Bryllup og Begravelse uden for Folkekirken

Farvel til en sailor - den uundgåelige afsked

Farvel til en sailor

Livsceremonier fik til opgave at arrangere en afskedsceremoni for en sømand, hvis båd ikke var vendt hjem til Danmark efter sejlads over Atlanten. De efterladte måtte ulykkeligvis formode, at hele besætningen var omkommet under en storm.

Tilbage stod hans kæreste og to børn – hvoraf ét stadig var i maven. Hun og familien havde naturligvis brug for at være sammen og prøve at fatte det ufattelige: han kommer ikke hjem igen, for behovet for en afsked bliver ikke mindre, fordi der ulykkeligvis ikke er noget legeme. 

Det er en urkraft i os mennesker, som byder os at markere overgangen fra levende til død uanset dødsårsag. Så vi sammen anerkender og accepterer, hvad der er sket, så sorgen bliver tilladt og så vi ved, hvor vi har hinanden.  

Ceremonien med familie, venner og bekendte slog fast, at fra den dag var sømanden ikke iblandt os mere. Gæsterne tog minder om sømanden med og lagde i en skattekiste til børnene: billeder, breve, små gaver mm. Der var lystænding, sang, musik, taler og film. 

Til slut sejlede de nærmeste ud i en færøsk konebåd på Christianshavns Kanal og kastede blomster i vandet på et koordinat, som for fremtiden er markeret som hans sted, akkompagneret af sømandsmusik på harmonikaen. Og så var der naturligvis gravøl bagefter, hvor familie og venner både grinte og græd sammen og delte alle minderne og de skønne røverhistorier om ham. 

Som et ekstra kuriosum kan jeg fortælle, at på den folkeskole han engang havde gået på og hvor hans datter går nu, blev der for nylig under en renovering fundet en mursten med hans navn på, formentlig ridset ind af en ungdomskæreste. Dette historiske og konkrete minde, var for hende en meget vigtig brik om sin far. Tilmed har de søde håndværkere bygget en ramme i træ og glas til murstenen, som nu pryder datterens værelse som et meget håndgribeligt minde om den far, hun aldrig har mødt.  

Ceremonien blev starten på en legitim sorgproces for alle. 

Det er det, som ceremonier kan – sætte tilværelsen og vores følelser på rette plads, så det bliver muligt at leve videre. Vi hjælper med at markere livsovergange – glade som triste. Derfor kalder vi os livsceremonier. Har du brug for at sige farvel til nogen, så tag endelig kontakt til os.  

__________________________

Ane Christensen, Bryllup og Begravelse uden for Folkekirken
Læs mere her: https://www.livsceremonier.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Farvel til en sailor - den uundgåelige afsked