At turde udforske sig selv.

 

Et af de store spørgsmål der presser sig på, når vi er usikre, angste, depressive eller på andre måder har det svært er: hvem er jeg. Et stort rungende spørgsmålstegn inden i. Det er svært at rumme men det er også modigt at turde stille sig det spørgsmål. For der er grund til at stille det.

Tidligere fik vi defineret af vores omgivelser og især vores familie, hvem vi var. Du skal overtage fars firma - du er møbelsnedker. Du er så god ved mennesker - du skal være sygeplejerske. Du skal have dug på bordet og huske at skrive julekort til Moster Gerda.

 

Nu kan vi selv vælge, ikke bare om vi vil skrive julekort eller giftes men hvad vi vil tjene penge på. Hvad lige præcis meningen med vores liv er. Vi skal opfinde hvem vi er.

Nogle gange bliver det alt for uoverskueligt. Alle muligheder er åbne så hvad vil jeg egentlig? Hvad kan jeg? Kan jeg det, jeg gerne vil? Kan jeg overhovedet noget? Hvis jeg ikke kan det, hvad kan jeg så? Hvad vil jeg? Hvem er jeg overhovedet?

 

Når mulighederne står åbne, er der risiko for at blive overvældet. Og når vi bliver overvældet bliver vi usikre, angste, depressive. Det kan være at vi overspiser, underspiser, drikker for meget – vi mister kontrollen. Eller gør måske i virkeligheden, hvad vi kan for at få kontrol. Når vi får fornemmelsen af at have kontrol har vi det godt – indtil vi mister den igen og atter står midt i et ædeflip, en tallerken med en ært på eller klirrende tomme flasker. Vi opnår kontrol og vi mister den igen.

Pludselig er det det ens liv går ud på og vi magter ikke at komme ud over det. For hvis vi skal ud over det, kræver det at vi tager os rigtig god tid og sammen med andre finder ud af, hvem vi egentlig er.

 

Og hvad betyder det? At finde ud af hvem jeg er? For mig at se betyder det først og fremmest at udforske sig selv i forhold til andre og i forhold til mig selv. Hvad er svært for mig? Hvor trives jeg? Hvad får mig til at blomstre? Hvad suger al energi ud af mig? Hvordan har jeg det med at være tæt på andre? Hvordan har jeg det med at være adskilt? Hvilke værdier har jeg? Hvad lever jeg for?

At finde ud af hvem jeg er indebærer at få formuleret hvad der er vigtigt for lige præcis mig – uanset hvad andre måtte mene om det. Den tager jeg lige igen: uanset hvad andre måtte mene om det!

Når vi får formuleret det, får vi bedre fodfæste. Vi står sikrere på jorden og kan bedre tage sine egne skridt ud i verden. Vi kan bedre forholde os til fremtiden og får et klarere billede af, hvilken retning lige præcis jeg ønsker at tage. Det giver overskud til at indgå i nære og meningsfulde relationer; at give og modtage det vi har behov for fra andre. Den dårlige nyhed er, at der er ingen genveje. Det kræver en benhård vilje til at kigge på sig selv, stille spørgsmål, lade andre udfordre, udfordre sig selv, stille nye spørgsmål osv. Vejen er lang men er det ikke sådan med de lange rejser at det er turen i sig selv mere end målet, der er det værdifulde?

 

Læs mere om hvad jeg tilbyder: http://anneg.fernando.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
At turde udforske sig selv.