Længe leve demokratiet – både ude og hjemme!

Det er ingen hemmelighed at vi lige nu går igennem en meget udfordrende tid i menneskehedens historie, en tid med alvorlige konflikter over hele verden og hvor demokratiet mange steder er truet fra mange sider.

For eksempel i USA (hvor jeg er født og opvokset), hvor vi hver eneste dag ser og hører de tragiske nyheder om hvor svært mange mennesker har det ved at have respektfulde, konstruktive samtaler med hinanden. Det lader til at være mere og mere svært for mange mennesker at tale eller diskutere på en respektfuld måde, især når de har forskellige meninger om hvordan man kan og burde gøre tingene. Hvilket også er grunden til at jeg mener at der ikke er noget mere vigtigt i denne tid end at vi alle hver eneste dag minder os selv om de grundlæggende demokratiske principper som vores vestlige samfund er baseret på.

Selv om vi alle her i Danmark godt ved hvor vigtige de grundlæggende demokratiske principper er for vores samfund og for hele verden, oplever jeg dog at mange lige her i Danmark hvor jeg bor, et land som er kendt for sit velfungerende demokrati – desværre ikke helt forstår hvor vigtigt det er også at praktisere disse grundlæggende principper i vores nære, personlige relationer. Med andre ord, hvor gode er vi selv til at have respektfulde samtaler og meningsudvekslinger med vores partner, familiemedlemmer, venner og kolleger?

Gennem mit arbejde som coach og terapeut hører jeg hver dag om hvor svært mange har ved at praktisere de grundlæggende demokratiske principper i deres egne liv og i forhold til deres partner, familie eller børn. Og som følge af dette oplever de forskellige grader af stress, ubehag og ulykkelighed. Når vi ser nærmere på hvad der rent faktisk foregår, ser vi at en eller flere af de involverede parter ofte ikke respekterer deres partners eller de andre familiemedlemmers ret til at have deres mening, til at være uenige, til at ville noget andet – og/eller i visse tilfælde til at leve deres liv sådan som de mener og føler er bedst. Hvilket alt sammen virkelig kan sabotere vores evne til at kommunikere, have nære forhold og nyde de mange vidunderlige gaver ved menneskelige relationer.

Men heldigvis for os så findes der en praktisk og effektiv måde hvorpå vi kan forbedre de fleste af vores relationer – og det er ved at praktisere de grundlæggende demokratiske principper i vores relationer. For når vi gør det, når vi minder os selv om disse grundlæggende principper, så kan vi virkelig forbedre vores forhold til andre mennesker, ikke mindst dem som står os nær.

Her er mit forslag
Når jeg arbejder med klienter som er udfordrede i en eller flere af deres relationer, starter jeg som regel med først at gennemgå de grundlæggende demokratiske principper beskrevet ovenfor – og derefter foreslår jeg at de stiller sig selv følgende spørgsmål:
– Respekterer jeg de andre familiemedlemmers (eller min partners) ret til at have deres mening, til at være uenige, til at ville noget andet – og til selv at bestemme (både i det store og i det små) hvordan de vil leve deres liv?
– Respekterer de andre familiemedlemmer (eller min partner) min ret til at have min mening, til at være uenig, til at ville noget andet – og til selv at bestemme (både i det store og i det små) hvordan jeg vil leve mit liv?
– Er der i denne familie (eller i dette parforhold) en forståelse af at vi hver især har lige meget iboende værdi selv om vi er forskellige? Med andre ord, uanset vores køn, religion, seksuelle orientering, livsstil, politiske ståsted og så videre – er der en grundlæggende respekt for hver persons ret til at være som han eller hun er, og til at være anderledes end de andre i familien?
– Når vi bor under samme tag eller har fælles projekter eller aktiviteter, kan vi respektfuldt tale om og diskutere de forskellige meninger som vi hver især måtte have omkring hvordan vi bedst kan gøre eller tackle de aktiviteter eller situationer som vi er sammen om?
– Kan vi forstå og respektere at vi sikkert har forskellige syn på hvordan vi bedst kan gøre eller tackle tingene? Og som følge af det – er vi villige til respektfuldt at prøve at finde ”brugbare kompromisser” som alle parter kan være enige om?

Vi kan være næsten sikre på at der er mangel på respekt for de grundlæggende demokratiske principper beskrevet ovenfor, når et eller flere familiemedlemmer (eller ens partner) ikke giver en af personerne i relationen lov til at have sin mening, være uenig eller ville andre ting. Eller når de prøver at presse eller manipulere denne person til at leve sit liv sådan som de mener er bedst for ham eller hende. Dette er ikke kun respektløst og årsagen til meget stress, spændinger og disharmoni i mange familier og parforhold. Det viser desværre også en manglende forståelse for de grundlæggende demokratiske principper som vores samfund er baseret på. (De samme problemer – en mangel på grundlæggende respekt for hver persons ret til at være som han eller hun er – ser vi desværre også i nære venskaber og på arbejdspladsen).

Når først vi forstår at det er lige så vigtigt at praktisere de grundlæggende demokratiske principper i vores familier, parforhold og andre nære relationer som det er at praktisere dem i vores samfund generelt, er det næste spørgsmål hvordan vi helt konkret og specifikt kan praktisere disse demokratiske principper i vores relationer? Med andre ord, hvordan taler vi med hinanden, hvordan behandler vi hinanden når demokratiske principper og respekt er vores udgangspunkt? Jeg forsøger at besvare disse meget vigtige spørgsmål i min seneste bog ”Sunde relationer & helbredende processer – De grundlæggende principper bag gode forhold med din partner, din familie, dine forældre, dine børn, dine venner, dine kolleger og alle de andre mennesker i dit liv”. Du kan læse mere om bogen her.

Længe leve demokratiet – både ude og hjemme!

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, coach og underviser

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Længe leve demokratiet – både ude og hjemme!