Intet i det ydre kan gøre os lykkelige

Intet i det ydre kan gøre os ulykkelige, fordi sandheden er, at vi kun oplever vores egne tanker og historier – og næsten aldrig den virkelighed som er foran os. Vi tænker og fortæller os selv historier om hvad begivenheder, mennesker og ting betyder, og så får vi lov til at opleve vores historier. Det er det eneste vi oplever.

Vi siger til os selv at denne begivenhed betyder det ene eller det andet, og at den er dårlig, farlig eller livstruende, og så oplever vi det. Men begivenheden er bare begivenheden – uden nogen mening eller iboende værdi. Og det gælder alle begivenheder, også døden.

Hvis dette er første gang du møder denne måde at anskue virkeligheden på, vil du sikkert opleve det som chokerende og ekstremt udfordrende. Jeg ved det, for jeg synes stadig selv at det er chokerende og ekstremt udfordrende, selv om jeg har tænkt over det i et godt stykke tid nu. Det er svært at forstå og acceptere, fordi det er så radikalt et skift i perspektiv i forhold til alt hvad vi har lært at tro på om livet. Men det gør det ikke mindre sandt.

Og hvis det er sandt, er konsekvenserne meget vidtrækkende – og heldigvis for os – meget befriende.

Hvis det er sandt, og min egen erfaring viser mig, at det er det, betyder det for eksempel at hvis du eller jeg lider af en alvorlig sygdom som kræft eller sklerose eller et hvilket som helst såkaldt ”alvorligt” problem eller handicap, kan vi være lige så lykkelige som en der ikke har disse såkaldte problemer. For det er kun vores fortolkning af det som sker der kan gøre os ulykkelige.

Kun den historie vi fortæller os selv om hvad vores situationer betyder, kan gøre os ulykkelige. For sandheden er, at uanset hvad vores problem er, trækker vi stadig vejret i dette øjeblik, vi er her stadig, og livet er her stadig. Vi bliver ulykkelige i samme øjeblik vi sammenligner os selv med andre mennesker eller det vi synes vi burde gøre og føle i dette øjeblik. Men hvis vi holder op med at sammenligne, hvad er der så tilbage?

Hvis vi dropper vores tanker om hvad det som sker betyder, hvad har vi så? Og jeg taler ikke om rigtigt eller forkert, men blot om hvad der rent faktisk sker. 

Det første jeg altid ligger mærke til – når jeg slipper mine tanker om hvad det som sker betyder – er, at jeg pludselig bliver meget fredfyldt. Det næste jeg ligger mærke til er, at der kun er mig her nu. Og det er sådan set det. Dette øjeblik med hvad der end er. Solen på mit ansigt, for eksempel. Eller dette øjeblik, i gang med at vaske op. Eller dette øjeblik, hvor jeg ser på blomsterne i vasen. Eller dette øjeblik, hvor jeg sidder foran min computer.

Det er stort set det.

Helt enkelt.

Livet.

Fred.

Lykke.

Sandheden er, at du og jeg kan leve lykkelige liv, uanset hvad vores situation er. For når vi dropper vores fortolkning af begivenheder, opdager vi at lykke er vores natur. Vores naturlige tilstand. Det er det vi er. Vi er måske blevet opdraget til at tro at det er anderledes, til at tro at vores lykke er afhængig af vores helbred, af ydre omstændigheder, af vores udseende, eller af hvor mange penge vi har i banken, men det er ikke sandt.

Vi kan leve lykkelige liv uanset hvad, fordi lykke er vores inderste natur. Det har intet med sundhed, penge eller succes at gøre. Faktisk har det intet med noget i det ydre at gøre, fordi vi kun kan opleve vores egne tanker, hvilket betyder at intet i det ydre kan påvirke vores lykke på den ene eller den anden måde, medmindre vi tillader det. Kun vores fortolkninger af det som sker, kan påvirke vores oplevelse. Det er faktisk det som dit liv er. Dit liv er din fortolkning af det som sker. Mit liv (eller man kan sige min oplevelse) er min fortolkning af det som sker. Og det betyder at vi ikke kan opleve andet end vores egne tanker – og at intet andet end vores egne tanker kan forhindre os i at leve et lykkeligt liv lige nu.

Det må da siges at være en radikal opdagelse! At vi ikke kan opleve andet end vores egne tanker. Og selv om jeg har sagt dette i årevis i alle mine bøger, bliver konsekvenserne af denne opdagelse bare mere og mere vidtrækkende for mig, i takt med at min forståelse af dette enkle udsagn – vi kan ikke opleve andet end vores egne tanker – bliver ved med at vokse.

Af Barbara Berger, forfatter og facilitator 

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, coach og underviser

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykkelig kan intet i det ydre gøre dig. Læs mere på Levlykkeligt.dk