Er du bange for at være uenig?

En stor barriere for klar og ærlig kommunikation er troen på at mennesker ”burde” være enige med hinanden. Tanken om at mennesker ”burde” være enige med hinanden kan måske virke tiltalende, men i den virkelige verden er folk bare ikke enige med hinanden. Og det har de aldrig været. Endnu engang taler vi ikke om rigtigt eller forkert, vi taler bare om måden tingene er på. Vi taler om virkeligheden. Og som vi ved, ender vi med at gøre os selv ulykkelige, når vi gør modstand mod virkeligheden. Så med hensyn til at være uenig, er virkeligheden, at folk er uenige med hinanden. Mennesker har forskellige ideer og meninger om stort set alt. Folk foretrækker at gøre tingene på forskellige måder. Og de har forskellige mål, drømme, håb, ønsker, ting de kan lide, og ting de ikke kan lide. Sådan er det bare. Forskellige ting interesserer forskellige mennesker. Nogle mennesker elsker snestorme, mens andre elsker varmen. Nogle mennesker synes den ultimative lykke er at rejse til en storby og bruge en weekend på at shoppe og gå i byen, mens andre synes den ultimative lykke er at trække sig tilbage til et stille sted i naturen eller tage på meditationsretreat. Det er bare måden det er på. At ønske at folk er enige, fører til både frustration og nederlag, for det kommer aldrig til at ske.

Så hvorfor er vi så bange for at være uenige? Hvorfor vil vi have det umulige? Som regel er det fordi vi vil have mennesker skal kunne lide os, elske os og give os deres anerkendelse. Jeg tror en del af frygten for at være uenig bunder i, at vi tror at enighed og anerkendelse er det samme som at folk kan lide os og elsker os. Vi tror, at hvis vi elsker nogen, ”burde” vi være enige med ham eller hende. Og vi tror, at hvis han/hun virkelig elsker os, ”burde” de være enige med os. Men er det sandt? Tænk på alle de mennesker du virkelig elsker. Hvor mange af dem er du enig med, og hvor mange af dem er enige med dig? Og hvis din definition af kærlighed er, at ”du er enig med mig, og jeg er enig med dig”, så er du virkelig på den!

At være enig og kærlighed er to forskellige ting

Så hvis du vil leve et lykkeligt liv, er det en god idé at holde op med at sætte lighedstegn mellem at være enig med folk og kærlighed. Det er to forskellige ting. Hvis du vil undgå en masse besvær, så vågn op og adskil disse to ting i dit sind. Og lad være med at sige til dig selv, at mennesker der elsker hinanden ”burde” være enige med hinanden. Igen, fordi det at elske nogen og være enig med nogen er to forskellige ting. Så hvis du vil undgå en masse frustrationer og kvaler, anbefaler jeg at du holder op med at fortælle dig selv, at hvis du er uenig med nogen, betyder det at du ikke elsker dem. For det er sikkert ikke sandt. Og omvendt, hold op med at fortælle dig selv, at hvis de er uenige med dig, betyder det at de ikke elsker dig. For det er sikkert heller ikke sandt! Uanset hvad virkeligheden er (uanset om de elsker dig eller ej), er det meget stressfuldt at koble enighed og kærlighed sammen. Og det gør det også meget svært for os at kommunikere ærligt med os selv og med menneskene i vores liv. Og det er ikke svært at forstå, fordi hvis du udtrykker dig selv ærligt, og en eller anden er uenig, og du tror at kærlighed er baseret på at være enig med folk, vil du øjeblikkeligt føle at den mindste uenighed er lig med at kærligheden forsvinder! Sikke et mareridt!

Er det farligt at være uenig?

Der er også et andet aspekt omkring det at være uenig. Tror du, at det at folk er uenige vil føre til konflikt og vold? Vi kan også være bange for at være uenige, fordi vi tror det er farligt at være uenig. Vi kan være bange for at det vil føre til konflikt og fysisk vold. Er det sandt? Nogle gange kan svaret faktisk godt være ja. I visse situationer kan det være livsfarligt at være uenig, men det er som regel ikke tilfældet. Så det er vigtigt at være i stand til at bedømme de situationer du befinder dig i, så du er i stand til at passe på dig selv i situationer der kunne blive voldelige. Ingen forventer at du skal være uenig med en der har en pistol rettet mod dit hoved og vil have dine penge. Når du befinder dig i sådan en situation, er det mest fornuftige at blive enig i en fart!

Når jeg taler om frygten for at være uenig, taler jeg ikke om ekstreme situationer hvor det fornuftige valg er at holde munden lukket! Nej, jeg taler om de almindelige hverdagssituationer mellem mennesker der har forskellige ideer om hvordan tingene burde gøres. Det er i disse situationer at vores frygt for uenighed og/eller konflikt kan være uhensigtsmæssig. Det er i disse almindelige hverdagssituationer at vi er nødt til at spørge os selv, hvorfor vi er så bange for uenighed. Er det fordi der virkelig er en trussel mod vores fysiske velbefindende, eller er det simpelthen fordi vi tror på den fejlagtige overbevisning at mennesker ”burde” være enige med hinanden. Hvis du vil blive bedre til at kommunikere klart og ærligt, er det værd at undersøge det.

Find ud af hvornår uenighed er farligt, og hvornår det ikke er det – og når det ikke er det (hvilket det sikkert ikke er det meste af tiden), så øv dig i venligt og bestemt at være uenig, indtil du lærer at uenighed ikke er farligt for dit helbred!

Barbara Berger er forfatter til blandt andet ”Vejen til kraft”, ”Er du lykkelig nu?”, ”Det vågne menneske” og Husk det som er vigtigt”. For mere se, www.beamteam.com

 

 

 

 

 

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, coach og underviser

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykkeligt liv - uenighed og kærlighed. Læs mere