Pas dig selv

En rigtig god ting at huske på hvis du vil nyde dit liv - ikke mindst i de kommende helligdage med familie og venner - lad være med at blande dig i andres liv medmindre de direkte har spurgte dig om råd…

At blande dig i andre menneskers liv er en stensikker måde at gøre dig selv ulykkelig på. Så hvis du vil leve et lykkeligt liv, anbefaler jeg virkelig at du ser nærmere på denne mekanisme og spørger dig selv, hvis liv du blander dig i?

Men hvad mener jeg helt nøjagtigt med at ”blande sig i et andet menneskes liv”?

Så vidt jeg kan se, hænger det sådan sammen: Når du passer dig selv, bliver du mentalt hjemme hos dig selv og fokuserer på, hvad der sker i dig, og hvad der er godt for dig. Og du prøver at træffe de bedst mulige valg og gøre det der virker mest rigtigt for dig, baseret på alt hvad du ved, føler og elsker.

Men når du blander dig i et andet menneskes liv, er du ovre på deres banehalvdel og fortæller personen (enten inde i dig selv eller højt) hvad du synes de burde føle, tænke, og/eller gøre. Når du gør det, blander du dig i deres liv. Og at blande sig i et andet menneskes liv er ganske enkelt at overskride deres grænser, medmindre de udtrykkeligt har bedt om din hjælp eller mening.  

Så prøv at iagttage dig selv i løbet af din dag og spørg dig selv: ”Hvis liv blander jeg mig i lige nu? Passer jeg mig selv eller blander jeg mig i et andet menneskes liv? Hvem tænker og træffer jeg beslutninger for lige nu? For mig selv eller for en anden? Og hvem bekymrer jeg mig over lige nu? Hvem tænker jeg på, laver planer for eller bekymrer mig for?”

Måske har du lyst til at stille dig selv dette spørgsmål nu? Hvem tænker du på lige nu? Hvem bekymrer du dig over lige nu? Er det din partner, dine forældre, dine venner, dine børn? Og hvilken slags bekymring er det? Er det en konkret og håndgribelig bekymring, fordi du står lige ved siden af personen, og han eller hun er i livsfare, og du er den eneste der kan redde dem? (Det er det nok ikke, for hvordan kan du så læse denne artikel på samme tid?) Eller strækker du dig selv over på deres banehalvdel og kommer med gode råd og forslag – i dit eget sind – der ikke vedkommer dig?

Det er interessant at tænke på. Og det er interessant at iagttage i løbet af din dag, og når du er sammen med din familie, venner og kollegaer. Det er en ny måde at anskue tingene på, for det er ikke noget vi lærer i skolen. Det er meget få mennesker der virkelig er bevidste om hvad de gør. Men hvis du vil leve et lykkeligt liv, er tiden til at vågne op og blive bevidst om denne mekanisme lige nu. Nøglen til at gøre dig selv og andre fri er at blive hjemme mentalt og passe dig selv. Iagttag hvad du gør, og når du opdager at du bevæger dig væk fra din egen banehalvdel, så vælg bevidst at trække dine projiceringer og ideer om, hvad du synes andre mennesker burde eller ikke burde gøre, tilbage. Og bliv hjemme hos dig selv!

Når du begynder at forstå denne mekanisme og begynder at lægge mærke til hvad du gør, vil du sikkert opdage, at du meget af tiden er alle mulige andre steder end hjemme hos dig selv. Men fortvivl ej, hvis det er sådan. At blive opmærksom på denne mekanisme er i sig selv en kraftfuld impuls der fører til transformation. Og det sker automatisk, fordi i takt med at du ser hvad du gør, vil din naturlige tilbøjelighed være at trække dine projiceringer, ideer og forslag til, hvad du synes er godt for andre mennesker, tilbage. Din naturlige tilbøjelighed vil være selv at lade dem beslutte sig. Fordi i takt med at du vågner op, bliver det klart for dig, at du alligevel ikke kan vide hvad der er godt for dem. Min erfaring er, at det ikke fører til andet end stress og ubehag at tro at du ved det.

Så det eneste spørgsmål der er tilbage er – hvis liv blander du dig i? Deres eller dit?

At være et godt menneske

Da jeg prøvede at analysere hvorfor jeg brugte så meget tid og energi på at blande mig i andre menneskers liv, fandt jeg ud af, at det blandt andet bundede i den fejlagtige idé, at det at være et ”godt menneske” er lig med at bekymre sig over andre mennesker og passe på dem. Jeg troede at hvis jeg var ”kærlig og venlig”, betød det at jeg burde gøre alt hvad der stod i min magt for at gøre andre mennesker glade. Når jeg troede på denne overbevisning, prøvede jeg altid at ”regne ud” hvad der foregik i min partners hoved eller i mine børns hoveder eller i mine venners hoveder. Hvilket helt sikkert gjorde mig ulidelig at være sammen med! Og denne måde at tænke på gjorde mig også meget usikker, fordi uanset hvor meget jeg prøvede at regne den ud, var det umuligt!

Er du også sådan?

Føler du at du burde vide hvad alle andre tænker, gør og føler? Føler du, at du for at være en god person burde have tjek på enhver situation og regne ud præcis hvad alle andre vil? Men hvordan kan du det? Jeg mener helt ærligt, det er svært nok at finde ud af hvad man selv vil, og hvordan man har det med sig selv, for slet ikke at tale om hvordan andre mennesker har det! Jeg mener, hvordan kan vi vide det? Jeg kan kun sige, at jeg fandt ud af, at det var og er et sandt mareridt og fuldstændig umuligt at prøve at regne ud hvad andre folk vil. Og hvad får du ud af det? Min erfaring er, at du ikke får noget som helst ud af det – andet end at andre mennesker bliver irriterede på dig. Hamrende irriterede. Ved nærmere eftertanke er det at blande sig i et andet menneskes liv faktisk det samme som at sige, at de ikke kan tænke selv, at de ikke er intelligente nok til at passe på sig selv – og det er da noget af en fornærmelse. Jeg ønsker ikke at andre mennesker skal behandle mig på den måde, så hvilken ret har jeg til at behandle andre mennesker på den måde? Især hvis det er nogen jeg elsker, såsom mine børn eller min partner. Nu hvor jeg forstår mekanismen, kan jeg se hvor tåbelige disse overbevisninger og den opførsel er. Især hvis vi vil leve lykkelige, harmoniske liv!

Men virkeligheden er, at en masse af os en stor del af tiden blander os i andre menneskers liv – i stedet for at passe os selv. Selvfølgelig siger jeg ikke at vi burde slå os selv oven i hovedet, fordi vi har opført os på måder der er ubehagelige for os selv eller andre. Jeg siger bare at hvis du iagttager dig selv og denne mekanisme, vil du blive opmærksom på hvad det er du gør. Og så vil din tankegang og din adfærd automatisk justere sig. Opmærksomhed er nøglen, fordi det at blande sig i en anden persons liv blot er automatisk ubevidst adfærd du falder i, fordi du ikke har undersøgt din tankegang. Og det gælder især hvis du er en rigtig ”pleaser”!

Mentalt tjek

Så lav nogle mentale tjek i løbet af din dag. Stop op og spørg dig selv, ”Hvis liv blander jeg mig i nu? Bliver jeg på min egen banehalvdel eller invaderer jeg en andens banehalvdel?” Og hvis du tror du ved hvad der er bedst for et andet menneske, så spørg dig selv igen, ”Kan jeg virkelig vide hvad der er godt for hende?”

Når først du begynder at se hvad der sker, vil du se hvordan andre mennesker også falder i denne fælde. For eksempel er forældre rigtig gode til at gøre det – til alles store irritation. Og selvfølgelig er det ikke svært at forstå hvordan forældre kan blive fastlåst i at opføre sig sådan. Det er en forælders job at passe sine børn når de er små, men i takt med at et barn vokser, vil den kloge forælder give barnet mere og mere plads og blande sig mindre og mindre i barnets liv. Det er visdom. Generelt er autoritetsfigurer og bedsteforældre og skolelærere også eksperter i at blande sig i andre folks liv. Men igen er det ikke svært at forstå hvordan denne adfærd kan udvikle sig, når man tænker på deres roller i samfundet.

Men hvis du vil leve et lykkeligt liv, er det klogt at huske:

– Slip alle fri i dit sind

– Respekter alles ret til selv at bestemme

– Lad mennesker gøre hvad de vil (og opleve konsekvenserne)

– Vær ikke afhængig af hvad andre mennesker siger eller beslutter sig for at gøre

– Lad være med at have ejerfornemmelser over for mennesker eller ting

– Hold op med at prøve at få andre mennesker til at kunne lide eller ikke lide det du kan lide eller ikke kan lide

– Bring dig selv hjem til dig selv

– Bliv på din egen banehalvdel

Kort sagt, pas dig selv!

Barbara Berger

 

 

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, coach og underviser

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lad være med at blande dig i andres liv. Barbara Berger blogger på Levlykkeligt.dk