sårbar, som når man giver slip, overgiver sig og åbner sit hjerte overfor andre.

Angsten for at opleve sorgen sidder dybt i os, og det skal den også. Den har sit formål. Udover at sorgen er kontrasten til kærligheden, er det også angsten, der får os til at gøre os mere umage. Det er den, der hjælper os med at leve i nuet. At mærke os selv og livet. Det er også den, der minder os om livets skrøbelighed og hvisker os i øret, når vi glemmer at værdsætte: ”Giv mig en blomst, mens jeg lever”. 

Når vi møder sorgen, skal den have sin tid. Tab er ikke noget, man kommer over. Det er noget, man kommer igennem. Og når vi er klar til det, kan vi tænke over, om graden af kærlighed måske er lig graden af sorg? At det ikke er muligt at opleve så megen smerte, hvis ikke vi har oplevet tilsvarende mængde kærlighed.

Det har trøstet mig, når det har været rigtig svært: at det simpelthen ikke ville kunne gøre så ondt, hvis ikke det havde gjort så godt.

På den måde har jeg kunnet se på sorgen med helt andre øjne. I en grad af taknemmelighed.

Så kys sorgen

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kære Charlotte. Tak fordi du ønskede at være ven med mig. Det er dejligt at ankomme i et nyt forum og så blive budt velkommen. Også tak for især dit indlæg om sorg. Venlig hilsen Karen Bro PUC-Psykoterapeutisk Uddannelses Center

Kære Karen

Tak for en dejlig hilsen.
Det er et godt forum herinde, synes jeg. Fyldt med skønne, inspirerende mennesker og indlæg.
Og en kommentar i ny og næ, gør det kun endnu bedre at være her :-)

KH Charlotte

Kys sorgen