Bevidsthed.nu - Psykoterapi Kolding

Personlig udvikling - det har en pris

Personlig udvikling bliver somme tider fremstillet som et indiskutabelt gode og noget, man selvfølgelig skal gå ind i - det er som om tingene kun kan blive bedre af, at man gør det. Sådan er det som oftest også, men før du begynder, er det værd at gøre sig klart, at det ikke er en gratis omgang.

Udvikling koster noget indadtil, men kan også koste udadtil. Din omverden vil reagere på det, når du begynder at arbejde med dig selv, og de reaktioner skal du være forberedt på.

Hvem er du - hvad kan du blive til?

De fleste af os kender legen fra sandkassen, med en plastform, vådt sand trykket godt ned i den, vups vendt på hovedet, og hvis sandet var vådt nok holdt det faconen fuldstændig, når man fjernede formen.  

Sandet kunne være blevet til så meget andet. Til noget, fingrene stryger blødt igennem. Til en stak man kunne lave hjulspor i. Til drys på en kage, eller til noget, vinden tog med sig og førte i alle retninger.

I det øjeblik, du bestemmer dig for at begynde at arbejde med din udvikling,  begynder du at undersøge, hvad sandet også kan blive til, og du er i gang med at ændre den figur, der til at begynde med lå så nydeligt smækket ned på underlaget. Det vil din omverden reagere på.

De nære relationer er de sværeste

Dem, der mener de ”kender” dig bedst, er også tit dem, der vil reagere stærkest på, at du forandrer dig. Familien. Din partner. Dine venner. Du kan opleve forskellige strategier som de anvender for at få dig til at”blive dig selv” igen:

  •  Jeg forsøger at få dig tilbage i formen

Det at du ændrer dig betyder, at andre også bliver nødt til at være på en ny måde. Det vil nogen blive provokeret af, og de vil stritte imod. I stedet for, selv at ændre den måde, de er sammen med dig på, vil de forsøge at få dig tilbage i den form, de er vant til at du har. Udvikler du styrke, vil dem, der har været vant til at dominere dig, forsøge at gøre dig lille igen. Og oplever du at krakelere vil dem, der har lænet sig op ad dig, forsøge at opmuntre dig så du igen kan blive den stærke. Udvikler du nye interesser eller får kontakt til nye følelser vil de ignorere dig, når du forsøger at vise dem.

  •  Jeg går fra dig - eller omvendt

Når du lærer dig selv at kende, kan der dukke sider af dig selv op, som du ikke har mødt før, og pludselig kan du opleve dig selv gøre ting, som var utænkelige for dig tidligere. Du er måske ikke længere så optaget af noget, som før fyldte meget for dig. Noget, der engang var helt afgørende, betyder ikke så meget mere og det, du aldrig havde troet, du ville komme til at gøre, kan du pludselig gøre.

Selv om det slet ikke var udgangspunktet, så risikerer du at miste nogle relationer. Nogen kan synes, at du bliver ”for mærkelig” og trækker sig. Det oplevede jeg selv en god veninde gøre i et par år, hvor jeg virkelig var under ombygning - hun kunne ikke følge mig, og det blev for tungt for hende at være med i, så hun bad om en pause. Andre gange dukker en undertrykt konflikt til overfladen, når du omsider tør se på den, og det kan betyde definitive brud.

Omvendt kan du komme til den erkendelse, at nogle af dine venner faktisk ikke vil dig særlig meget, men mest udnytter dig, eller du kan mærke, at I egentlig ikke har så meget til fælles som du troede, og har fjernet jer meget fra hinanden. Du kan opleve, at selv mennesker som du har følt dig virkelig, virkelig tæt på, og meget knyttet til, kommer til at virke fjernere for dig. Det kan føles som et stort tab.

Men der er også en gevinst

Alt dette behøver ikke forhindre dig i at gå ind i en udviklingsproces, men det er vigtigt at gøre sig klart, at du ikke kan forandre dig, og samtidig beholde den verden du har. Til gengæld kan du med tiden opleve, at der kommer andre mennesker ind i dit liv, som tilvælger den du er, og ikke den form du har.

__________________________

Birgitte Asmussen, Exam. Psykoterapeut, skribent & administrativ free-lancer

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Personlig udvikling har en pris. Læs mere