Autoriseret Psykolog og Ledelsesrådgiver Henrik Juul

Skulle ledere på kursus i selvindsigt?

Alle private, statslige og politiske ledere bør lære deres ubevidste mentale styreprogrammer at kende! For deres egen skyld, og især af hensyn til de organisationer, de er i spidsen for. Det burde være et adgangskrav . 

Mange ledere er kommet frem og opad i hierakiet ved hjælp af stærke drivere i det mentale software mellem ørerne. Men når disse drivere er ukendte og virker i det skjulte, kan de ikke modnes, udfordres og revideres. Derved kan de gradvist blive til begrænsende spærrelag for karrieren.

De principper der bragte én frem, kan således blive stopklodser for at nå til tops.

Storhed og fald

Såvel i politik som i erhvervslivet, er der tydelige eksempler på, at skævheder i personligheden på et eller andet tidspunkt har ført til fald og uskønne begivenheder.

Vi har gennem årene set for mange eksempler på, at højt betroede ledere ved hjælp af veltalenhed, karisma, viden, dyre habitter o.a. kan virke så overbevisende og charmerende, at de får magt til at trække deres organisationer langt ud i uføre.

Den – til at begynde med - lille skævheds udskridning (’vi skriver bare lidt øl og vin på firmaets regning…’) rejser sig i potens og får stadig større betydning, jo større magten bliver (firmaet/staten/EU betaler da bare mine luksusrejser og ekstravagante forbrug / jeg kopierer lige chefens håndskrift…, osv).

Signalet er tydeligt: Hvis man bare er betydningsfuld nok og sidder det rigtige sted, kan man tage let på - eller helt droppe - de regler og moralkodekser, der er basale for alle andre. 

Det er jo ikke kriminelt at være dum, men det er dumt ikke at vide det, fordi den dumhed kan blive til kriminalitet. Og kriminaliteten kan blive til skade eller katastrofe for andre og sig selv.

De ubevidst kodninger skal gøres bevidste

Erfaringerne viser, at den personlige bagages psykologiske skæverter kan udgøre et loft, der begrænser karrierens vækst. 

Ukrudtet kan blive så højt, at det forhindrer udsyn og overblik.

Jeg mener, det er meget vigtigt for ledere at forstærke deres etiske og medfølende bevidsthed. Hvis man skal vokse som leder, skal det føles helt naturligt at agere ansvarligt over for mennesker og kapital.

Den gode nyhed er, at flere og flere ledere indser dette, og går meget seriøst ind i personlige udviklingsprocesser.

Og mere end nogensinde har vi brug for ledere, der - som de stærke rollemodeller de er - trækker etik, moral og bevidsthed, hæderlighed og værdighed opad og ikke nedad.

Ikke som ideologi, men som levet praksis.

Henrik Juul, erhvervspsykolog

__________________________

Henrik Juul
Privatpraktiserende autoriseret psykolog og ledelsesrådgiver.
Læs mere på: https://henrik-juul.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ledere skulle på kursus i selvindsigt? Læs mere