Det nytter ikke at gøre modstand

Livet lærer os at vi ikke kan gøre os fri af stærke, stressfulde følelser ved at gøre modstand, ignorere, eller undertrykke dem – uanset hvor hårdt vi prøver. Faktisk lærer livet os at det præcis modsatte er tilfældet. Vi lærer af erfaring, at det at gøre modstand mod, undertrykke og ignorere ubehagelige følelser bare har en tendens til at gøre tingene værre.

   Når vi lærer at være bevidste, lærer vi, at vi, i stedet for at løbe væk fra og føle os truede af stærke følelser, kan sidde med dem og trække vejret og give dem lov til at være her. Fordi bevidsthed er fredfyldt, som et stort roligt hav, hvor følelsernes kraftige bølger kan opstå og rase, men ikke gøre nogen skade. Hvis du synes dette lyder som meditation, har du fuldstændig ret. At være opmærksom er en form for meditation. Denne opmærksomhed, dette at sidde med dig selv og ikke gøre noget og ikke forvente at noget skal ske, er det som meditation er. Og det samme er følelsen af, at du ikke behøver at opnå noget som helst.

   Så du sidder bare og trækker vejret og iagttager dine følelser komme og gå. Og du gør slet ikke noget ved noget af det. I takt med at vi øver os i dette og lærer at lade tingene ske, begynder vi gradvist at blive mindre bange for vores egne følelser. Disse taktikker eller teknikker – opmærksomhed, iagttagelse, meditation – gør os langsomt og gradvist fri af vores egen fejlagtige tro på, at vores egne følelser på en eller anden måde kan være farlige for os. Og hvis vi kombinerer denne praksis med den kraftfulde teknik at undersøge vores historier, vil vi med tiden opdage at vi er fri for mange af de stærke følelser, som vi frygter så meget. Og til sidst bliver livet et meget mere venligt sted at være. 

Intentionen om at være vågen

Så uanset om vi taler om indre eller ydre begivenheder, er du, for at være til stede og tage dig af det som virkelig er foran dig, nødt til at være vågen. Og hvis du ikke er vågen, er den eneste måde at nå derhen på at have intentionen om at være vågen. Intention er alt. Så vær oprigtig og beslut dig! Beslut dig for at være vågen i dette øjeblik. Beslut dig for at være opmærksom og se det som er, uden at blande dig eller fortolke eller prøve at forstå. Og det med hele dit hjerte.

   Beslut dig for at se uden at dømme. Beslut dig for at droppe dine meninger. Beslut dig for at være her nu og opleve hvor flydende og fleksibelt dette øjeblik er, og før eller siden vil du opleve det!

   Beslut dig for at blive ved med at bringe dig selv tilbage til dette nu, uden at kommentere det eller forklare det for dig selv. Og hvis du bliver fortabt i dine tanker, hvilket du stensikkert vil, så kom tilbage og beslut dig igen. Og bliv ved med at øve dig. Og beslut dig igen. Intention kræver evig årvågenhed. Intet mindre kan gøre det.

   Beslut dig for at være vågen igen og igen. Og beslut dig så igen. Og hver gang du oplever at du ikke er til stede, men er et helt andet sted i dit sind, i gang med en samtale med din kæreste eller din far eller din chef, så bring dig selv tilbage til nuet. Og beslut dig så igen.

   Bliv ved med at have intentionen om at være her nu.

   Hvis du er oprigtig, og dette er din ærlige intention, vil du opdage at du kan praktisere at ”se” på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af din dag – uanset hvad du laver. Bare gør det. Beslut dig for at være til stede og opmærksom når du tager opvasken. Beslut dig for at være til stede og opmærksom når du kører i din bil. Beslut dig for at være til stede og opmærksom når du er sammen med din partner. Og så iagttag. Og iagttag igen og beslut dig for at se hvad det er du gør, og hvad der sker – og du vil se.

   Du kan også tage små pauser i løbet af din dag, hvor du øver dig i at ”se”. Du kan for eksempel begynde med bare at sidde i din stol og øve dig i at ”se” som beskrevet ovenfor i fem minutter. Hvis du gør dette regelmæssigt – en eller to gange om dagen i et par minutter – vil du hurtigt lære det. Det er næsten som at lære at køre på cykel. Det kræver lidt øvelse, men der går ikke længe før du kan det. Og så vil det at ”se” begynde at ske for dig helt naturligt – og hvem ved hvad du vil se! 

Lykken er nuet

En af de ting vi opdager, når vi er opmærksomme, er, at lykken er nuet. Hvor skulle den ellers være?

   Og vi opdager også, at lykke nu er vores sande natur. Hvordan når jeg frem til denne forbløffende konklusion? Det er ganske enkelt. Alle øvelserne i denne bog er – som du nu har opdaget – forskellige måder at ”se” og ”være” til stede i dette øjeblik på. Og når du gør det, opdager du to ting. For det første opdager du, at du er nuet. Hvordan kan det være? Jamen, sådan må det være. Bare spørg dig selv ... hvad er nuet? Nuet er det som du er. Nuet er der hvor du er. Nuet er dig ... sådan må det være. Hvad kan nuet ellers være, hvis ikke det er dig? Tænk over det. Uden dig ville der ikke være noget nu!

   Så lad det lige synke ind et øjeblik. Du er nuet.

   Det andet du opdager, er, at når du er opmærksom og fuldt til stede, er oplevelsen af nuet fuldstændig enkel, fuldstændig lyksalig, fuldstændig fredfyldt og fuldstændig tryg. Hvilket må siges at være en ret så god definition af lykke!

   Det her er en meget vigtig opdagelse, fordi det betyder at du – uanset hvad du tænker i dette øjeblik – ikke kan gøre noget for at gøre dig selv lykkelig, fordi du allerede er lykken selv. Lykke er din natur – for du er nuet! Og nuet er fuldstændig enkelt, fuldstændig lyksaligt, fuldstændig fredfyldt og fuldstændig trygt.

   Når jeg tænker på det, kan jeg ikke nå frem til nogen anden konklusion end at du, nuet og lykken, alle er en og den samme! De er ens, identiske og ombyttelige – eller alle sammen en – eller hvad du nu vil kalde det. Det synes jeg er en utrolig opdagelse. At indse at dette er hvem/hvad vi er – og at lykke er vores natur. Og virkeligheden fuldendes af, at der kun er et sted, vi kan opleve den lykke som vi er – og det er lige her nu.

Barbara Berger er forfatter til blandt andet ”Vejen til kraft”, ”Er du lykkelig nu?”, ”Det vågne menneske” og Husk det som er vigtigt”. For mere se, www.beamteam.com

 

 

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, blogger, underviser og facilitator

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vi ikke kan gøre os fri af stærke, stressfulde følelser ved at gøre modstand. Forfatteren Barbara Berger blogger på Levlykkeligt.dk