Er vrede godt eller dårligt?

Der er meget forvirring omkring at føle vrede. De fleste af os anser vrede for at være en negativ følelse. Vi føler ofte at det er ”forkert” at være vred. Mange mennesker der bestræber sig på at være tolerante, rummelige og kærlige, undertrykker deres egen personlige kraft eller ”power” fordi de fejlagtigt tror at den kraftfulde energi som de føler er vrede. Især i situationer hvor det ville være mere konstruktivt at udtrykke deres personlige kraft ved at være assertive, bestemte og passe godt på sig selv.

Så lad os se lidt nærmere på den energi vi kalder for ”vrede”. Hvis vi går lidt tættere på vil vi se at den energi vi kalder for vrede faktisk kan opdeles i to forskellige former for energi:

Aggressiv energi
Den første slags vrede – som man kan kalde for en ”negativ” eller aggressiv energi – er når vi krænker en andens ret til at være sig selv med de valg og præferencer han eller hun nu har. Med andre ord, det er en krænkende, negativ energi når vi  fortæller en anden hvad han eller hun skal sige, tænke eller gøre når personen ikke har bedt om vores råd eller når vi på anden måde blander os i noget som er personens egen sag. Dette er en grænseoverskridelse. Hvilket er grunden til at det føles ubehageligt at blive udsat for det. Denne form for aggression eller vrede er en negativ energi.

Assertiv energi
Men der findes også en anden form for energi der opstår når en anden overskrider vores grænser – en form for energi som man kan kalde for ”positiv” eller ”assertiv energi”. Faktisk vil jeg hellere kalde denne energi for ”sundt selvforsvar”, selv om energien kan føles som ”vrede” fordi det er en kraftfuld, udadgående energi. Men det som i bund og grund sker er, at når vores grænser er blevet overskredet, så er den naturlige impuls at beskytte os selv, hvilket er en stærk, sund og positiv energi. Denne energi er helt anderledes end den energi der opstår når vi overskrider en andens grænser.

Så hvis vi ser nærmere på energien kan vi se at denne kraftfulde, udadgående energi som vi kalder for ”vrede” enten kan være:
1) en aggressiv, krænkende energi (at overskride en andens grænser)
eller
2) en assertiv energi eller sundt selvforsvar (at beskytte sine grænser og sin ret til at være som man er)

Således kan vi se at det at drage omsorg for sig selv blandt andet er at være i stand til at passe på sig selv og beskytte sig selv når andre overskrider vores grænser eller ikke respekterer vores ret til at være som vi er og vælge hvordan vi vil leve vores liv. Og det er det som personlig kraft eller ”power” er. Personlig kraft er at være i stand til at sætte grænser og passe på sig selv. Personlig kraft er at være i stand til at være bestemt og assertiv på en respektfuld måde (hvis muligt) når det er nødvendigt. Personlig kraft er også at være i stand til at beskytte sig selv når en anden er aggressiv (uanset om vi er i stand til at gøre dette på en respektfuld måde eller ej). Sundt selvforsvar og personlig kraft er et udtryk for sundt selvværd. Hvilket er grunden til at det også kaldes for sund selv-kærlighed.

Så når en anden (eller du selv) siger til dig at du ikke skal være vred, foreslår jeg at du ser nærmere på situationen og ser om det du føler er en aggressiv, grænseoverskridende vrede eller sundt selvforsvar. Når du er i stand til at gøre det, vil du ikke længere give afkald på din personlige kraft.

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, coach og underviser

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vrede - er det godt eller dårligt? Læs mere