BB’s magiske formel for gode parforhold

Efter at have coachet folk i mange år har jeg identificeret fire grundlæggende områder som er nødt til at være nogenlunde i harmoni for at et parforhold kan fortsætte og trives:

1) God sex
2) God energi når I er sammen
3) Fælles værdier og interesser
4) Respekt (især når I er uenige)

Lad os se lidt nærmere på hver disse fire områder og hvorfor de er så vigtige. Men før vi går videre, vil jeg gerne understrege at det ikke er et spørgsmål om at to mennesker altid skal være et godt match på hver af disse fire områder, men om at du og din partner, i det store og hele, det meste af tiden, er et nogenlunde godt match på hver af disse fire områder.

1) God sex
Jeg starter med god sex fordi for langt de fleste af os starter vores parforhold med spændingen ved at mødes og med god sex. Det er sjovt og det føles godt. Så sex er et barometer i ethvert parforhold, selv efter to mennesker har været sammen i et stykke tid. Så hvordan står det til med jeres sexliv? Har I stadig sex? Hvor ofte? Føles det godt? Er sex en kilde til nydelse i jeres parforhold eller en kilde til spændinger og skuffelser? Eller er sex bare gået mere og mere i glemmebogen ...

2) God energi når I er sammen
Med det mener jeg at når I to er sammen, er der så god energi? Mere eller mindre, det meste af tiden? Med andre ord, føles det godt når I er sammen? Er der en afslappet og god atmosfære når I er sammen selv om I laver hver jeres ting? Og hvad med når I laver ting sammen – er der god energi der? Eller er det bare træls? Eller er der en masse spændinger, irritationer og følelser af ubehag? Hvordan føles det virkelig når I er sammen? Vær ærlig.

3) Fælles værdier og interesser
Fælles værdier og interesser er endnu et vigtigt område hvor folk er nødt til at være mere eller mindre i harmoni for at et parforhold kan fungere i det lange løb. Og med det mener jeg at selv om I elsker hinanden, hvis den ene partner gerne vil bruge al sin tid på at meditere på en bjergtop i stilhed, mens den anden partner gerne vil bruge al sin tid på at shoppe i Paris eller London, kan det være at I ikke er så godt et match – for hvad skal I så lave når I er sammen? Du kan ikke lide at bruge din tid på de ting som han/hun kan lide, og han/hun kan ikke lide at bruge sin tid på de ting som du kan lide. Så igen er det vigtigt at folk har i hvert fald nogle fælles interesser hvis de gerne vil bruge tid sammen. Så det er skønt hvis begge parter godt kan lide at stå på ski eller godt kan lide at gå på vandreture eller campere eller bestige bjerge eller ligge og sole sig på stranden. Eller hvis begge parter elsker at gå i teatret eller i biografen eller til koncerter. Fordi det er sjovt og vigtigt at have ting vi kan gøre sammen og virkelig nyder at gøre sammen.

Det er også vigtigt at have fælles værdier. Hvis den ene partner gerne vil være i et åbent forhold og have sex med flere partnere, mens den anden partner gerne vil være i et monogamt forhold – kan det i sagens natur være svært at leve sammen i harmoni fordi I ikke har fælles værdier. Det er ikke fordi den ene eller den anden måde er ”rigtig” eller ”forkert”, men snarere et spørgsmål om at I to sandsynligvis er for langt væk fra hinanden til at kunne leve sammen i harmoni. Jeg siger altid at hvis to voksne mennesker gerne vil være lænket til hinanden fra morgen til aften alle ugens syv dage – og de er enige om at det fungerer for dem – så er det bare fint! Og hvis to voksne mennesker gerne vil leve hver for sig og kun mødes en gang om måneden og have non-stop sex i 24 timer – og de er enige om at det fungerer for dem – jamen så er det også bare fint! Så vi taler altså ikke om ”rigtigt” eller ”forkert” her, vi taler bare om at finde ud af hvad der fungerer for to mennesker.

Andre fælles værdier som kan være vigtige i parforhold er for eksempel at have børn. Det kan være et problem hvis en af jer gerne vil have børn, mens den anden ikke vil. Hvordan skal det fungere? Eller hvad nu hvis I har børn; så er der spørgsmålet om hvordan man skal opdrage dem. Hvis den ene forælder går ind for meget streng disciplin og den anden forælder er mere afslappet i sin tilgang, kan dette føre til uenigheder og spændinger når det gælder børneopdragelsen. Hvem skal bestemme?

Og hvad med oprydning og rengøring? Jeg har set samme problem opstå i parforhold når det gælder hvor meget orden der skal være i hjemmet. Hvis den ene partner er ordensmenneske, mens den anden partner er et rodehoved, kan dette igen skabe mange problemer og spændinger når disse to mennesker bor under samme tag.

Så fælles værdier er ikke så meget et spørgsmål om ”rigtigt” eller ”forkert”, men snarere et spørgsmål om hvor godt et match to mennesker er i forhold til at være sammen eller at bo sammen. Er der en eller anden form for aftale omkring nogle af de grundlæggende aktiviteter disse to mennesker er fælles om i forholdet? For når afstanden mellem de to parter er for stor, når to mennesker er for langt væk fra hinanden i deres grundlæggende tilgang til livet og til de forskellige ting der opstår i hverdagen, kan det gøre det meget udfordrende at være sammen eller at bo sammen.

4) Respekt (især når I er uenige)
Respekt er mit sidste punkt og er nok også det vigtigste af alle punkterne. Med respekt mener jeg, behandler I hinanden med respekt – især når I er uenige om tingene! Det er nemt nok at være sød og venlig og behandle din partner med respekt hvis I altid er enige med hinanden. Men er I psykologisk modne nok til at forstå og erkende at selv mennesker der elsker hinanden kan være uenige med hinanden – og endda ofte er det. Forstår du at dette er fordi vi alle er forskellige og alle har forskellige baggrunde og ideer om hvordan tingene burde være og hvordan man skal leve. For at et parforhold kan fungere er det yderst vigtigt at forstå at kærlighed og enighed er to forskellige ting. Vi kan elske nogen af hele vores hjerte og stadig være uenige med dem. Så at behandle hinanden med respekt, især når I er uenige med hinanden, er den vigtigste ingrediens i ethvert godt forhold. For hvis I kan gøre det, hvis I kan lytte til hinanden med respekt og sætte jer ned og diskutere hvordan I kan nå frem til et kompromis der fungerer for jer begge to når det gælder de områder som I er uenige om, så er der stor chance for at jeres forhold ikke bare vil overleve, men også vil trives!

Hvordan respekt påvirker alle områderne
Når du ser på dit parforhold i lyset af disse fire områder er det en god idé at lægge mærke til at tingene forandrer sig og at du og din partner sikkert er stærkere på nogle områder end andre. Men uanset situationen, så vil disse fire punkter give dig indsigt i hvad det ville være en god idé at fokusere lidt mere på. Du vil også se at det især er når I arbejder på det sidste punkt – Respekt – at når I udvikler respektfulde måder at kommunikere med hinanden på når I er uenige, så påvirker det energien mellem jer og så er der automatisk bedre energi når I er sammen (punkt 2) og det gør ofte også jeres sexliv bedre! (punkt 1) Så det hele hænger sammen! Og jo bedre det går, jo bedre går det.

Barbara Berger

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, coach og underviser

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Godt parforhold - få den magiske formel lige her. Læs mere