Er stærk tiltrækning lig med at man er et godt match? - 2. del - eller Hvorfor bliver jeg lige tiltrukket af den type kvinder?

Efterhånden som det begyndte at gå op for mig at ”stærk tiltrækning og forelskelse ikke nødvendigvis er lig med at man er et godt match”, begyndte der også at trænge sig et andet spørgsmål på i mit sind (et spørgsmål som du måske også sidder med lige nu). Nemlig, ”Hvis stærk tiltrækning ikke nødvendigvis er lig med at man er et godt match, hvad er så grunden til den stærke tiltrækning? Hvordan kan man blive så tiltrukket af et menneske som det måske slet ikke er sundt for en at være i et forhold med?” Og ikke mindst, ”Hvorfor har jeg i det hele taget en tendens til at blive tiltrukket af en bestemt type kvinder – uanset om vi er et godt match eller ej?”

For når jeg så tilbage på de partnere jeg havde haft og på de kvinder jeg havde følt mig tiltrukket af i mit liv kunne jeg se at der ofte var en rød tråd, at der ofte var nogle gennemgående fysiske og personlighedsmæssige træk som jeg følte mig tiltrukket af i kvinder. Og jeg kunne også se at det som jeg følte mig tiltrukket af i en kvinde ikke altid var det samme som andre mænd var tiltrukket af.

Er det ikke sjovt at tænke på? Du har sikkert også din type kvinde eller mand som tænder dig, som du føler dig tiltrukket af. Måske er det Brad Pitt typen med de store overarme og det charmerende drengesmil? Eller måske er du til de mere følsomme, kunstneriske Johnny Depp typer? Måske er det de sexede, lidt farlige Angelina Jolie typer der trækker i dig? Eller måske er du til de lidt mere stille og blide Gwyneth Paltrow typer? Hvis du tænker over det har du sikkert en type som du føler dig stærkt tiltrukket af.

Men stadig væk er spørgsmålet: Hvad er årsagen til at du og jeg lige præcis bliver tiltrukket af en bestemt type partner? Hvad er årsagen til at du for eksempel bliver tiltrukket af de aktive, udadvendte typer som har svært ved at tale om følelser - mens din bedste ven bliver tiltrukket af stille, kunstneriske typer med en selvdestruktiv side? Hvad er årsagen til at de fleste mennesker ser ud til at have en tendens til at blive tiltrukket af en bestemt type mand eller kvinde?

Det er et stort og komplekst spørgsmål som jeg ikke ved om nogen nogensinde vil kunne komme med et fuldstændigt svar på fordi et menneske jo er så kompleks en størrelse, men her er to aspekter som i min erfaring kan spille en stor rolle i hvorfor man som menneske ofte bliver tiltrukket af en bestemt type kvinde eller mand:

1) Hun eller han har nogle kvaliteter du søger
Hvis du ser nærmere på den type kvinder eller mænd du føler dig tiltrukket af vil du sikkert opdage – som jeg sagde i 1. del af denne artikel - at de har nogle kvaliteter du synes er meget tiltrækkende. Måske er du tiltrukket af varme, vilde, impulsive, farverige, saftige kvinder. Måske er du tiltrukket af fysisk stærke, frygtløse, handlekraftige, flotte mænd. Hvad end for en type kvaliteter du er tiltrukket af, så siger disse kvaliteter noget om hvilke kvaliteter du søger efter og godt vil have mere af i dit liv.

Men hvis du ser endnu nærmere på det vil du også opdage at disse kvaliteter rent faktisk er dine egne kvaliteter. Og den person – den mand eller kvinde som du føler dig så tiltrukket af – er et spejl der reflekterer dine egne kvaliteter tilbage til dig. Du har bare endnu ikke erkendt og oplevet disse kvaliteter særlig meget i dig selv. Derfor projicerer du dem udenfor dig selv, i det andet menneske.

En god måde at trække dine projiceringer tilbage på og blive mere bevidst om at de kvaliteter du er så tiltrukket af i den anden i virkeligheden er dine egne kvaliteter – er at gøre den øvelse jeg beskriver i 1. del af denne artikel (at identificere de kvaliteter du føler dig tiltrukket af i den anden og så udforske hvordan du selv har dem).

En anden meget effektiv metode til at opleve mere af de kvaliteter du søger er at se nærmere på hvad det er i dig der gør at du ikke oplever disse kvaliteter. For hvorfor søger du lige disse kvaliteter? Det må du gøre fordi du føler at du ikke selv har dem. Hvad er det der gør at du føler at du ikke selv har dem? Hvad er det der gør at du føler at du for eksempel ikke har en kvalitet som ”impulsivitet”? Eftersom det er vores tankegang som er årsagen til vores adfærd og vores oplevelser, så må årsagen ligge i din egen tankegang. Hvad tror du på som gør at du ikke føler eller udtrykker impulsivitet i dit liv? Måske er det tanken ”Livet er farligt” eller ”Jeg er nødt til at have kontrol” eller ”Jeg er nødt til at passe på,”... Skriv disse tanker ned og undersøg dem. Se om de virkelig passer. Se hvordan de hæmmer dig i at være fri og impulsiv. Og undersøg hvordan du ville være hvis du ikke længere kunne tro på disse tanker om dig selv og livet. Du ville sikkert føle dig meget mere impulsiv!

2) Hun eller han er et spejl af din egen negative tankegang
Hvis du ser nærmere på det vil du måske også opdage at ikke nok med at den type mand eller kvinde du typisk bliver tiltrukket af har nogle kvaliteter som du føler dig tiltrukket af – den type mand eller kvinde du føler stærk tiltrækning til har også nogle kvaliteter som du absolut ikke bryder dig om!

Måske har du en tendens til at blive tiltrukket af kvinder eller mænd der kan blive lidt aggressive når du ikke gør det de vil have, der kritiserer dig og presser dig til at gøre noget mod din vilje. Disse mindre tiltrækkende karaktertræk kan faktisk også være et spejl af dit eget indre. Et spejl af hvordan der er en del af dig der behandler dig selv aggressivt, der kritiserer dig og presser dig til at gøre noget mod din vilje (for hvorfor er du ellers sammen med en partner der behandler dig på den måde? Hvad er det i dig der byder dig selv den behandling?).

Årsagen til at man har udviklet forskellige typer negativ tankegang og ofte tiltrækker/bliver tiltrukket af partnere der spejler denne tankegang ligger ofte langt tilbage, f.eks. i de tankemønstre man kopierede fra sine forældre i sin barndom. Hvis din far for eksempel var en aggressiv type der kritiserede din mor og pressede hende til at gøre noget mod sin vilje – og din mor samtidig var en passiv type der ikke kunne finde ud af at sætte grænser og passe på sig selv – vil du måske overtage dette mønster som voksen ved selv at være en passiv type (hvis du som barn identificerede dig med moderen) der ikke kan finde ud af at sætte grænser og passe på dig selv – og tiltrække partnere der lige som din far er aggressive, kritiske typer.

Hvis din far var meget kritisk over for dig og du som barn gjorde alt hvad du kunne for at få hans kærlighed og accept, men det ikke lykkedes for dig, vil du måske som voksen genskabe dette mønster med dine partnere. Måske vil du som voksen føle dig tiltrukket af kvinder eller mænd der lige som din far også er kritiske over for dig, og denne gang prøve at se om du ikke kan få det som du ikke fik af din far – nemlig kærlighed og accept – af din partner.

En meget kraftfuld teknik til at blive mere bevidst om og frigøre sig fra sådanne uhensigtsmæssige mekanismer er Byron Katies ”Døm-din-nabo arbejdsseddel”. Her skriver du alle dine bedømmelser om din partner ned og undersøger dem ved hjælp af fire enkle spørgsmål. Til sidst vender du så dine bedømmelser af din partner om og undersøger hvordan du muligvis også selv har den tankegang og adfærd som du ikke kan lide hos din partner. For mere om denne simple, men meget effektive teknik se Byron Katies bøger ”Elsk det som er” og ”Behøver jeg din kærlighed?”
__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Besnærende, og langt hen af vejen vil jeg give dig ret. Og jeg har brugt en del tid på at finde ud af, hvilke kvinder jeg bliver tiltrukket af. Men jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg foretrækker blondiner eller rødhårede fremfor alle andre hårfarver? De andre hårfarver er jo ligesågode kvinder, men de tænder mig ikke i samme omfang. Det næste aspekt er så, at jeg er tiltrukket af de kvinder, der gør at jeg føler mig som mand. En kvinde der VIL alt selv siger mig intet. Hun må gerne kunne, men hun(man) skal give plads til sin partner. Jeg er langt fra færdig i denne interessante process, og om jeg nogensinde bliver det? Det ved jeg ikke. Er det vigtigt? Det jeg så mangler, for at kunne give dig helt ret, er det aspekt, om man anser partneren for at være ideel til at være forælder for sit barn? Har partneren nogle egenskaber som man vil være glad for se i sine børn? Som kan siker børnene overlevelse? kh Shaman
Hej (the) Sha-Man Personligt har jeg haft kærester med stort set enhver tænkelig hårfarve og hårtype – ”Krøller eller ej, vi elsker vores kæreste...” :-) For mig har det været nogle andre fysiske (og især personlighedsmæssige) træk som er gået igen. Så vidt jeg kan se er de egenskaber som man føler sig tiltrukket af, nogle egenskaber som man er tiltrukket af over hele linien – ikke kun i en potentiel partner, men i venner, familie, kolleger – og i børn! Så det giver god mening at de kvaliter man godt vil have – for eksempel i sit barn – vil man også have at ens partner har (hvis man altså tror at ens partners egenskaber bliver overført til børnene). Stay funky! Tim
Hvis man KUN oplever stærk tiltrækning som udtryk for en projicering - hindrer man så ikke sig selv i at udleve en stærk erotisk tiltrækning. (Hvis den er gensidig vel at mærke) Rent fysisk har jeg ikke haft særlige præferencer, dog har jeg ikke været til for lysblonde typer, men personligheden/udseendet har været meget forskellig... De stærkeste oplevelser af tiltrækning jeg har haft, var også meget fysiske/energetiske i deres essens. - Eller er det en anden side af sagen? Shreya ...ALLE mennesker ER LIGE værdifulde for helheden...
Kære Shreya, Hvis man kan se at stærk tiltrækning er et udtryk for en projicering, betyder det jo ikke nødvendigvis at man ikke skal udleve en erotisk tiltrækning. Faktisk så er alt hvad du ser en projicering af dit sind - et spejl af dit sind. Træer, huse, mennesker, sol og stjerner. Og det afholder dig jo ikke fra at nyde dem! Knus, Tim
Er stærk tiltrækning lig med at man er et godt match? - 2. del - eller Hvorfor bliver jeg lige tiltrukket af den type kvinder?