Styr din eksamensangst - med kroppen

Eksamenstiden er i fuld gang og rigtig mange døjer med sommerfugle i maven i disse dage. Sommerfuglene kan være så plagsomme, at det er et mareridt at gå til eksamen.

Lider du af eksamensangst?

Så har du sikkert oplevet, at det føles som om, at angsten har overtaget styringen over dig og at du ikke har kontrol over din krop, tanker og følelser. Måske genkender du følgende:

Panikken breder sig i dig, sveden pibler frem i dine håndflader og dit hjerte galopperer afsted. Det er som om al din styrke og selvtillid med ét er blevet suget ud af dig. Døren til eksamenslokalet åbnes og det er nu blevet din tur ved det grønne bord. Du trækker et emne og til din store skræk kan du pludselig intet huske. Du kæmper febrilsk med at få din hjerne til at samarbejde, men forgæves. Du fremstammer nogle ord og mærker, hvordan din mave snører sig mere og mere sammen. Efter få minutters famlen i blinde, overtager lærer og censor styringen. Du føler dig totalt magtesløs og begynder at græde.

Bestemt ikke nogen rar oplevelse og ikke lige noget man glemmer til næste gang man skal til eksamen. Men har man haft en rigtig dårlig erfaring med eksamen, så er der håb for, at man kan finde styrken og selvtilliden frem til næste gang det gælder.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvordan man griber angsten an.

Rigtig mange bliver nemlig vrede og irriterede over, at angsten er der og reagerer ved at skælde sig selv ud og tænke, at man må tage sig sammen og så svært kan det da ikke være. Det forværrer dog kun tilstanden.

En del vælger at tage piller i form af ritalin og betablokkere. Det er dog heller ikke nogen holdbar løsning. For hvad vil man så gøre næste gang man kommer i en stressfyldt situation som for eksempel en jobsamtale? Skal man så bare tage en pille?

Det er en del af livet og ganske normalt at mærke angst og nervøsitet ind imellem. Hvis man vælger at tage en pille, hver gang angsten eller nervøsiteten banker på, så snyder man sig selv for at blive klogere på, hvordan man fungerer i stressfyldte situationer og hvordan man kan lære at tackle kroppen og psyken. Hvis man derimod arbejder med angsten, får man større selvindsigt og dermed udvikler man sig og kommer stærkere ud på den anden side.

Redskaberne er lige ved hånden. Man skal "bare" vide, hvad man kan gøre.

Her en lille smagsprøve på, hvordan man kan få bugt med eksamensangsten:

Skab ro og koncentration ved at lave denne åndedrætsøvelse: Sæt dig på en stol, ret ryggen og hav begge fødder i gulvet. Læg en hånd på maven og en på brystet. Træk nu vejret ind gennem næsen og helt ned i maven. Pust langsomt ud gennem munden. Fortsæt indtil du føler dig afspændt.

Hvis klappen går ned ved det grønne bord: Støt dig selv og sig at det er ok. Undlad at skælde dig selv ud.

Afspændings- og visualiseringsøvelse: Sæt dig godt tilrette på en stol eller læg dig på ryggen på en madras. Spænd nu alle musklerne i kroppen og slip. Gentag. Luk øjnene og send opmærksomheden ind i dig selv. Forestil dig nu, at det er dagen, hvor du skal til eksamen. Se for dig, at hele eksaminationen forløber rigtig godt og at du har styr på det. Du får sagt alt det, du har sat dig for og får rundet af på en god måde. Du får en velfortjent karakter - mærk hvor glad og lettet du føler dig.

Lisbeth Charlotte Jørgensen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lider du af eksamensangst? Styr din eksamensangst. Hjælp til angst og stress behandling på levlykkeligt.dk