Dovendyre dage & sorte sommerhuller


Så kom sveden frem på panden. De temperaturer, som nægtede at gå opad i begyndelsen, har overgivet sig, og fra alle steder lyder hurraråb og gudskelov'er: Endelig sommer!

"Endelig sommer" er dage med sol, 30 graders varme, næsten ingen vind og - gisp - en øget luftfugtighed.

For os, som har problemer med både varme og kulde, er det en udfordring, hver gang det sker. Det er svært at være "nordboer i amazonjunglen" - den, der ødelægger alt det sjove - som sukker "åh nej" til 30 graders vejrudsigten, når de andre råber: "yes!"

Men nu er jeg gået i lære. Som dovendyr.

Min juli måned skal bruges til at rydde op - fysisk og mentalt - og reflektere. Se tingene fra nye vinkler. Tage på cykel ud i sommerlandet og kigge sig omkring. Læse. Skrive. Kokkerere. Spise jordbær, kirsebær og ananas. Eller bare "være." Fokusere på det positive ved den varme sommer: de tidlige morgener og de sene aftener med let kølig og yderst behagelig luft. Iagttage, at verden vågner og falder i søvn igen. Mærke "noget" i luften. Livsglæde. Måske lidt mosekonebryg, som lægger sig som et hvidt tæppe hen over marken. Pipperier. En søgende ræv. En miavende musvåge. Små dirrende dådyr.

Den varme sommer giver fine muligheder for at lure dovendyret dets teknikker af. Ikke i træerne, men hernede på jorden.

Ikke alle nyder situationen. For nogle mennesker er denne tid svær. De falder i "sorte sommerhuller:" Nu er det sommer. Så skal jeg være glad. Udenfor er alle de andre glade. De sidder sammen på cafeerne. Reklamerne er fyldt med grilltilbehør. Familierne samles i sommerglæde. De andre har det meget sjovere end jeg. Jeg føler mig lukket inde. Jeg har ingen steder at gå hen.

Når ensomhedsfølelsen får overtaget og depressionen angriber, er det nemlig ikke altid gråvejr. Ofte er det værre i solskin. Regnvejr kan endda virke opkvikkende, for da er det tilladt at slappe af inden døre. Eller gå en tur i regnvejr. Så har man noget til fælles med "de andre": "øv, hvor er det dårligt vejr, og vi gider ikke gå ud."

Et sort sommerhul kan være svært at komme op af. Men det kan lade sig gøre. Der er mange ting, man kan gøre, og andre er søde til at give gode råd: en gåtur kan gøre godt. Meditation kan være gavnlig. Eller bare en tur ned i supermarkedet. Men stadig er det ensomheden, der fylder: "der er ikke noget ved at gøre det alene."

Her kan det være godt at række armene op af hullet, række ud efter kontakt.

Der skal nok være nogen deroppe, der tager ens hånd.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dovendyre dage & sorte sommerhuller. Nu er jeg gået i lære. Som dovendyr