Kvindekraft - om selvværd og at elske for meget

'Jeg bliver sgu så glad af at være sammen med jer.' Deltagerne i terapigruppen udtrykker, hvordan de oplever at være i gruppen. De opdager, at andre har det ligesom dem selv, og de oplever forundring og lettelse. Det er i sig selv helende. Vejrtrækningen bliver dybere, og de kan give lidt slip. Ensomhedsfølelsen holder pause: "Det er som at høre mig selv! Her er én, der ved, hvordan jeg har det. Og når hun fortæller sin historie, er det, som om vi er søskende. Alt, hvad hun fortæller, kan jeg genkende!" I gruppen mærker kvinderne ressourcer, der bor i krop og sind, men som blev væk for dem tidligere.

Jeg fortsætter fra februar med terapigruppen for kvinder, der vil have større selvværd, der vil vide, hvad de selv har lyst til, kvinder, som kommer til at "elske en mand for meget."

Udtrykket "Kvinder der elsker for meget" er efter den amerikanske bog blevet en slags logo for den tilstand, at det er svært at være i et parforhold og samtidig bevare sig selv. Et andet udtryk for tilstanden er Love Addict, kærlighedsafhængighed. En tilstand, som mange - både mænd og kvinder - i dag lider under. Efterhånden som tiden går, med op- og nedture i forholdet, bliver man mere og mere slidt på psyken, og kroppen gør ondt eller bliver syg. Skammen over ikke at kunne gøre det forbi med partneren gør én mere og mere ensom, men det er svært at forestille sig et liv uden en kæreste. Man frygter forladthedsfølelsen. Som én ironisk udtrykker sig: "Hellere en idiot end slet ingen."

Ensomheden

Det er en god idé at prøve at se på, hvad ensomhedsfølelsen gør ved dig i stedet for at vende ryggen til den. Ensomheden bliver i virkeligheden større, fordi du i et forhold nærmest forlader dig selv for at koncentrere dig om din partner. Du kommer til at bilde dig selv ind, at du ikke kan leve uden en kæreste. Når ensomhedsfølelsen angriber dig, kan du prøve at blive stående og se den i øjnene: "Hvem er du egentlig?" Bliv der lidt. Giv dig tid og lov til at mærke efter. Vær undersøgende. Stil dig lidt udenfor og kig på dig selv: Hvad er det, den gør ved dig? Mærk den. Når det er ubehageligt, så tænk på, at følelsen ikke er der hele tiden. Tag imod den i små bidder. Gør noget godt for dig selv.

En skamfuld bås

Flere udtrykker ønske om at blive lukket ud af den skamfulde bås, som de føler sig spærret inde i af udtrykket "Kvinder der elsker for meget." De vil gerne vedkende sig, at de har svært ved at bevare sig selv i et parforhold, men synes alligevel, at det er pinligt og offeragtigt at være underlagt en definition. Skammen kan få én til at holde mund meget længe. Det kræver mod, styrke og vedholdenhed først at erkende problemet og derefter at fortælle andre om det.

Vi snakker om, at en bås ikke udelukkende er negativ. Det er mere udtrykket "bås," der provokerer. En anden definition kan være et fristed, et eget rum. Det kan være en lettelse at erkende, at man har det sådan, hvad enten man er en kvinde, der elsker for meget, et voksent barn af alkoholiker eller en særligt sensitiv person. Fordi man på den måde erkender, at man ikke er den eneste med problemet.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
At turde at kaste sit "anker" for en stund, er en rigtig modig og kærlig handling, til sit selv. Stort smil fra Manja
Kære Manja Tak for din kommentar. Ja, du har ret. Det kræver mod, og det er en gave til éns selv. Og det er en gave at være vidne til, at andre gør det. Smil tilbage Alice
Kvinder der elsker for meget kan finde ressourcer til at blive fri af afhængigheden