Forældre og lærere fyldte os med sandheder - sådan gør du op med dem

Prøv at forestille dig at vores liv foregår på et bjerg. Lad os kalde det begrænsningernes bjerg. Nede i bunden af bjerget, der bor de fleste mennesker. Dem der bor i bunden, de føler sig som ofre for omstændighederne. De er ikke særligt bevidste. Til gengæld er de overbeviste om, at alt hvad de ser, er det rigtige. Det er de, fordi de mennesker, som de omgiver sig med, de har den samme opfattelse, de samme typer af tanker, den samme type udfordringer og lidelser. De oplever og tror på, at det er sådan livet må være, at de er ofre for omstændighederne og at det ikke kan være anderledes.

Fordi begrænsningernes bjerg står lige foran dem, og de ikke ved, at det er en mulighed at udvide deres horisont og kigge over bjerget og ud på den anden side, ser de kun begrænsningerne i form af farer, bekymringer, lidelser, smerte, mangel på penge, på kærlighed og på frihed.

De fleste af vores overbevisninger er skabt i os på et meget tidligt tidspunkt af vores liv. Alt hvad vi har hørt fra vores forældre, lærere og andre autoriteter har lagret sig i vores underbevidsthed som sandheder hævet over enhver diskussion, som vi tror på. Nogle af vores overbevisninger kommer endda fra vores bedsteforældre eller endnu længere tilbage i slægten. Nogle af de overbevisninger vi gemmer på, kan endda have karmisk karakter.

Første skridt på vej op ad begrænsningernes bjerg er overhovedet at blive bevidst om, at nogle af de fastforankrede sandheder vi bærer rundt på, bare er begrænsende overbevisninger og at det modsatte standpunkt, kan være en mulighed. Måske vil du stadig falde tilbage i de gamle vaner, men du ved i hvert tilfælde, at det kan være anderledes. Måske vil du også stadig være påvirkelig overfor alle de mennesker omkring dig, der prøver at holde dig fast i, at livet er begrænset og fuld af uoverkommelige problemer og bekymringer.

Overbevisninger er ikke rigtige eller forkerte. De er bare. Vores underbevidsthed dømmer ikke alle de informationer den går og bærer rundt på, som gode eller dårlige. Den handler bare ud fra de informationer den er blevet kodet med.

Ikke desto mindre virker nogle af vores overbevisninger støttende for os og nogle virker begrænsende. Når vi f.eks. som børn lærer, at livet er hårdt og at vi er nødt til at kæmpe, så vil vi som voksne sende denne her overbevisning ud: ”Jeg forventer at livet er en kamp.” Så svarer universet: ”Hvilken slags kamp vil du have?” Vi svarer måske ubevidst: ”Hvad med konstant kamp?” Så det vi får leveret er stress, bekymring, tvivl og kamp og det bliver så naturlig en del af vores liv, at vi ikke engang stiller spørgsmål ved, om det kunne være anderledes.

Men det kan det heldigvis godt. Og det geniale er, at når først, man har fundet den sti, der kan ændre de begrænsende overbevisninger og erstatte dem med støttende overbevisninger, så er vejen op ad bjerget let og uden kamp. Måske vil man opleve, at der stadig er nogle forhindringer på vejen, der skal forceres, men det er relativt nemt, hvis bare man spørger sig selv: ”Hvilke overbevisninger vil støtte mig til at overkomme denne forhindring?”

Så når man har givet slip på tanken om, at livet ikke behøver være begrænset af kamp og lidelse, og er nået op over toppen af begrænsningernes bjerg, så vil man have det fulde udsyn over en verden fuld af muligheder.

Jeg har længe været optaget af, hvordan jeg mest effektivt fik ændret på mine begrænsende overbevisninger. Nogen gange har jeg troet, at jeg havde gjort det og opdagede så alligevel, at jeg faldt tilbage i mine gamle spor af begrænsninger. Jeg har prøvet mange forskellige metoder, men den måde jeg oplever virker mest effektivt, hurtigst, hvilket vil sige på få sekunder og på det dybeste plan. 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Forældre og lærere fyldte os med sandheder - sådan gør du op med dem. Læs mere