Bryllup og Begravelse uden for Folkekirken

Livslangt ægteskab - hvad er hemmeligheden bag?

’Vil I vide, hvad hemmeligheden bag et livslangt ægteskab er?’, spørger Olivia Harrison med et glimt i øjet i filmen om beatlen George Harrisons liv og død: ’Living in a Material World’.

Hun holder en kunstpause og vi venter i spænding på den store hemmelighed. George var troende buddhist, måske er der en universel opskrift? 

’Det er ikke at lade sig skille’, siger hun med et grin og lader forstå, at det ikke har været nemt at leve sammen med en karismatisk mand som George, som udøvede en stor tiltrækning på det modsatte køn. 

HEMMELIGHEDEN BAG ET LIVSLANGT ÆGTESKAB? 112 Bryllupper

Den episode kom jeg til at tænke på, da jeg så dokumentarfilmen  ’112 Weddings’ på CPH:DOX i sidste uge. Her kommer filmfotografen Doug Block langt ind under huden på 20 af de 112 bryllupper, han har filmet igennem de sidste 20 år. Vi får ikke nogen opskrift eller hemmelighed, men derimod en række rystende, ærlige dokumentariske indsigter i deres liv siden brylluppet. På godt og ondt. 

Det handler om forventningsafstemning før ægteskabet og alle vordende brudepar kan lære noget af denne film. Doug Block har igennem årene tænkt på, hvilke forventninger de enkelte brudepar havde til deres ægteskab og blev de mon indfriet? 

I filmen fortæller disse ægtepar deres meget forskellige ægteskabshistorier, som han krydsklipper til hver deres oprindelige bryllupsfilm på en meget finurlig måde. 

Det var både underholdende, rørende og smukt at se alle de lykkelige brudepar skære kagen for til brylluppet, opfyldt af tro, håb og kærlighed. Nogle gange i en skærende kontrast til, hvordan det gik dem sidenhen. En viden - vi som seere - blev lukket ind i allerede tidligt i filmen. 

Der var gode stærke og velreflekterede mennesker, der stadig holder sammen. 

Der var ægtepar med en usund familiedynamik, som er svær at se indefra. Men meget tydelig at mærke udefra. 

Der var familier ramt af hård fysisk og psykisk sygdom, men som klarer den trods dårlige odds.  

Og så var der  skilsmisserne. 

Han spurgte dem alle sammen: Hvilke forventninger havde I til jeres ægteskab og hvordan gik det så?  Og tro mig – det var ikke kun ’Happy Endings’ vi så på lærredet. 

Det meget tankevækkende svar på hans spørgsmål fra stort set alle var: 

Forventninger - øh, det tænkte vi ikke over dengang. Vi tænkte kun på kærligheden og festen, måske også på det formelle og juridiske, - men ikke på vores forpligtelse for et godt ægteskab. Det meste gik op i travl bryllupsplanlægning og forberedelserne til den store dag. 

Ingen tvivl om, at de elskede hinanden, da de gav hinanden deres ja, men ingen af dem fik talt om det allervigtigste: Hvorfor gør vi det her og hvor vil vi hen med den fortælling, som et ægteskab er og bliver?  

IND I DET LUKKEDE RUM MELLEM TO ELSKENDE – ET PRIVILEGIUM 

Som fotograf kommer Doug Block ganske tæt på brudeparret på selve dagen. Før – under og efter vielsen og til festen er han med som voyeur. Så tager han hjem og klipper filmen sammen og sender den til dem – de betaler - og vupti – så er det job overstået.  

Som ceremonileder ved bryllupper uden for Folkekirken møder jeg parrene til en indledende bryllupssamtale og igen ved selve ceremonien. Og så er det job vel overstået? 

Men nej, sådan er det bare ikke. Jeg kan ikke slippe parrene og har stadig mange af mine brudepar i tankerne: Hvordan er det mon gået dem siden? 

Jeg søger altid langt ind i den personlige sfære hos det kommende brudepar ved vielsessamtalen. For at fange lige præcis, hvad deres kærlighed er gjort af, til brug for bryllupstalen og for at kunne tilrettelægge en ceremoni, som spejler deres ønsker, både i form af sang, musik, ritualet og ordene. 

Hvad binder dem sammen ? Hvad er det de elsker ved hinanden og hvad kan gøre dem splitter ravende tossede? Hvad er deres interesser - fælles værdier – holdninger – fremtidsdrømme?

HVORFOR KAN I IKKE LADE VÆRE MED AT GIFTE JER MED HINANDEN?

Ofte beder jeg dem lukke øjnene og beskrive hinanden og fortælle mig svaret på det omvendte spørgsmål:  Hvorfor kan I ikke lade være med at gifte Jer med hinanden? Det bliver ofte meget følelsesladet, og jeg føler mig meget privilegeret, at få lov at være en del af deres inderste kærlighed til hinanden.

Og jeg må sige, at de brudepar, der vælger at kreere deres egen helt personlige ceremoni sammen med mig, oftest er meget erkendte og velreflekterede.

Men jeg tror også, at den grundige afdækning er vigtig for en meget personlig og vellykket bryllupsceremoni, som brudgom og brud med glæde kan huske tilbage på, som deres lykkestund. Men også for at skabe forudsætningerne eller forventningsafstemningen, for det liv, som følger efter. 

HVORDAN FÅR I EN ’HAPPY END’ – det er skønt, men hårdt arbejde 

Som jeg har beskrevet i min tidligere blog, så er et bryllup det romantiske svar på, når kærlighed opstår mellem to mennesker.  Det er også evolutionært og eventyrligt. Men hvor brylluppet slutter med brudenatten – der begynder ægteskabet. Det er som at spise desserten først og få hovedretten til sidst. 

Hvis det var muligt,  skulle man vente med brylluppet til allersidst i livet, som en belønning for  at kærligheden holdt, men også for at have ydet den seriøse indsats , som et langt og holdbart ægteskab forudsætter. 

For udover kærligheden og alle oplevelserne sammen, så er det hårdt arbejde at være gift. Indimellem i hvert fald. Og her kommer forventningsafstemningen ind i billedet inden brylluppet. Hvad forventer du af mig? Hvad forventer jeg af dig? Både på kort og lang sigt. I modgang og medgang. Og med små bitte dagligdags ting og de helt store. 

JERES HAPPY END.

Så derfor –kære kommende brudepar – uanset om I skal giftes i kirken – på rådhuset eller andre steder. Gør jer selv den tjeneste, at finde ud af, som det allervigtigste: Hvad er jeres forventninger til hinanden og livet, når I nu elsker hinanden og holder en stor bryllupsfest.

For når festen er overstået ligger jeres eventyrlige ægteskab lige foran jer, som en stor uskreven bog. Og den skulle gerne have en ’Happy End’ for jer. 

Mange kærlige hilsner til alle jer læsere - gifte som ugifte

Du kan læse min tidligere blog ved at klikke her: Hvorfor gifter vi os

Ane Christensen

Ceremonileder

__________________________

Ane Christensen, Bryllup og Begravelse uden for Folkekirken
Læs mere her: https://www.livsceremonier.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ægteskab der varer hele livet. Få her hemmeligheden bag. Læs mere