Er stærk tiltrækning lig med at man er et godt match?

En af de parforholdsmyter jeg har lidt mest under i løbet af min efterhånden lange og dramatiske parforholdskarriere er ideen om at stærk tiltrækning og forelskelse er lig med at man er kompatible og et godt match. Så for nogle år siden besluttede jeg mig for at se nærmere på denne idé og finde ud af om den virkelig passede. Er det virkelig sandt at stærk tiltrækning og forelskelse, det at man føler sig høj og lyksalig når man er sammen, er lig med at man også passer godt sammen som et par?

Og jeg behøvede ikke undersøge særlig længe for at finde svaret.

For når jeg så tilbage på mange af mine tidligere forhold, kunne jeg med det samme se at virkeligheden var, at selv om vi følte os stærkt tiltrukkede af hinanden, måske endda ”forelskede” eller høje når vi var sammen (i hvert fald i begyndelsen af forholdet), så var virkeligheden også at vi, når jeg så nærmere på det, i større eller mindre grad slet ikke var kompatible med hinanden. Når det gjaldt parforhold, livsstil og meget andet, havde vi ofte vidt forskellige ønsker og livssyn.

Denne erkendelse kom mildest talt som en kæmpe åbenbaring for mig. For jeg kunne se at jeg hele mit liv havde baseret mit valg af partner på stærk tiltrækning og ikke på om vi virkelig var et godt match. Og jeg kunne se, hvilke smertefulde konsekvenser denne overbevisning havde medført for mig (og den anden).

For eksempel kunne jeg se at en af konsekvenserne af at tro på denne overbevisning var at det fik mig til stærkt at overdrive eller overfokusere på hendes såkaldt ”positive” egenskaber (hvor er hun smuk, hvor er hun spirituel, osv.) – og samtidig til stærkt at underdrive eller næsten fortrænge hendes såkaldt ”negative” egenskaber (den pludselige bemærkning der får dig til at føle dig ubehagelig til mode, som du ikke reagerer på, men fejer under gulvtæppet i forelskelsens rus; den måde at være på som du ikke ville kunne lide i noget andet menneske, men som du accepterer, fordi du er så tiltrukket). Og jeg kunne se at jeg, hvis jeg var helt ærlig, allerede på første ”date”, allerede i de første fem minutter af samtalen, inderst inde godt vidste, hvad det var der før eller siden ville gøre at forholdet ikke ville fungere. Hvad det var der gjorde at vi i virkeligheden ikke var et godt match.

Men fordi jeg var så forblændet, fordi jeg ubevidst troede så fuldt og fast på at stærk tiltrækning er lig med at man er et godt match, både overdrev og underdrev jeg virkeligheden – og altid med samme resultat til følge: Efterhånden som forelskelsen gradvist begyndte at falme og virkeligheden begyndte at gå mere og mere op for mig, blev det mere og mere smertefuldt at blive i forholdet, og det blev en lang, sej kamp at trække sig ud af det.

Så nu er min nye taktik, hver gang jeg møder en kvinde som jeg føler mig stærkt tiltrukket af – hvad enten det er på date eller hvad det nu er – inde i mig selv konstant at messe ”Stærk tiltrækning er ikke nødvendigvis lig med at man er et godt match... Stærk tiltrækning er ikke nødvendigvis lig med at man er et godt match... Stærk tiltrækning er ikke nødvendigvis lig med at man er et godt match...”!

Den anden nye ting jeg har indført er at der skal gå minimum 3 måneder før jeg så meget som holder kvinden i hånden eller giver hende et kindkys. 3 måneder før noget som helst hanky-panky. 3 måneder hvor vi lærer hinanden rigtig godt at kende først. 3 måneder hvor vi ser om vi kan være rigtig gode venner (for hvis vi ikke kan det, hvis forholdet ikke er baseret på andet end stærk tiltrækning, sex, romantik, forelskelse, så er det helt sikkert en dødssejler i det lange løb). Ja jeg ved godt at det her måske lyder håbløst gammeldags, men hvis der ikke er et solidt fundament af venskab, hvordan i alverden skulle det så kunne blive til et sundt parforhold? For hvis du tænker over det, hvad er et parforhold andet end to rigtig gode venner der har sex (eller bor sammen eller har børn)?

To teknikker der også kan være til stor hjælp, hvis man føler en meget stærk, næsten uimodståelig tiltrækning til en person man inderst inde godt ved at det ikke er sundt for en at være i et forhold med er:

1) Lav en udførlig liste over alle de negative, usunde og destruktive konsekvenser det har for dig og dit liv at være i et forhold med en som du ikke er et godt match med. For eksempel: Hvordan det slider dig ned mentalt, følelsesmæssigt og fysisk. Hvordan det dræner din energi. Hvordan de mange konflikter og uoverensstemmelser som et sådan fejlmatch som regel medfører bruger en enorm mængde af din tid og energi. Og hvordan dette store dræn på din tid og energi får dig til at forsømme alle mulige andre vigtige og glædelige dele af dit liv såsom: Dit forhold til din familie og dine venner. Dine kreative projekter (det kan virkelig blokere for inspirationen og kreativiteten). Den tid du kunne bruge på indre arbejde og selvudvikling. Den tid du kunne bruge på at møde nye, skønne mennesker som er støttende og sunde for dig og dit liv. Og hvordan dette kæmpedræn på din tid og energi gradvist har en nedbrydende og negativ effekt på dit arbejde, din karriere, din økonomi, dit helbred og ikke mindst din lykke. Jo, der er ingen tvivl om (i min og i mange andre menneskers erfaring) at det bogstavelig talt kan smadre ens liv fuldstændig at basere sit parforhold på stærk tiltrækning og ikke på om man er et godt match. Ganske som en alkoholiker eller en stofmisbrugers afhængighed gradvist fuldstændig kan ødelægge hele personens liv. Når du føler tiltrækningen allerstørst og allermest uimodståelig, så er det tid til at lave eller gennemgå din ”negative” liste i detaljer! Det kan hurtigt hjælpe dig med at blive ”ædru” igen!

2) Identificer hvilke kvaliteter, følelser og oplevelser du er så stærkt tiltrukket af i kvinden (eller manden). Og forsøg så at finde disse kvaliteter i dig selv. En god teknik er at lave en liste over de kvaliteter du er tiltrukket af i den anden. For eksempel:

Det som jeg er mest tiltrukket af ved hende er:
* Hun er som et vildt og uhæmmet dyr. Rå dyrisk energi. Som en vulkan af energi.
* Hun er frisk som foråret, ny, alt kan ske og sker.
* Hun er eventyrlysten, fandenivoldsk.
* Hun er ligeglad med hvad andre synes.
* Hun er sjov og legende.
* Hun er smuk og lækker og fræk.
* Hun danser fantastisk.
* Jeg kan lide hendes tøjstil.
* Hun er lidt interesseret i selvhjælp, i det jeg laver.

De følelser som jeg godt kan lide når jeg er sammen med hende er:
* Livet er spændende, nyt, alt kan ske.
* Jeg er meget fysisk.
* Jeg er fri og uhæmmet, som en helt anden, jeg kan være hvem som helst, som et uskrevet blad.
* Jeg er fandenivoldsk, legesyg.
* Jeg er fuldstændig ærlig, ligeglad med hende.

Når du har gjort det, så find mindst 3 konkrete eksempler på hvordan du selv har eller udtrykker eller oplever hver kvalitet i dit liv. For i virkeligheden er den kvalitet du er så tiltrukket af i den anden en refleksion af dig selv. En refleksion af en kvalitet som du har i dig selv, men endnu ikke helt har erkendt.


Så find mindst 3 konkrete eksempler fra dit liv og din hverdag på hvordan du selv nogle gange...
* Er som et vildt og uhæmmet dyr. Rå dyrisk energi. Som en vulkan af energi.
* Er frisk som foråret, ny, alt kan ske og sker.
* Er eventyrlysten, fandenivoldsk.
* Er ligeglad med hvad andre synes.
* Er sjov og legende.
* Er smuk og lækker og fræk.
* Danser fantastisk.
* Kan lide din egen tøjstil.
* Er lidt interesseret i selvhjælp, i det du selv laver.


Og find mindst 3 konkrete eksempler på hvordan du nogle gange – når du er sammen med dig selv – føler og oplever at...
* Livet er spændende, nyt, alt kan ske.
* Du er meget fysisk.
* Du er fri og uhæmmet, som en helt anden, du kan være hvem som helst, som et uskrevet blad.
* Du er fandenivoldsk, legesyg.
* Du er fuldstændig ærlig, ligeglad med dig selv.


Hvis en af de kvaliteter du er tiltrukket af i den anden for eksempel er eventyrlysten og fandenivoldsk, så prøv at finde mindst 3 konkrete eksempler på hvordan du selv har denne kvalitet. For eksempel, når du skriver, når du danser og synger, når du går en tur i den vilde natur uden nogen bestemt plan, og så videre. Og udforsk derefter hvilke andre, sundere måder du kan blive ved med at dyrke denne kvalitet eller følelse på i dit liv.


Denne øvelse kan hjælpe dig med at finde den eller de kvaliteter du er så stærkt tiltrukket af i den anden i dig selv og dyrke dem i dig selv. Og i takt med at du gør det, vil du opleve at du er mindre styret af den stærke tiltrækning til det andet menneske. Det er ikke fordi du nødvendigvis vil føle dig mindre tiltrukket af den anden, men hvis du mere og mere kan se og opleve det som om at du selv har disse kvaliteter i dig selv og i dit liv, hvorfor så være så interesseret i at komme tættere på den anden person (især hvis du inderst inde godt ved at I to ikke er et godt match!)?

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
God, underholdende, lærerig og tankevækkende læsning! :-)
Jeg er fuldstændig enig i det, du skriver. Gid mange flere ville sætte sig ned og tænke over deres valg af partner. For ca. 4 år siden begyndte jeg selv at tænke over, hvilke kvaliteter jeg ville søge i en evt. ny partner efter at have været single i nogle år. Jeg skrev dem ned og satte mig for kun at gå efter det, så måtte det tage den tid, det ville tage. Og hvad skete der? Jeg mødte rigtig mange søde mænd, men var overbevist om, at det ikke var nogle af dem, jeg skulle være sammen med. Og pludselig en dag stod han der. Det perfekte match. Vi brugte lang tid på i starten at lære hinanden at kende, være åbne og ærlige, før vi involverede os sexuelt. Dette var nemlig et af mine krav. Og 3 år efter er vi stadig sammen, forelskede og i dyb kærlighed. Vi passer sammen. Har den der dybere forbindelse på et universelt plan. Der behøver ikke være så mange ord, forståelsen af den anden er bare tilstede. Vi giver hinanden plads, rum og respekt for at vi trods alt er individuelle personer i et skønt forhold. Jeg er ikke enig med ham om alt som f.eks. politik, men det er hans. Jeg kunne fra starten rumme ham med alt det, han har med og acceptere ham som han er. Og det er gengældt. Han rummer mig på godt og ondt. Ingen illusioner, der bliver brudt, vi ser hinanden. Jeg kan ikke have det bedre, end jeg har det nu. Og har aldrig oplevet et parforhold som dette.
Hej Solveig, Dejlig historie. Og et skønt eksempel på hvor meget bedre det kan gå i det lange løb hvis man tænker sig ordentligt om i det korte løb. Du er min helt(inde)! Kærlig hilsen Tim
Er stærk tiltrækning lig med at man er et godt match?