Følelser tjener os bedst i den lunkne udgave

Følelser – den indre GPS

Hvad bruger vi vores følelser til og hvordan tjener de os ?

Der er aldrig aldrig en følelse. Spørgsmålet er, om vi tillader os selv at være vågne og opmærksomme på den og om vi kan omsætte den til vigtig information, der kan give os retning i øjeblikket. Kompliceret ? JA !

Følelser opstår som fysiske fornemmelser, der giver besked om hvad vi har brug for og hvordan vi har brug for at handle.

Der er aldrig en følelse, uden at der er et behov.

Alle har de deres særegne kropslige fornemmelse, så vi kan finde ud af hvilken følelse der er på spil og hvad vi har brug for.

Hvis man f.eks. er ked af det, vil der opstå en kropslig fornemmelse, der repræsenterer ked-af-det-hed, og hvis vi registrerer det bevidst/ubevidst, så vil der uundgåeligt opstå et behov.

Måske græder man, ringer til en ven, eller man rækker ud efter kæresten og får kontakt. Hvis man er vred, vil der igen være en kropslig fornemmelse, der fortæller at nu har man brug for noget. Det kunne være at fortælle vedkommende at man er vred, at snakke vredt med sig selv, skrive et brev, eller blot at registrere vreden og give den plads. Sådan vil det også være med de andre følelser.

Man kan sige at følelserne er vores indre GPS, der sikrer at vi får dækket vores behov og i sidste ende overlever.

Så enkelt er det bare ikke altid. Vi kan have erfaringer med at visse følelser ikke var velsete, eller ligefrem farlige. Måske forholdt man sig slet ikke til dem i familien, eller der kunne være et ubehag ved visse følelser, f.eks. vrede. Det kan betyde at vi lærer, i samspillet med andre mennesker, at det er bedst at lægge låg på visse følelser og måske ligefrem ikke at mærke dem (ubevidst)

Men så er GPS’en i nogen grad sat ud af spil. Det bliver svært at fornemme hvad der er brug for, hvad jeg gerne vil, hvor jeg vil sige fra og hvad der gør mig glad.

Så er der kun en ting tilbage at gøre. At prøve at tænke sig til hvad der er det ”rigtige” og hvad jeg tror jeg har brug for. Vores tanker kan hjælpe os et godt stykke af vejen, men desværre har de det også med at være præget af hvad, der forventes udefra, og hvad der er comme il faut. Man kan sige at man ikke længere følger en inde-fra- kommende fornemmelse, men bliver optaget af hvad man tror andre ønsker at man skal føle. Professor Leslie Greenbergs, Toronto, forskning har vist, at oftest skyldes depressioner at man, ikke i tilstrækkelig grad, mærker centrale følelser og får taget hånd om nødvendige fysiske og følelsesmæssige behov. Så kan livet virke meningsløst og håbløst og det kan være nyttigt at få støtte til at få kontakt til sine medfødte følelser og behov igen. Måske i et terapeutisk rum.

Jo flere følelser jo bedre ?

Følelser tjener os bedst i den lunkne udgave. Det lyder som en emotionel flat-line. Ikke desto mindre er det sandt. Hvis vi oversvømmes af vrede, sorg, skam eller manisk glæde, giver det os problemer. Vi mister momentant vores evne til at aflæse hvordan vi har det indad, og aflæsningen af omgivelserne udad. Jeg tror at vi alle kender til at blive så vrede så vi ikke får aflæst et barns frygt, eller at vi oversvømmes af en forkertheds-følelse som ikke hel stemmer overens med virkeligheden. På en skal fra 1- 10, tjener vores følelser os bedst på et 5-6 tal ! Så er vi levende og kan føle og tænke klart.

Følelser er altså kommet for at blive, og kan under kærlig regulering tjene os meget hensigtsmæssigt og bidrage til at leve meningsfuldt i overensstemmelse med os selv.

Så føl lunkent løs !

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Følelser tjener os bedst i den lunkne udgave