Hastesager lige inden fyraften uden ekstra stress?

Med Sisyfos på tomandshånd

Du kender helt sikkert til situationen eller en der minder om den. Du har endelig fået gjort rent bord på dit arbejde, du vil kunne købe ind og hente børn i roligt tempo, for en gangs skyld.

Så kommer din chef med den kontrakt, du har brugt dage på at få sat sammen: Modparten har skiftet specifikationer på nøglekomponenten, firmaet skal levere, så hele kontrakten skal gennemrettes NU! Han forsøger med en vits:”Det er lige som i Fakta, det tar’ bare 5 minutter”, men du ved, at det vil tage timer, for du sætter en ære i kun at levere noget der er 100% OK, og din mave knuger sig sammen.

Din situation er ikke ny, den kan godt kaldes arketypisk. Det første eksempel på sådan en situation er vel myten om Sisyfos, som blev dømt til at trille en stor sten op ad bjerget, for blot at se den trille ned igen. Altså virkelig at opleve nuet som en repeterende ’ommer’.

Myten siger, det var Zeus der udmålte straffen, men måske var der blot et par forældre, som ikke rigtig kunne svare på alle de energiske ligefremme spørgsmål, som drengen kom med og derfor satte ham til det ’meningsfulde arbejde’ det var at trille sten... når du har anbragt den deroppe, kan du få lov til at lege ned på strande lille Sisyfos.

For mange mennesker, især de jeg lige i denne sammenhæng kalder sagsbehandlere, må hverdagen være tæt på den Sisyfos havde. Der er en indbakke og en udbakke, og indbakken bliver aldrig tom. Det kan være svært at finde smilet frem sådan midt i det hele, for hvor skal den gode oplevelse komme fra ved at sidde og taste flygtige pixler op på en skærm uden noget håndgribeligt bevis, for at der ’egentlig sker noget’?

I sådanne omgivelser får man nemt stress, eller mere diskret udtrykt stressymptomer. Det er ikke rart, selvom der også kan være lidt status i det at have stress: ’Jeg  er så vigtig for firmaet at jeg er nødt til at ...’ 

Nå, en måde at forsøge at lette trykket på er at få sig en stresscoach, og selv den oplevelse kan munde ud i, at du nu skal trille en sten med hver hånd, uden at der går kludder i stenene.

Lidt anderledes er det, for det jeg så også skematisk kalder for ’håndværkere’. De kan få noget for hånden, og er det en fra bygge branchen, så kan vedkommende da sige, at i dag har jeg rejst ydermuren i et hus...

Der ligger også en vis tryghed i identiteten som stentriller. Til sidst i min egen erhvervskarriere blev det mig, der bestemte over mange andre stentrillere, og trods høj løn med tilhørende fryns blev jeg frustreret, for jeg havde i grunden mistet min identitet som stentriller. Nu var jeg pludseligt ikke ’noget’, altså ikke andet end den topchef der skubbede indhold i de andres indbakker, og kommenterede/kritiserede/roste kvaliteten af det de præsterede i deres udbakker. 

Det var mig der bestemte, men jeg oplevede ikke at jeg lavede noget, altså noget der fysisk kunne ses og mærkes af mig selv. 

Jeg genfandt balancen på en uventet måde, for jeg satte mig for, at jeg hver dag ville løse den lille krydsord på bagsiden af avisen. For en udenforstående kan det synes helt ude af proportioner, men faktisk gav det mig oplevelsen af at have udrettet noget væsentligt, og det er kernen i det at være levende som menneske: Hvad vi gør eller ikke gør har mindre betydning, det der nærer os er oplevelsen ved at gøre det.

Som jeg sidder der sammen med min Sisyfos denne sommeraften ved bålet med frit kig mod stranden, er der ikke så mange ord, mens vi venter på at snobrødene bliver stegte på de lange hasselkæppe, et enkelt spørgsmål bliver det nu til:

”Hvordan har du det så med stenene i dag, Sisyfos?”

Der er stille et øjeblik, så siger han med et roligt smil: ”Stenene? De er der jo bare. De kan være praktiske at bruge, som til dette bålsted, eller bygge et hus af, det er jo oplevelserne der tæller... men ellers lader jeg dem da ligge, der hvor de er, de løber jo ingen steder.”

Venlig hilsen

Palle Jensen 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hastesager lige inden fyraften uden ekstra stress? Læs mere