Lykkeligste folk i verden - er det virkelig os danskere?

Cambridge har for nyligt lavet en studie der viser at Danmark er det land i Europa hvor folk er lykkeligst. Generelt var folk rimelig tilfredse i de nordiske lande, mens utilfredsheden tiltog så snart man nærmet sig middelhavet.

Med andre ord bliver man ikke specielt meget lykkeligere af at sidde på en balkong i Toscana og sippe rødvin og spise oliven. Nej, det der gælder er at have et god relation til familien, tillid til staten og ellers ikke have så mange forventninger.

Vi elsker at få det ad vide. For så kan vi nikke genkendeene og klappe os selv på velfærds skulderen og sige; "Godt gået der kamerat. Danmark er stadig verdens bedste land at bo i." Lykkeligst i europa, på trods at vi er i top når det gælder selvmord, og at stress er gået hen og blevet den nye folkesygdom. Hey; lykkelige er vi da i hver fald. Eller hvad?

For hvilken type undesøgelse er det tale om? Man har interviewet folk og bedt de rangere hvor lykkelige de var på en skala fra 1 til 10. Nåååh. Så det er med andre ord ikke en undersøgelse om hvor lykkelige vi er, men om hvor lykkelige vi siger vi (tror, mener, synes vi bør være) er!

Det er ikke fordi jeg tror folk snyder og lyver sig mer lykkeligere end de er. Men jo.

Det har gået status og mode i at være lykkelig (derfor denne blog), at være livsnyder og at have overskudd. Lykke er blevet livstils vare på linie med gourmet mad og yoga. Kombiner dette med lidt jantelov ( man vil ikke være en last) og hvad har du? Et pligtopfyldende "Ja, jeg er lykkelig".

Jeg så dette demonstreret på en dokumentar på DR for nogle år siden. Jeg tror prgrammet hed "klassefesten" eller noget i den retning. Den fulgte en journalists møde med sin gamle skole klasse, og journalisten spurgte alle i filmen om de var lykkelige. Uansett hvor hårdt de havde det (sygdom, alkoholisme og skilsmisse), svarte samtlige: "ja, jeg er lykkelig!". Alle bortset fra ham der gik hen og blev præst. Han var bare lykkelig nogle gange...

Modsatt elsker mine venner fra Italien at klage og fortælle hvor hårdt de har det...

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/04/17/nhappy17.xml
http://politiken.dk/indland/article285932.ece

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykkeligste folk i verden - er det virkelig os danskere?